Список на светско наследство на УНЕСКО во Полска

список на статии на Викимедија

Список на светско наследство на УНЕСКО во Полска - список на места во Полска вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО . Во моментов, на списокот има 17 локалитети (15 локалитети на културно наследство и 2 локалитети на природно наследство). На листата на чекање за номинација има 5 објекти.

Објекти впишани на списокот на светско наследство на УНЕСКО во Полска уреди

# Објект Слика Локација Тип (според критериумите) Површина (во ха) Година Уп. бр.
1 Стариот град на Краков
 
Краков Културни (IV) 149,65 1978 29
2 Кралските рудници за сол во Виеличка и Бохниа
 
Вјеличка, Бохниа Културни (IV) 1 104,947 1978, 2008, 2013 32
3 Аушвиц - Германски нацистички концентрационен логор (1940–1945)
 
Ошвиенчим Културни (IV) 191,97 1979 31
4 Национален парк Беловешка шума
 
Општина Биеловиежа Природни (IX, X) 141,885 1979, 1992, 2014 33
5 Стариот град на Варшава
 
Варшава Културни (II, VI) 25,93 1980 30
6 Стариот град во Замошч
 
Замошч Културни (IV) 75,0391 1992 564
7 Стариот градски комплекс на Торун
 
Торуњ Културни (II, IV) 48 1997 835
8 Замокот во Малборк
 
Малборк Културни (III, III,IV) 18,038 1997 847
9 Комплекс Калварја Зебрзидовска
 
Калварја Зебрзидовска Културни (II, IV) 380 1999 905
10 Цркви на мирот во Јавор и Швидњица
 
Швидњица, Јавор Културни (III, IV, VI) 0,23 2001 1054
11 Дрвени цркви на јужна Малополска во Бинарова, Близно, Дембно, Хачова, Липница Мурована и Сенкова
 
Бинарова, Дембно, Липница долна и Сенкова Културни (III, IV) 8,26 2003 1053
12 Парк Мускаковски
 
Лекница Културни (I, IV) 348 2004 1127
13 Сала на стогодишнината во Вроцлав
 
Вроцлав Културни (I, II, IV) 36,69 2006 1165
14 Дрвени цркви во карпатскиот регион во Брунари, Хотинец, Квиатон, Овчари, Подружник, Радруж, Смолник, Тужањ
 
Брунари, Хотинец, Квиатон, Овчари, Подружник Културни (III, IV) 7,03 2013 1424
15 Рудник за олово, сребро и цинк, заедно со системот за подземни води во Тарновските планини
 
Тарновске Гури, Битом Културни (I, II, IV) 1 672,76 2017 1539
16 Кржемионки - праисториски рудник за кремен
 
Општина Боџиехув и Чмиелув Културни (III, IV) 349,2 2019 1599
17 Букови прашуми на Карпатите и другите региони на Европа во Албанија, Австрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Франција, Шпанија, Северна Македонија, Германија, Романија, Словачка, Словенија, Швајцарија, Украина и Италија.
 
Општина Чисна и Лутовиска Природни (IX) 3300 2021 1133

Објекти впишани на списокот за номинација уреди

# Објект Слика Локација Тип (според критериумите) Година Уп.бр.
1 Гдањск - градот на слободата и меморијата
 
Гдањск ( Померанско војводство ) Културни (ii, iv, vi) 2005 година 530
2 Канал Аугустов
 
Округот Аугустов ( Подласки војводство ) Културни 2006 година 2101 година
3 Долината Пиенини Дунајец
 
Општина Чорштин , <a href="./Чорштин (општина)" rel="mw:WikiLink" data-linkid="423" data-cx="{&amp;quot;adapted&amp;quot;:false,&amp;quot;sourceTitle&amp;quot;:{&amp;quot;title&amp;quot;:&amp;quot;Czorsztyn (gmina)&amp;quot;,&amp;quot;description&amp;quot;:&amp;quot;gmina wiejska w województwie małopolskim&amp;quot;,&amp;quot;pageprops&amp;quot;:{&amp;quot;wikibase_item&amp;quot;:&amp;quot;Q2463053&amp;quot;},&amp;quot;pagelanguage&amp;quot;:&amp;quot;pl&amp;quot;},&amp;quot;targetFrom&amp;quot;:&amp;quot;mt&amp;quot;}" class="cx-link" id="mwAZ0" title="Чорштин (општина)">Општина</a> Крошчиенко над Дунајцем , <a href="./Чорштин (општина)" rel="mw:WikiLink" data-linkid="423" data-cx="{&amp;quot;adapted&amp;quot;:false,&amp;quot;sourceTitle&amp;quot;:{&amp;quot;title&amp;quot;:&amp;quot;Czorsztyn (gmina)&amp;quot;,&amp;quot;description&amp;quot;:&amp;quot;gmina wiejska w województwie małopolskim&amp;quot;,&amp;quot;pageprops&amp;quot;:{&amp;quot;wikibase_item&amp;quot;:&amp;quot;Q2463053&amp;quot;},&amp;quot;pagelanguage&amp;quot;:&amp;quot;pl&amp;quot;},&amp;quot;targetFrom&amp;quot;:&amp;quot;mt&amp;quot;}" class="cx-link" id="mwAZ0" title="Чорштин (општина)">Општина</a> Шчавница ( Малополско војводство ) Природни 2006 година 2102 година
4 Модернистичкиот центар на Гдиња - пример за градење интегрирана заедница
 
Гдиња ( Померанско војводство ) Културни (ii, iv, v) 2019 година 6431
5 Музеј за изработка на хартија во Душники-Здрој
 
Душники-Здрој ( долношлезиско војводство ) Културно (iii, iv) 2019 година 6439