Сребрено Езеро


Сребрено Езеровештачко езеро на десниот брег на Дунав и ја претставува неговата поранешна речна притока, која денес е затворена со двете брани. Се наоѓа во областа на Браничевскиот Округ во источна Србија, на два километри од Велико Градиште. Има просечна ширина од 300 m и просечна должина од 14 km.

Сребрено Езеро
Сребрено Езеро -
Вид вештачко
Земји во сливот  Србија
Прос. длабочина 8

ГеографијаУреди

Самото езеро е во широката мала долина на Дунав, но е опкружено со ридови на 282 метри на север (ридот Горица), на 362 метри на југ (ридот Липовача), додека целиот западен дел на долината е затворен од Великиот.рид и неговиот највисок врв (324 метри) Анатема). Сливот на реката Пек во Дунав, познат по својот обратен тек за време на високите водостои, се наоѓа јужно од езерото. Историските локалитети на средновековниот град-тврдина во Голубац и Рам се исто така во близина на езерото, како и изворот Хајдучка вода.

Во двата дела кои го поврзуваат езерото со Дунав, езерото е преградено, а потоа е и преместено во 1971 година. година, патот Велико Градиште-Затоње кој минува на копното. Други населби на езерото се Бискупље и Кисиљево.

Сребреното Езеро има неправилна форма на лак и зафаќа површина од 4 km². Се наоѓа на надморска височина од 70 метри и е длабоко 8 метри. Водата е чиста поради недостаток на загадување и природна филтрација на водата низ многу песочни дини. Езерото е богато со риби, вклучувајќи тревен крап, крап, сом, штука, костур и други слатководни риби.

ЕкономијаУреди

 
Сателитска слика на езерото

Езерото со децении е популарна дестинација за одмор и риболов, но неодамна привлекува туристи од цела централна Србија и покрај недостатокот на сместување. Езерото има еден хотел „Сребрено Езеро“, неколку ресторани и Т-пансиони, викенд одморалишта, најголемиот автомобилски камп во Србија.

Како резултат на зголемената популарност на езерото, неодамна се рекламира како „Српско море“, бидејќи Србија нема излез до морето. Silver Lake resort е резерват на Сребрено Езеро и е првиот туристички резерват со конгресни, спортски, туристички и рекреативни капацитети, а се простира на околу 320 хектари. Се состои од сместување, аква парк, туристички брод, ресторан и кафуле, вили и апартмански комплекс, тениски терени, марина, како и зони за забава, рекреација и здравје. Исто така, условите за спортови на вода се одлични, поради што од летото 2000 година, на Сребреното Езеро започнало одржувањето на југословенското првенство во скијање на вода.

Од 2006 година се одржува традиционалниот шаховски фестивал „Сребрено езеро“<ref>[1] организација на локалниот шаховски клуб ВГСК. На фестивалот кој се одржал во 2017 година учествувале 256 натпреварувачи од 19 земји.

Од 2016 година познатиот кошаркар Милош Теодосиќ го организира летниот детски кошаркарски камп Тео4.

ПоврзаноУреди

ГалеријаУреди

ЛитератураУреди

  • Мала енциклопедија Просвета (3 изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врскиУреди