Список на збратимени градови во Германија

список на статии на Викимедија

Ова е список на места во Германија, што имаат врски со локални заедници во други држави, или, соодветно со другите делови на Германија (најмногу со градови од поранешната Источна Германија). Во повеќето случаи, соработката, особено кога е формализирана од локалните влади, е позната како „збратимување“ (понекогаш и други термини, како „партнерски градови“ или „збратимени градови“ се користат) и додека повеќето од местата се градови, списокот исто така вклучува села, градови, окрузи, итн. со слични врски.

Карта на Германија
  Парга, Грција (1986)
  Лониго, Италија (1999)
  Мелиеха, Малта
 • Ален, Баден-Виртемберг:

  Сен Ло, Франција (1978)
  Крајстчерч, Велика Британија (1981)
  Татабања, Унгарија (1987)

  Антакија, Турција (1995)
  Червија, Италија (2011)

 • Ален, Северна Рајна-Вестфалија:

  Темпелхоф-Шенеберг, Берлин
  Телтов, Германија

  Пенцберг, Германија
  Диферданж, Луксембург

  Њу Милс, Велика Британија (1962)
  Наксков, Данска (1963)

  Шавил, Франција (1974)
  Амштетен, Австрија (1979)

  Спишка Нова Вес, Словачка (1992)

 • Алцај, Рајнска област-Пфалц:

  Харпенден, Велика Британија (1963)
  Жослен, Франција (1973)

  Ламбе, Франција (1980)
  Рехниц, Австрија (1981)

  Кошчјан, Полска (1990)
  Каменц, Германија (1990)

  Бад Бергцаберн, Германија
  Фрајберг, Германија
  Бистрица Клодска, Полска

  Дезенцано дел Гарда, Италија
  Перигуо, Франција

  Трикала, Грција
  Усти на Орлици, Чешка

  Сен Аман-лез-О, Франција (1959)
  Штокерау, Австрија

  Екерен, Белгија
  Фарнем, Велика Британија

  Димона, Израел
  Цела-Мелис, Германија

 • Анклам, Мекленбург-Западна Померанија:

  Хајде, Германија
  Устка, Полска

  Лимбажи, Летонија
  Бурлев, Шведска

  Беј Сити, САД (1960)
  Англе, Франција (1968)

  Јингјианг, Кина (2004)
  Фермо, Италија (2006)

  Лудвигслуст, Германија
  Есплугес де Лобрегат, Шпанија

  Виљанди, Естонија
  Фелдкирхен, Австрија

  Бексли, Велика Британија
  Фо сир Мер, Франција

  Девентер, Холандија
  Алба Јулија, Романија (1974)

  Олесно, Полска

  Инвернес, Велика Британија (1956)
  Нагахама, Јапонија (1959)
  Амагасаки, Јапонија (1959)

  Дејтон (1964)
  Бурж, Франција (1967)

  Либерец, Чешка (2001)
  Џинан, Кина (2004)

  Апингедам, Холандија (1989)
 • Ахен, Северна Рајна-Вестфалија:

  Лиеж, Белгија (1955)
  Ремс, Франција (1967)
  Халифакс, Велика Британија (1979)
  Толедо, Шпанија (1985)

  Нингбо, Кина (1986)
  Наумбург, Германија (1988)
  Арлингтон, САД (1993)
  Кејптаун, Јужна Африка (1999)

  Кострома, Русија (2001)
  Рош-ха-Аин, Израел (2007)
  Балтимор, Ирска (2010)

  Перт, Велика Британија (1956)
  Сен Жермен ан Ле, Франција (1975)
  Мишколц, Унгарија (1996)

  Хелмсфорд, Велика Британија
  Аноне, Франција
  Бачалмаш, Унгарија
  Кавајон Веронезе, Италија (1986)
  Бад Швартау, Германија (1989)
  Енч, Унгарија
  Кодбек лез Елбеф, Франција
  Цехоцинек, Полска
  Меле, Германија
  Дротвич Спа, Велика Британија
  Кон Кур сир Лур, Франција
  Бланкенфелде-Малов, Германија
  Абано Терме, Италија
  Ротселар, Белгија
  Скегнес, Велика Британија
  Фризах, Австрија (2006)

  Хур, Швајцарија
  Дубровник, Хрватска
  Ексетер, Велика Британија (1965)

