Список на добитници на наградата „23 Октомври“

Државната награда „23 октомври” е награда од високо ниво на Македонија која традиционално се доделува на Денот на македонската револуционерна борба - 23 октомври. Со неа се оддава највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство на Македонија. Се доделува од 2007 година. Во продолжение следува список на добитниците на оваа награда.

Година Добиник Занимање Образложение
2007[1] Танас Вражиновски етнолог
Тахир Зајази педагог и методичар
Гане Тодоровски писател, универзитетски професор, учебникар, уредник, амбасадор, член на МАНУ, ДПМ, ПЕН-центарот, почесен член на сојузите на бугарски и на руските писатели
2008[2] Марко Китевски фолклорист награден поради истражувањето на борбените револуционерни песни од илинденскиот период
Зоран Тодоровски историчар награден за проучувањето на македонското национално и револуционерно движење меѓу двете светски војни
Ташко Георгиевски писател награден бидејќи е автор на циклусот „Црно семе“, во кој го прикажал отуѓувањето во национални рамки, при што ја вметнува и егејската тема
Петар Темелковски актер награден поради тоа што придонел за издигнувањето на македонскиот театар
Милош Коџоман - Втори ликовен уметник награден поради промоцијата на македонската ликовна авангарда од раните 70-ти години
2009[3] Михајло Георгиевски филозоф награден во областа на науката како истражувач, афирматор и заштитник на книжевното културно историско наследство
Родољуб Анастасов сликар
КУД Танец културно-уметничко друштво најдобар афирматор на македонското народно творештво во светот
2010[4] Живко Попов академик, хирург-уролог награден за остварување во областа на науката и образованието
Авзи Мустафа професор и методичар награден за остварување во областа на науката и образованието
Иван Чаповски писател награден во областа на културата и уметноста
2011[5] Томе Неновски професор награден во областа на науката, образованието и културата
Паскал Гилевски писател награден во областа на науката, образованието и културата
Коле Манев сликар награден во областа на науката, образованието и културата
2012[6] Владимир Георгиевски ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Халил Зендели писател награден во областа на културата и уметноста
2013[7] Ана Дурловски оперска певица наградена во областа на културата и уметноста
Џабир Амети писател награден во областа на културата и уметноста
Ставре Димитров - Стадим ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Михаил Ренџов писател награден во областа на културата и уметноста
2014[8] Анастасика Попоска специјалист-ортопед наградена во областа на науката и образованието
Милош Линдро писател награден во областа на културата и уметноста
Доне Милјановски ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Димитар Узунски народен уметник и фолклорист награден во областа на културата и уметноста
Македонска филхармонија / награден во областа на културата и уметноста
2015[9] Стефан Хаџи Николов ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Фејзи Бојку писател награден во областа на културата и уметноста
Костадин Костадиновски музиколог,музички педагог награден во областа на културата и уметноста
Ванчо Петрушевски актер награда во областа на културата

Наводи

уреди
  1. „Тодоровски,Вражиновски Зајази добитници на 23 октомври“. Дневник. 4 октомври 2007, 17:54. Посетено на 2011-10-23. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)[мртва врска]
  2. „Доделени државните награди „23 октомври". Дневник. 23 октомври 2008, 18:49. Посетено на 2011-10-23. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)[мртва врска]
  3. „Доделена државната награда „23 октомври". Дневник. 23 октомври 2009, 20:40. Посетено на 2011-10-23. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)[мртва врска]
  4. „Објавени добитниците на наградата „23 октомври" за 2010-та“. Кирилица. 15 октомври 2010. Посетено на 2011-10-23.[мртва врска]
  5. „Томе Неновски, Паскал Гилевски и Коле Манев се добитниците на наградата 23 октомври“. МК Револуција. 18 октомври 2011 14:03. Посетено на 2011-10-23. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)[мртва врска]
  6. „Врачена државната награда „23 октомври". Нова Македонија. 23 октомври 2012, 12:44. Посетено на 2012-10-23. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  7. „Дурловски, Ахмети, Ренџов и Димитров добитници на наградата „23 октомври". Канал 5. 17 октомври 2013. Посетено на 2013-10-17.
  8. Објавени добитниците за државната награда „23 октомври“[мртва врска]
  9. http://www.sobranie.mk/2014-df8a0d5a-b100-4c8d-80c9-6c601f98589c-ns_article-dodeluvanje-na-drzavnata-nagrada-23-oktomvri-na-23-oktomvri-2015-godina-petok-vo-svecenata-sala-na-s.nspx

Поврзано

уреди