Средоземни игри 1971

VI Средоземни игри
Измир 1971
Град домаќин Измир, Турција
Број на држави 15
Број на спортисти 1.362
Број на спортови 18
Број на натпревари 137
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 17 октомври 1971
Стадион Стаидион Ататурк

VI Средоземни игри се одржале во Измир, Турција од 6 до 17 октомври 1971. На игрите учествувале спортисти од 15 земји, кои се натпреварувале во 18 спортови.

Освојувачи на медали уреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија 51 38 30 119
2   СФР Југославија 27 25 26 78
3   Шпанија 18 25 24 67
4   Турција (домаќин) 18 12 15 45
5   Грција 8 8 24 40
6   Египет 7 10 12 29
7   Франција 7 9 7 23
8   Тунис 3 6 2 11
9   Мароко 0 2 6 8
9   Сирија 0 2 6 8
11   Алжир 0 0 1 1
11   Либан 0 0 1 1
Вкупно 139 137 154 430

Надворешни врски уреди