Список на градови во Словенија

список на статии на Викимедија

Ова е список на градови во Словенија. Според законот за локална самоуправа на Словенија, град е поголема урбана населба со над 3.000 жители и различен од останатите населени места во поглед на големината, економската структура, население, густина на население и историски развој.[1]

Карта на Словенија со поголемите градови.
Љубљана
Марибор
Цеље
Крањ
Копер

Градови

уреди

Населениете места до 2000 година кои имале статус на град се: Ајдовшчина, Блед, Бовец, Брежице, Цеље, Чрномељ, Домжале, Горња Радгона, Храстник, Идрија, Илирска Бистрица, Изола, Јесенице, Камник, Коцевје, Копер, Костањевица на Кркa, Крањ, Кршко, Лашко, Лендава, Литија, Љубљана, Љутомер, Марибор, Метлика, Мурска Собота, Нова Горица, Ново Место, Ормож, Пиран, Постојна, Птуј, Радече, Радовлица, Равне на Корушка, Севница, Сежана, Словенска Бистрица, Словењ Градец, Словенске Коњице, Шкофја Лока, Шоштањ, Толмин, Трбовље, Тржич, Велење, Вишња Гора, Врхника, Загорје на Сава, Жалец.

Со одлука на Владата на Словенија, следните населени места добиле статус на град во 2006: Церкница, Дравоград, Гросупље, Логатец, Медводе, Менгеш, Межица, Преваље, Рибница, Рогашка Слатина, Руше, Шемпетер при Горици, Шентјур, Требње, Железники и Жири.[2]

Градови со над 10.000 жители

уреди

Во следната табела се наведени словенечките градови со над 10.000 жители и бројките се според словенечкото министерство за внатрешни работи.[3]

град население
1 Љубљана 271.900
2 Марибор 95.800
3 Цеље 37.800
4 Крањ 36.800
5 Велење 25.800
6 Копер 24.900
7 Ново Место 23.200
8 Птуј 18.200
9 Трбовље 15.500
10 Камник 13.700
11 Јесенице 13.400
12 Нова Горица 13.200
13 Домжале 12.400
14 Шкофја Лока 12.000
15 Мурска Собота 11.700
16 Изола 11.300

Наводи

уреди
  1. Žagar, Katarina (2007). Local Self-Government: Organisation and Function (PDF) (словенечки) (5. изд.). Administration Academy, Ministry of Public Administration. стр. 28. Архивирано (PDF) од изворникот 2011-07-26. Посетено на 2011-04-05.
  2. „Decision on the city status granted to the settlements in the Republic of Slovenia“. Посетено на 4 February 2011.
  3. „Largest settlements by number of population“. Statistical Office of the Republic of Slovenia. Архивирано од изворникот на 2011-05-11. Посетено на 4 February 2011.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди