Список на претседатели на Руската Федерација

список на статии на Викимедија

Ова е список на претседатели на Руската Федерација формирана во 1993 година по распаѓањето на Советскиот Сојуз. Во оваа листа се вклучени само претседателите од 1993 па сѐ до денес. За поранешните претседатели, видете Водачи на Советскиот Сојуз.

Претседатели уреди

За водачите пред 1990, видете Водачи на Советскиот Сојуз.

      Поддржан од Демократска Русија       Поддржан од Обединета Русија       Наш Дом – Русија       Без поддршка од партија

# Име Слика Почеток на мандат Завршеток на мандат Политичка партија Термин
1 Борис Елцин   10 јули 1991
(инаугуриран)
9 август 1996 Непартиски
(Поддржан од Демократска Русија)
1
9 август 1996
(инаугуриран)
5 ноември 1996 Непартиски 2
Виктор Черномирдин
(В.Д.)[1][2][3]
  5 ноември 1996 6 ноември 1996 Наш Дом- Русија
1 Борис Елцин   6 ноември 1996 31 декември 1999
(напуштил)
Непартиски
Владимир Путин
(В.Д.)[3]
  31 декември 1999 7 мај 2000 Непартиски
2 Владимир Путин 7 мај 2000
(инаугуриран)
7 мај 2004 3
7 мај 2004
(инаугуриран)
7 мај 2008 4
3 Димитриј Медведев   7 мај 2008
(инаугуриран)
7 мај 2012 Непартиски
(Поддржан од Обединета Русија)
5
4 Владимир Путин   7 May 2012 Сѐ уште
Завршеток на мандат: 7 мај 2024
Непартиски

(Поддржан од Обединета Русија)

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Hoffman, David (1996-11-06). „Yeltsin Heart Operation Called a Success“. The Washington Post. The Washington Post Company. Посетено на 2008-04-10.
  2. Decree of President of Russian Federation No. 1378 of 19 септември 1996; Temporary discharge of duty of President of Russian Federation
  3. 3,0 3,1 As Prime Minister

Надворешни врски уреди