Список на галицизми во македонскиот јазик

Ова е делумен список на галицизми во македонскиот јазик подредени според азбучен ред:

галицизам изворен збор значење
абажур (м.) abat-jour штит на ламба што ја ублажува светлината, шешир на ламба
абонент (м.) abonné Претплатник
алеја (ж.) allée Пат, премин, шеталиште со дрворед.
аранжира arranger 1. Убаво, со смисла уреди, уредува, подготви, подготвува. 2. Приреди, приредува музичко дело за изведување.
бајонет (м.) baïonnette Вид воен нож кој се монтира на цевката на пушката
балет (м.) ballet Вид класичен танц
банален banal Обичен, секојдневен
баталјон (м) bataillon Воена единица од 300 до 800 војника
беретка (ж) béret Вид капа
билтен (м.) bulletin 1. Официјален извештај за некоја актуелна состојба што е во интерес најавноста. 2. Назив за некои повремени или постојани публикации со определенасодржина и за потесен круг читатели.
боем (м) bohème Човек што живее неконвенционално, од редовите на интелектуалците (поети, сликари, уметници), што живее безгрижен и неуреден живот
бордел (м.) bordel Јавна куќа
вирман (м.) virement Исплата која се врши без готовина
група (ж.) groupe Заедница
дежа ви le déjà-vu Веќе видено
десерт (м.) dessert Јадење што се послужува и што се зема по главното јадење (торта, колаче, овошје, сирење).
деранжира déranger Вознемирува
еполета (ж.) épaulette Нараменица. Пришиен дел на рамената на униформа со ознака за чинот
ескадрила (ж.) escadrille Вид одред во воената авијација
еспадрила (ж.) espadrille Вид лесни обувки
ешалон (м.) échelon Вид воена формација
ешарпа (ж.) écharpe Марама
жалузии (мн.) jalousie Ролетни, капаци на прозорец или врата за регулирање на светлината ивоздухот.
жандар, жандарм (м.) gendarme Припадник на жандармерија (Посебни полициски единици, организирани и делумно вооружени како војска)
жанр (м.) genre Определена форма на литературно или на друго уметничко дело што сеизделува со сижетните, стилските и други особености
жаргон (м.) jargon Говор на луѓе од иста професија, сталеж или социјална група кој содржипосебно карактеристични зборови, изрази и условни, изместени значења назборови надвор од општоусвоената терминологија и од нормите настандардниот јазик
жур (м.), журка (ж.) jour Попладневна или вечерна приватна седенка и забава
журнал (м.) journal Дневник
кабина (ж.) cabine Мала, изделена просторија со посебна намена
кавалер (м.) cavalier 1. Маж што кон жените се однесува воспитано, услужно; придружник на дамапри средби со танцување. 2. Лице што ги чести cите, што ги плаќа cите сметки; дарежлив, великодушенчовек.
кадет (м.) cadet Питомец на воено училиште
касарна (ж.) caserne Зграда за постојано сместување на војска
кирета (ж.) curette Гребалка, посебен вид лажичка на долга дршка за чистење на матката
киретажа (ж.) curettage Чистење на внатрешноста на матката
кокарда (ж.) cocarde Метална значка на службена капа
крупие (ср.) croupier Лице во коцкарница што ги собира влоговите, ги исплаќа добивките, ги деликартите и ја контролира играта
легитимитет (м.) légitimité Усогласеност со правдата и праведноста
ликер (м.) liqueur Сладок и ароматичен алкохолен пијалак од пречистен алкохол, шеќер, овошен сок и етерично масло
лојален loyal 1. Што ги почитува законите, вообичаените норми. 2. Што е искрен, верен, коректен во односот кон некого или нешто.
масажа (ж.) massage Триење на телото од медицински или козметички причини
масакр (м.) massacre Убиство на голем број луѓе, крвопролевање
медал (м.) médaille Одличје. Mетална тркалезна плочка, закачена на платнен дел што се прицврстува наоблека или униформа, што се дава како награда за посебни заслуги.
мени (ср.) menu 1. Список и ценовник на јадења во угостителски објект што им се дава нагостите за да изберат. 2. Утврден избор на јадење за еден оброк.
митралез (м.) mitrailleuse Вид автоматско брзострелно оружје
ордевер (м.) hors-d'œuvre Предјадење
паркет (м.) parquet дрвен под
паспарту (ср.) Passe-partout Рамка од картон што ја дели сликата или цртежот од нејзината околина
рафал (м.) rafale Брз, зачестен оган од огнено оружје
револуционер (м.) révolutionnaire 1. Учесник во револуција. 2. Лице што врши преврат во некоја област на науката, уметноста и сл.
резиме (ср.) résumé 1. Кратка, концизна содржина на статија, реферат и сл. 2. Кратка биографија во табеларна форма.
реставрација (ж.) restauration 1. Обновување во првобитниот вид на уметнички предмети, споменици на културата и сл. 2. Воспоставување на претходниот поредок.
ресторан (м.) restaurant угостителски објект каде што се служат храна и пијалаци
руж (м.) rouge црвило за усни
хотел (м.) hôtel преноќевалиште
шансона (ж.) chanson забавна песна, шлагер
шансониер (м.) chansonnier пејач или композитор на шансони

Литература уреди

Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2003–2014). Толковен речник на македонскиот јазик. I–VI. Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“.CS1-одржување: датумски формат (link)

Поврзано уреди