Список на управни области во Шкотска по број на жители

список на статии на Викимедија

Ова е список на управните области во Шкотска подреден по број на жители. Населението на областите се полугодишни проценки за 2008 г. од Службата за државна статистика[1] (англиски).

МестоУправна областНаселение
1Глазгов584.200
2Единбург471.700
3Фајф361.900
4Северен Ланаркшир325.500
5Јужен Ланаркшир310.100
6Абердиншир236.260[1]
7Хајленд219.400
8Абердин210.400
9Ренфрушир169.800
10Западен Лотијан169.500
11Фолкерк151.600
12Дамфрис и Галовеј148.600
13Перт и Кинрос144.200
14Данди142.500
15Северен Ершир135.900
16Источен Ершир119.900
17Шкотски Граници112.400
18Јужен Ершир111.700
19Ангус110.300
20Источен Данбартоншир104.700
21Источен Лотијан96.100
22Западен Данбартоншир90.900
23Аргајл и Бјут90.500
24Источен Ренфрушир89.200
25Стерлинг88.400
26Мари87.800
27Инверклајд80.800
28Мидлотијан80.600
29Клакмананшир50.500
30Западни Острови26.200
31Шетландски Острови24.000
32Оркниски Острови19.900

Наводи уреди

  1. Совет на Абердиншир Архивирано на 19 август 2012 г. (англиски)

Поврзано уреди