Список на градоначалници на Општина Битола

список на статии на Викимедија

Царство Бугарија (1941 – 1944)

уреди
Име Години
Илија Ненчев 21 октомври 1941 – 29 април 1943 година [1]
Христо Светиев 29 април 1943 година – 9 септември 1944 година [1]

СФР Југославија (1944 – 1991)

уреди
Име Години
Крсто Симовски 4 ноември 1944 – 19 февруари 1945 [2]
Филип Михалиди 24 февруари – 24 април 1945 [2]
Ристо Манев 24 април - 12 август 1945
Лазо Хаџипоповски 3 август 1945 - 10 јануари 1946
Димитар Грданов 11 јануари 1946 година – 14 април 1947
Томе Димитровски-Ќосот 15 април 1947 година – 21 ноември 1948
Јанку Влаху 22 ноември 1948 година – 23 април 1952
Борис Трајковски-Лале 22 ноември 1948 година – 23 април 1952
Мишко Божиновски 25 декември 1952 година – 12 септември 1954
Георги Георгиев-Ѓуц 13 септември 1954 година – 18 ноември 1956
Јорго Ристевски Од 18 ноември 1956 до 30 декември 1959
Драган Захариевски 21 декември 1959 година – 26 ноември 1962
Никола Бакулевски 27 ноември 1962 година – 23 мај 1967
Јаким Ивановски 24 мај 1967 година – 17 април 1974
Стево Бојаџиев 18 април 1974 година – 12 април 1982
Ѓорѓи Михајловски 13 април 1982 година - 13 април 1986
Јулијана Атанасова 14 април 1986 година – 13 април 1988
Трајче Дојчиновски 14 април 1988 година – 30 јануари 1991

Република Македонија (1991 -)

уреди
Име Години Партија
Златко Милошевски 30 јануари 1991 – 17 мај 1994
Спиро Филиповски, Михајло Георгиевски 18 мај 1994 – 16 јули 1995
Дејан Ристевски 18 јули 1995 – 16 декември 1996
Силјан Мицевски 17 декември 1996 – 23 октомври 2000 СДСМ
Златко Вршковски 23 октомври 2000 – 10 април 2005 СДСМ
Владимир Талески 10 април 2005 – 24 октомври 2017 ВМРО-ДПМНЕ
Наташа Петровска 25 октомври 2017 – 10 ноември 2021 СДСМ
Тони Коњановски 10 ноември 2021 - денес ВМРО-ДПМНЕ

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Списък на кметовете на градските и селски общини в присъединените към Царството земи през 1941 – 1944 година“ (PDF). Струмски. Посетено на 3 април 2022 г. no-break space character во |title= во положба 95 (help); Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. 2,0 2,1 „Сите раководители на Битола од 1944“. Посетено на 5 април 2022 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)