  Маријанске Лазње, Чешка
  Мајрхофен, Австрија
  Петерхоф, Русија

  Терачина, Италија
  Мондорф ле Бен, Луксембург
  Кабур, Франција

  Ајзенштат, Австрија
  Маса, Италија
  Вернон, Франција
  Арлингтон, САД
  Ремхилд, Германија

Бад Кецтинг е основачки член на Дузелаж,[1] асоцијација на збратимени градови со 23 градови-членки низ Европската Унија. Ова активно збратимување започна во 1991 и се одржуваат редовни настани, како што се фестивалите.[1][2]

  Бург ан Брес, Франција (1963)
  Нојрупин, Германија (1990)
  Ашфорд, Велика Британија (1964)
  Фужер, Франција (1967)

  Бад Лангензалца, Германија
  Бакстон, Велика Британија
  Шомон, Франција

  Осткамп, Белгија
  Манитовок, САД

  Фисм, Франција
  Вир Вали, Велика Британија (1977)
  Иновроцлав, Полска
  Анцио, Италија (1958)
  Бад Фрајенвалде, Германија (1990)
  Хемстеде, Холандија (2000)
  Еделењ, Унгарија
  Лувр, Франција
  Јоро-хо, Јапонија (2004)
  Франтишкови Лазне, Чешка (1992)
  Кицбиел, Австрија (1984)
  Руел Малмезон, France (1975)
  Глосоп, Велика Британија
  Мулен, Франција
  Бротероде, Германија
  Сафрон Валден, Велика Британија
  Сен Жан де Морин, Франција
  Ичун, Кина

  Монкалери, Италија
  Ментон, Франција
  Фрајтал, Германија

  Карлови Вари, Чешка
  Јалта, Украина

  Валингфорд, Велика Британија
  Локсеј ле Бен, Франција
  Сен Хелие, Велика Британија
  Изингтон, Велика Британија (1975)
  Монтесон, Франција
  Роајан, Франција (1980)

  Бедфорд, Велика Британија
  Естергом, Унгарија
  Фелдкирхен, Австрија

  Прага, Чешка
  Родез, Франција

  Филах, Австрија
  Нагаока, Јапонија

  Ромси, Велика Британија
  Сенонш, Франција
  Литвинов, Чешка

  Хорни Јиретин, Чешка
  Лон оп Занд, Холандија

  Вормс, Германија (1990)
  Хајделберг, Германија (1991)

  Дре, Франција (1992)
  Јаблонец на Ниси, Чешка (1993)

  Јелења Гура, Полска (1993)

  Анси, Франција (1966)
  Ла Специја, Италија (1999)

  Рудолштат, Германија (1990)
  Шестиот округ во Прага, Чешка

 • Белм, Долна Саксонија:
  Елтерлајн, Германија (2004)
  Колно, Полска (2006)
  Инглвуд, САД (2007)

  Бон, Франција (1960)
  Амерсхем, Велика Британија (1977)

  Мохач, Унгарија (1987)
  Рива дел Гарда, Италија (1989)

  Клоџко, Полска (1996)
  Хостине, Чешка (2002)

  Лутон, Велика Британија (1956)
  Бургоан Жалије, Франција (1956)
  Велсен, Холандија (1956)

  Жуенвил ле Пон, Франција (1960)
  Ранимед, Велика Британија (1965)
  Маријамполе, Литванија (1989)

  Лимасол, Кипар (1991)
  Пшчина, Полска (1993)
  Беит Џала, Израел, Палестински територии (2010)

  Лос Анџелес, САД (1967)
  Париз, Франција (1987)
  Мадрид, Шпанија (1988)
  Истанбул, Турција (1988)
  Москва, Русија (1990)
  Варшава, Полска (1991)
  Будимпешта, Унгарија (1991)

  Брисел, Белгија (1992)
  Џакарта, Индонезија (1993)
  Ташкент, Узбекистан (1993)
  Мексико, Мексико (1993)
  Пекинг, Кина (1994)
  Токио, Јапонија (1994)
  Буенос Аирес, Аргентина (1994)

  Бразилија, Бразил (1994)
  Прага, Чешка (1995)
  Виндхук, Намибија (2000)
  Лондон, Велика Британија (2000)
  Шираз, Иран (2007)

