Список на ледени гребени на Антарктикот

список на статии на Викимедија

Ова е список на ледени гребени на Антарктикот.

Ледени гребени на Антарктикот
Поголеми ледени гребени на Антарктикот:
  Росов (472.960 км2)
  Филхнер-Ронеов (422.420 км2)
  Ејмериев (62.620 км2)
  Ларсенов (48.600 км2)
  Рисер-Ларсенов (48.180 км2)
  Фимбулски (41.060 км2)
  Шеклтонов (33.820 км2)
  Џорџ VI (23.880 км2)
  Западен (16.370 км2)
  Вилкинсов (13.680 км2)

Ледените гребени се припоени кон голем дел од антарктичките брегови. Зафаќаат вкупна површина од 1.541.700 км2.[1] Гребените се наведени од лево надесно, почнувајќи западно од Источниот Антарктик:

Ледениот гребен се има урнато.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Maailma numeroina (The world in numbers)“ (фински). Tilastokeskus (Statistics Finland). Архивирано од изворникот (XLS) на 2009-09-02. Посетено на 2022-09-25.
  2. „Press Release - Antarctic ice shelf 'hangs by a thread'. National Environment Research Council. British Antarctic Survey. 25 март 2008. Архивирано од изворникот на 2009-04-10. Посетено на 20 март 2009.