Список на градоначалници на Општина Струмица

Градоначалникот на општина Струмица е највисокото тело заедно со Советот на општина Струмица кое ја застапува и претставува општината. Градоначалникот се избира на секои четири години на непосредни и слободни избори. Тековен градоначалник е Коста Јаневски од СДСМ кој доаѓа на функцијата на 20 октомври 2017 година.[1] Првиот градоначалник во независна Република Македонија бил Костадин Манолев. Канцеларијата на градоначалникот е во Зградата на општина Струмица.

Градоначалник на Општина Струмица на Општина Струмица
Coat of arms of Strumica Municipality.svg
Kosta Janevski during a speech.png
Функционер
Коста Јаневски
НазначувачОпштина Струмица
Мандат4 години
Прв функционерКостадин Манолев
1990
СоздаденаУстав на Македонија
1990
Мреж. местоstrumica.gov.mk
Градското собрание — зградата на општина Струмица, во неа е сместена канцеларијата на градоначалникот

Отоманско Царство (1395 – 1912)Уреди

Име Години
Ибрахим-кади 1675
Зекерија бин Ахмад-кади 1697
Омар-кади 1708
Ибрахим-кади 1710
Абу Бакр-кади 1715
Хаџи Али-кади 1726
Осман-кади 1726
Мустафа-ага 1775
... ....
Ајан Ибрахим-ага 1824
Ајан Јусуф-бег 1825
Лескофџал Али-кади 1836
Муса Казим-ефенди 1849
Абдулаким-бег 1852
Мехмед Рамиз-бег 1853
Рашид Мехмед-бег 1853
Хусеин-ага 1854
Ахмед Камил-бег 1856
Сулејман-бег 1856
Абдула-ага 1856
Селим-ага 1858
Хасан-ага 1859
Хусеин-ага 1860
Абдурахман-ага 1862
Бекир Решад-бег 1862
Осман-бег 1868
Ферхад-бег 1870
Ахмад Вахид-бег 1879
Хасан Ефенди Зија 1883
Хусеин Хусну-ефенди 1890
Омер Хусамедин-бег 1893
Исмаил Хаки-бег 1896
Омер Асаф-бег 1898
Мехмет Кемал-бег 1899
Исмаил Хаки-бег 1900
Мустафа Садик-бег 1902
Сулејман Кани-бег 1902
Сермед Јашар-бег 1903
Хусеин Несими-бег 1903
Мустафа Садик-бег 1904
Мехмет Али-бег 1905

Царство Бугарија (1912 – 1919)Уреди

Име Години
Васил Дудаклиев 1912 – ?
Васил Драгомиров 1918 – 1919

Кралство Југославија (1918 – 1941)Уреди

Име Години
Тома Фиданчев 1928 - 1931

Царство Бугарија (1941 – 1944)Уреди

Име Години
Иљо Богоев ? – 1944

СФРЈ (1944-1991)Уреди

Функцијата била позната како Претседтел на Народноослободителен одбор, Претседател на Собранието и Градоначалник на Струмица[2].

Име Години
Панде Кујумџиев 1944
Ѓорѓи Самарџитрајков 1944 - 1945
Томе Лазаров 1945 - 1946
Мара Минанова 1946 – 1948
Ташо Масев 1948 - 1950
Глигор Новаков 1950 - 1952
Ристо Преметаров 1952 - 1955
Васил Туџаров 1955 - 1957
Миле Колев 1957 - 1961
Миле Тречев 1961 - 1963
Ѓорѓи Мицев 1963 - 1967
Ристо Стаменов 1967 - 1974
Васил Хаџитосев 1974 - 1978
Димитар Стојков 1978 - 1982
Лилјана Маркова Куцулова 1982 - 1984
Кочо Стамболиев 1984 - 1986
Димитар Витанов 1986 - 1990

Република Македонија (1991-)Уреди

Бр. Портрет Име
(Роден–Починат)
Мандат Партија
1 Костадин Манолев 1990 1996 СДСМ
2 Васил Грчев 1996 2000 ВМРО-ДПМНЕ
3 Кирил Јанев 2000 2005 ВМРО-ДПМНЕ
4   Зоран Заев
(1974-)
2005 2016 СДСМ
  Костадин Костадинов1
(1990-)
2016 2017 СДСМ
5   Коста Јаневски
(1960-)
2017 сè
уште
СДСМ

1 вршител на должност

НаводиУреди

  1. „Коста Јаневски ја презеде функцијата градоначалник на општина Струмица“. ВИС. 20 октомври 2017. Посетено на 12 ноември 2017.
  2. Иван Василевски и Ацо Манински, Струмичани: Енциклопедиски именик; Издавач: Собрание на Општина Струмица Струмица, 2003, стр. 276.

Надворешни врскиУреди