  Сдерот, Израел
  Шилвасварад, Hungary

  Андерсон, САД
  Хомутов, Чешка

  Фурми, Франција
  Рајне, Германија

  Тарновске Гори, Полска
  Тракај, Литванија

  Карлови Вари, Чешка
  Штат Велен, Германија
  Отмухов, Полска

  Валанс, Франција
  Тендринг, Велика Британија

  Асти, Италија
  Швидњица, Полска

  Телави, Грузија
  Гернзи, Велика Британија

  Кусацу, Јапонија (1962)
  Саси ан Бри, Франција (1967)
  Сари Хит, Велика Британија (1971)

  Сексард, Унгарија (1989)
  Оверланд Парк, Канзас, САД (1999)
  Салтара, Италија (2000)

  Шелбивил, САД (1962)
  Дикирх, Луксембург (1962)
  Арлон, Белгија (1965)

  Ретел, Франција (1965)
  Бад Кестриц, Германија (1992)

  Верзон, Франција (1959)
  Мари, Германија
  Дзержинск, Русија (1996)
  Камена Гора, Полска (2006)
  Гладсаксе, Данска (1962)
  Ле Крезо, Франција (1989)
  Кастелабате, Италија (2008)
 • Бохум, Северна Рајна-Вестфалија:

  Шефилд, Велика Британија (1950)
  Овиедо, Шпанија (1980)

  Донецк, Украина (1987)
  Нордхаузен, Германија (1990)

  Сујчжоу, Кина (1994)

  Понтуаз, Франција (1956)
  Ситард-Гелен, Холандија (1962)
  Бергама, Турција, (1967)

  Гленротс, Велика Британија (1971)
  Кремс на Дунав, Австрија (1972)

  Алба, Италија (1985)
  Земерда, Германија (1988)

 • Бон, Северна Рајна-Вестфалија:

  Потсдам, Германија (1988)
  Оксфорд, Велика Британија (1947)

збратимени со Бад Годесберг:
  Сен Клу, Франција (1957)
  Фраскати, Италија (1960)

  Виндзор и Мејденхед, Велика Британија (1960)
  Кортрејк, Белгија (1964)

збратимени со Хартберг:
  Париз-Вилмомбл, Франција
збратимени со Бојел:
  Миркурт, Франција
 • Ботроп, Северна Рајна-Вестфалија:
  Блекпул, Велика Британија (2000)
  Тодморден, Велика Британија
  Њу Браунфелс, САД
  Њубери, Велика Британија

  Бандунг, Индонезија (1960)
  Ним, Франција (1962)

  Бат, Велика Британија (1971)
  Сус, Тунис (1980)

  Кирјат Тивон, Израел (1985)
  Магдебург, Германија (1987)

  Гдањск, Полска (1976)
  Рига, Летонија (1985)

  Даљен, Кина (1985)
  Росток, Германија (1987)

  Хаифа, Израел (1988)
  Измир, Турција (1995)

  Шербур-Октевил, Франција (1960)
  Гримсби, Велика Британија (1963)

  Пори, Финска (1969)
  Фредериксхавн, Данска (1979)

  Шчеќин, Полска (1990)
  Калининград, Русија (1992)

 • Брилон, Северна Рајна-Вестфалија:
  Тарсо, Велика Британија
  Сабле сур Сарт, Франција (1966)
  Ниверкерк на Ајсел, Netherlands (1974)

  Фумел, Франција
  Птуј, Словенија

  Хоенштајн-Ернстал, Германија
  Сулмона, Италија

  Казинцбарцика, Унгарија
  Ајленбург, Германија
  Сен сир л'Екол, Франција
  Блањак, Франција
  Рибниц-Дамгартен, Германија
  Асторија (Орегон), САД
  Петерсфилд, Обединето Кралство
  Хебден Бриџ, Обединето Кралство
  Кодри, Франција
  Вејен, Данска
 , Округ Макете, Танзанија
  Волгаст, Германија
  Блоа, Франција
  Хеменлина, Финска
  Шираз, Иран
  Сиена, Италија
  Трир, Германија
  Вајмар (Тексас), САД
  Ехт-Сустерен, Холандија
  Маасејк, Белгија
  Довентри, Обединето Кралство

  Нојкелн, округ од Берлин, Германија (1959)
  Авињон, Франција (1960)
  Колчестер, Англија (1969)

  Шладминг, Австрија (1974)
  Рајт, Австрија (1976; збратимен со округот Гарбенхајм)
  Сиена, Италија (1987)

  Илменау, Германија (1990)
  Писек, Чешка (1981)

  Клагенфурт, Австрија (1930)
  Монтро, Швајцарија (1953)
  Гент, Белгија (1969)
  Фондет, Франција (1975; збратимен со округот Норо)

  Љубљана, Словенија (1977)
  Кфар Саба, Израл (1981)
  Сан Себастијан, Шпанија (1981)
  Вроцлав, Полска (1987)

  Ројал Танбриџ Велс, Обединето Кралство (1989)
  Герлиц, Германија (1990)
  Окотал, Никарагва (1990)
  Фридриксхајн-Кројцберг, округ на Берлин, Германија (1964/2001)

  Каламба, Филипини (2008)
  Шинер (Тексас), САД
  Олборг, Данска (1961)
  Мос, Норвешка
  Лутон, Англија (1950)
  Сараево, Босна и Херцеговина (1985)
 • Волгаст, Мекленбург-Западна Померанија
  Ведел, Германија
  Осер, Франција (1968)
  Бауцен, Германија (1990)
  Мобајл (Алабама), САД
  Парма, Италија (1984)
  Сен Олбанс, Обединето Кралство (1957)
  Тиберијада, Израел (1986)

  Бершеба, Израел, од 29 септември 1977
  Берлин-Темпелхоф-Шенеберг, Германија
  Кошице, Словачка, од 1980

  Легњица, Полска
Предлошка:Country data НИК Матагалпа, Никарагва
  Сен Етјен, Франција

  Шверин, Германија
  Екатеринбург, Русија
  Саут Тинсајд, Обединето Кралство

  Кан, Нормандија, Франција (1962)
  Данди, Обединето Кралство (1962)
  Рочестер (Њујорк), САД (1964)
  Мванза, Танзанија (1966)

  Оцу, Јапонија (1979)
  Саламанка, Шпанија (1980)
  Зул, Германија (1988)

  Умео, Шведска (1992)
  Трутнов, Чешка (1998)
  Бреј (Ирска) и Округ Виклоу, Ирска (1998)

  Анмас, Франција (1970)
  Серадз, Полска (2000)
  Фармерс Бранч (Тексас), САД

  Хогезанд-Сапемер, Холандија (1966)
  Олдхем, Обединето Кралство (1966–2004)

  Плезир, Франција (1975)
  Кулдига, Летонија (1991)

  Бишофсверда, Германија (1990)
  Монсо ле Мин, Франција (1993)
  Рамат Хашарон, Израел (2005)

  Сен Дени, Франција (1950)
  Сливен, Бугарија (1965)
  Скерневице, Полска (1965)
  Псков, Русија (1969, обновено 1996)

  П’лзењ, Чешка (1970)
  Куопио, Финска (1972)
  Темишвар, Романија (1984)
  Арнем, Холандија (1987, обновено 1991)

  Ростов, Русија (1987)
  Нирнберг, Германија (1988, обновено 1997)
  Форт Вејн (Индијана), САД (1992)
  Горажде, Босна и Херцеговина (2002)

  Ферара, Италија
  Геделе, Унгарија
  Храдец Кралове, Чешка

  Керкраде, Холандија
  Нетанја, Израел
  Сан Хуан дел Сур, Никарагва

  Версај, Франција (до 1985)
  Ватерлу (Ајова), САД
  Винчестер, Обединето Кралство

  Аркашон, Франција (1965)
  Виндзор и Мејденхед, Обединето Кралство (1969)

  Бероун, Чешка (1989)
  Бжег, Полска (2000)

  Челтенхем, Обединето Кралство (1951)
  Торуњ, Полска (1978)

  По, Франција (1982)
  Лутерштат Витенберг, Германија (1988)

  Шердинг, Австрија (1976)
  Кашперске Хори, Чешка (1991)
  Котка, Финска (1959)
  Оснабрик, Германија (1988)
  Лунд, Шведска (1990)
  Хамар, Норвешка (1997)
  Њупорт Њус (Вирџинија), САД (2007)
 • Гронау, Северна Рајна-Вестфалија:
  Епе, Холандија

  Брињол, Франција (1959)
  Брунек (Брунико), Италија (1959)

  Тилт, Белгија (1959)
  Шамотули, Полска (2000)

  Олимпија, Грција
  Кондом, Франција (1973)
  Мрагово, Полска (1993)
  Бонита Спрингс (Флорида), САД

  Шатору, Франција (1977)
  Брокстоу, Обединето Кралство (1978)
  Груѓондз, Полска (1989)

  Фалун, Шведска (1994)
  Ржев, Русија (2008)

  Ла Рош сур Јон, Франција (1968)
  Бург, Германија (1990)
  Афандоу, Родос, Грција (2001)
  Клагенфурт, Австрија
  Фонди, Италија

  Алкмар, Холандија (1958)
  Троа, Франција (1958)
  Честерфилд, Обединето Кралство (1959)
  Грац, Австрија (1968)
  Трондхејм, Норвешка (1968)

  Бурса, Турција (1971)
  Плоцк, Полска (1988)
  Сегед, Унгарија (1990)
  Гјенк, Унгарија (1990)
  Фрајберг, Германија (1990)

  Бреша, Италија (1991)
  Ужхород, Украина (1992)
  Лијепаја, Летонија (1993)
  Санен, Швајцарија (1993)
  Логроњо, Шпанија (2002)

  Канок, Обединето Кралство
  Гентин, Германија
  Нојзидл на Езеро, Австрија (1978)
  Толедо (Охајо), САД (2002)

  Аржантеј, Франција (1959)
  Клагенфурт, Австрија (1971)
  Лудвигсхафен, Германија (1988)

  Ибенбирен, Германија (1990)
  Гливице, Полска (1992)

  Неменчине, Литванија (1995)
  Роуднице на Лаба, Чешка (2004)

  Сен Омер, Франција (1969)
  Хаселт, Белгија (1976)

  Цајц, Германија (1990)
  Савонлина, Финска (2004)

  Дист, Белгија (1963)

  Еденкобен, Германија
  Порвоо, Финска

  Геранд, Франција
  Сегешвар, Романија

  Јингјианг, Кина
  Шмалкалден, Германија

  Ажен, Франција (1963)
  Арад, Израел (1989)
  Вишков, Чешка
  Живор, Франција
  Уна, Германија
  Хајденхајм, Германија
  Абилен (Тексас), САД
  Кроли, Обединето Кралство

  Амјен, Франција (1960)
  Лидс, Обединето Кралство (1969)
  Ростов, Русија (1973)

  Бафало (Њујорк), САД (1977)
  Нетанја, Израел (1980)
  Нови Сад, Србија (1981)

  Цвикау, Германија (1988)
  Си‘ан, Кина (1989)

  Ковентри, Обединето Кралство (1959)
  Санкт Петербург, Русија (1961)
  Вроцлав, Полска (1963)
  Скопје, Македонија (1967)

  Фиренца, Италија (1971)
  Острава, Чешка (1971)
  Бразавил, Република Конго (1975)
  Хамбург, Германија (1987)

  Ротердам, Холандија (1988)
  Стразбур, Франција (1990)
  Салцбург, Австрија (1991)
  Колумбус (Охајо), САД (1992)

  Портсмут, Обединето Кралство (од 1950)[3][4][5][6][7]
  Кале, Франција (1964)[3][4]
  Форт Лодердејл, САД (2011)
  Ломе, Того (1973)[3]

  Вухан, Кина (1982)[3]
  Вилниус, Литванија (1985)[3][4]
  Газиантеп, Турција (2005)[3][4]

  Перм, Русија[4]
  Гринок, Обединето Кралство
[[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Сан Педро Сула, Хондурас

 • Дирен, Северна Рајна-Вестфалија:

  Валансјен, Франција (1959)
  Кормеј, Франција (1970)
  Алтминстер, Австрија (1971)

  Градачац, Босна и Херцеговина (2001)
  Стриј, Украина (2001)

  Јинхуа, Кина (2002)
  Ерегли, Турција (2009)

  Рединг, Обединето Кралство (1975)
  Хемниц, Германија (1988)

  Хаифа, Израел (1988)
  Варшава, Полска (1989)

  Москва, Русија (1992)
  Чонгкинг, Кина (2004)

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 „Douzelage.org: градови-членки“. www.douzelage.org. Архивирано од изворникот на 2009-04-06. Посетено на 21 октомври 2009.
 2. „Douzelage.org: Дома“. www.douzelage.org. Архивирано од изворникот на 2010-02-17. Посетено на 21 октомври 2009.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 „Градови збратимени со Дисбург“. www.duisburg.de. Посетено на 7 May 2009.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Предлошка:Цитирана веб страниц
 5. Градски совет на Портсмут. Twinning Архивирано на 7 јануари 2009 г.. Retrieved 22 August 2007.
 6. Portsmouth Duisburg Anglo-German Friends
 7. Duisburger Portsmouthfreunde