Градови во Бугарија

список на статии на Викимедија

Списокот на градови во Бугарија ги содржи градовите со над 20.000 жители. Имињата на главните градови на областите се испишани со задебелени букви.

Според бројот на жителиУреди


# град област жители
попис од 1991. попис од 2001. пресметка за март 2011.[1]
1   Софија Софија 1.114.925 1.096.389 1.504.685
2   Пловдив Пловдивска област 341.058 340.638 538.153
3 Варна Варненска област 308.432 314.539 524.870
4   Бургас Бургаска област 195.686 193.316 396.271
5   Русе Русенска област 170.038 162.128 322.642
6   Стара Загора Старозагорска област 150.518 138.272 319.614
7   Плевен Плевенска област 130.812 122.149 308.995
8   Сливен Сливенска област 106.212 100.695 255.521
9   Добрич Добричка област 104.494 100.379 243.911
10   Шумен Шуменска област 93.390 89.054 225.515
11   Перник Перничка област 90.549 86.133 209.274
12   Јамбол Јамболска област 91.497 82.924 195.546
13   Хасково Хасковска област 80.700 80.870 187.565
14   Пазарџик Пазарџичка област 82.578 79.476 184.324
15   Благоевград Благоевградска област 71.476 71.361 176.077
16   Враца Врачанска област 75.518 69.923 162.168
17   Габрово Габровска област 76.522 67.350 159.903
18   Трново Великотрновска област 67.540 66.998 151.778
19   Видин Видинска област 62.691 57.614 142.480
20 Казанлак Старозагорска област 60.095 54.021 139.710
21   Асеновград Пловдивска област 52.360 52.116 133.420
22   Ќустендил Ќустендилска област 54.431 50.243 128.693
23   Монтана Монтанска област 52.476 49.368 124.565
24   Крџали Крџалиска област 45.793 45.729 120.731
25   Димитровград Хасковска област 50.977 45.918 116.845
26   Ловеч Ловечка област 48.242 44.262 108.571
27   Силистра Силистранска област 48.360 48.360 103.127
28   Трговиште Трговишка област 43.016 40.775 101.248
29   Дупница Ќустендилска област 41.398 38.323 100.614
30   Разград Разградска област 40.933 39.036 94.510
31   Горна Орјаховица Великотрновска област 38.914 35.621 92.944
32 Петрич Благоевградска област 27.659 29.785 90.735
33   Смолјан Смолјанска област 34.086 33.153 88.412
34   Самоков Софиска област 28.608 27.664 82.904
35 Сандански Благоевградска област 26.096 26.695 77.210
36   Лом Монтанска област 31.133 27.897 74.536
37   Свиштов Великотрновска област 30.404 30.591 68.748
38   Карлово Пловдивска област 27.291 25.715 63.231
39   Нова Загора Сливенска област 26.260 25.453 61.873
40   Велинград Пазарџичка област 25.634 25.009 60.273
41   Севлиево Габровска област 25.494 - 59.728
42   Тројан Ловечка област - 25.104 56.813
43 Ајтос Бургаска област - - 54.690
44   Ботевград Софиска област - - 52.820
45   Гоце Делчев Благоевградска област - - 52.345
46   Харманли Хасковска област - - 51.113
47   Пештера Пазарџичка област - - 50.106

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Табела на населението според постојани и моментни адреси на 15 март 2011 Главна дирекција за станбена регистрација и административни служби.