Серија А 2015-2016 била 114-тата сезона на првата фудбалска лига на Италија, односоно 84 сезона на Серија А. Сезоната започнала на 22 август 2015, а завршила на 15 мај 2016 година.

Серија А 2015-2016
ПрвациЈувентус Јувентус
(32. титула)
Испаднале
Лига на шампиони
Лига Европа
Одиграни натпрвари380
Најдобар стелецАргентина Гонсало Игуаин
(36 гола)[1]
Најголема победа дома6-0
Наполи - Болоња
(19 април 2016)[2]
Најголема победа во гости4 гола разлика
5 натпревари[2]
Натпревар со најмногу голови5-2
Сампдорија - Карпи
(23 август 2015)[2]
Лацио - Верона
(11 февруари 2016)[2]
Најголема серија на победи15 натпревари[2]
Јувентус Јувентус
Најголема серија без пораз26 натпревари[2]
Јувентус Јувентус
Најголема серија без победа22 натпревари[2]
Верона Верона
Најголема серија на порази5 натпревари[2]
Џенова Џенова
Најголема посетеност79,154
Интер-Милан 1-0
(13 септември 2015)[2]
Интер-Јувентус 0-0
(18 октомври 2015)[3]
Најмала посетеност0 (зад затворени врати)
Палермо - Аталанта 2-2
(20 април 2016)[2]
Просечна посетеност22,199[2]

Екипата на Јувентус влегла како бранител на титулата од сезоната 2014-2015. Карпи, Фрозиноне и Болоња биле новите три членови откако избориле промоција во Серија Б претходната сезона.

На 25 април 2016, Јувентус ја одбранил титулата на три кола пред крајот после поразот на нивниот главен конкурент Наполи од Рома во Рим со 1-0. На крајот Наполи го освоил второто место и избориле право да играат во Лигата на шампионите 2016-2017, додека третопласираната Рома се изборила за место во плејоф рундата од квалификациите за Лигата на шампионите 2016-2017.

Четвртоплаисраниот Интер и петопласираната Фјорентина избориле место во Лигата на Европа 2016-2017, подоцна ним им се приклучил и шестопласираниот Сасуоло откако во финалето на Купот на Италија Јувентус - кој веќе имал изборено учество во европските натпреварувања за слендата сезона - го победил Милан.

Трите клуба кој испаднале од лигата во сезоната биле Карпи, Фрозиноне и Верона.

Најдобар стрелец за сезоната бил Гонсало Игуаин од Наполи со 36 постигнати гола, со што го скршил рекордот на Гунар Нордал од сезоната 1949-1950 за најмногу постигнати голови од еден играч во една сезона во Серија А.

Општо уреди

Првенството започнало на 22 август 2015 со натпреварите од првото коло и завршило на 15 мај 2016. На 27 јули 2015 во Милано било одржано извлекувањето на натпреварите од календарот. Според програмата натпреварите од календарот требало да се играат секој викенд, освен на 6 септември 11 октомври и 15 ноември 2015 како и 27 март 2016 како дати за кој биле закажани натапите на националните репрезентации, додека на 27 декември 2015 и 3 јануари 2016 година немало италијански фудбал поради тоа што првенството бил на пауза заради Новогодишните и Божиќните празници.

Бројот на екипите и како позициите кој носат квалификација во натпреварувањата организирани од страна на УЕФА се исти како и претходната сезона. По завршувањето на првенството, првите три екипи ќе се здобијат со право на учество во Лигата на шампионите 2016-2017, првите два во групната фаза, а третиот во квалификациската плејоф рунда, во зависност од резултатите од европските купови; четврта и петтата екипа на табелата, се квалификува за Лига Европа 2016-2017, заедно со победникот на Купот на Италија. Шестопласираната екипа ќе има право на учество во Лигата на Европа, само ако победникот во националниот куп е некоја од екипите која веќе има обезбедено учество во некое од Европските натпреварувања.

Првите осум екипи на табелата се пласираат во осминафиналето на Купот на Италија 2016-2017 како носители, и таму имаат предност натпреварот да го играат на домашен терен.

Каљари, Чезена и Парма биле екипите кој испаднале од Серија А претходната сезона : Каљари испаднал после единаесет сезони по ред во Серија А, Чезена се вратила во Серија Б по само една сезона во Серија А, додека екипата на Парма по шест сезони поминати во низа во Серија А, како последна екипа на табелата испаднала во понизок ранг на натпреварување. Подоцна Парма поради банкрот била префрлена во Серија Д. На нивно место Карпи како првопласирана и Фрозиононе како второпласирана екипа во Серија Б 2014-2015 се пласирале директно во италијанската елита, а интересно е тоа што и двете екипи дебитираат во Серија А. Болоња која била четвртопласирана после регуларниот дел од сезоната им се приклучила на дваете горе споменати екипи во Серија А како победник на плејофот во Серија Б. Дури во сезона 1993-1994 за последен пат се случило во првенството да влезат две екипи што никогаш претхдно не играле во Серија А: во тоа време тоа биле екипите на Пјаченца и Реџана кој дебитирале во највисоката лига.

Од оваа сезона, новина во Серија А е воведувањето на Hawk-Eye технологијата на головите, како систем за детекција, која покажува дали топката ја поминала гол линијата или не, а со тоа да се елиминираат судиските грешки по ова прашање, или да се намалат епизодите на фантомски голови. Една мала промена, исто така е претставена со многу почесто совпаѓање отколку во минатото да постои натпревар од Серија А, во терминот од 15:00 часот во сабота (покрај веќе вообичаените термини за сабота од 18:00 и 20:45 часот).

Настани уреди

Прв дел од сезоната (Андата) уреди

Почетокот на сезоната, предвиден за крајот на август (нешто порано од вообичаеното) поради Европското првенство 2016, донел неколку изненадувања, вклучувајќи го и негативниот старт на бранителот на титулата Јувентус, кој останал без ниту еден освоен бод по првите сто и осумдесет минути, со што станале главните ликови на најлошиот старт во едно првенство во историјата на овој клуб (во апсолутна смисла уште од шеснаесеттото првенство (1912-13)).[4] Интер, ослободен од обврските кон Евро-турнирите, се искачил на чело на табелата по пет кола со максимален број бодови.[5] Нероаѕурите, кои не биле на врвот цели пет години, овојпат дошле особено благодарение на нивната одбрана, примајќи само еден гол во овој дел од сезоната.[6] Околу септември, Фjорентина го победила Интер со 4-1 во гости, благодарение на хет-трикот на Никола Калиниќ, и го презема водачкото место во лигата од нероаѕурите.

 
Гонсало Игуаин, водачката фигура во екипата на Наполи на Маурицио Сари, која била зимски првак во првенството (campione d'inverno).

По преземањето на првото место (за првпат водачи на табелата после 17 години) виолетовите останале во водство три кола, покажувајќи добра игра сè до поразот на домашен терен од Рома, со кој џалоросите го презеле врвот на две кола, пред во единаесеттото да загубат на гостувањето во Милано од Интер со 1-0 со првиот гол во италијанското првенство на Гари Медел.[7] Екипата на Роберто Манчини се осамостоила на врвот на 22 ноември, победувајќи го новакот во лигата Фрозиноне (4-0), затоа што до тоа коло тие биле изедначени на првото место по бројот на бодови со Фјорентина. Меѓутоа првото место тешко се брани од конкурентите и веќе во следното четеринаесетто коло Интер бил поразен во Неапол и го предал првот на Наполи на Гонсало Игуаин (најдобриот стрелец во лигата во тој момент), кој бил стрелец и на двата гола во успехот на наполитанците со 2-1.[8] Наполи продолжил со одличните игри и останал на врвот до крајот на првиот дел од сезоната (андата) со што станал зимски првак (campione d'inverno), но со само два бода повеќе од новиот конкурент за скудетото Јувентус и Интер; по слабиот почеток бјанконерите наредиле 9 победи по ред и се искачиле на второто место со 39 бода колку во тој момент имал и Интер, но подобрата гол-разлика била во корист на екипата од Торино. Првиот дел од сезоната на четвртото место го завршила Фјорентина со бод помалку од Јувентус и Интер и три помалку од Наполи, а Рома која во еден момент била водач на табелата западнала во голема резултатска криза и заостанала на петтото место со седум бода помалку од водачот.

Меѓу екипите кој разочарале во првиот дел од сезоната се Милан и Лацио. Ризик за слабо првнство се чини дека има Торино, додека Кјево и Аталанта биле стабилни во средината на табелата. Доста слаб прв дел од сезоната имала и екипата на Џенова, поготово ако се земеат предвид резултатите од претходната сезона, додека Емполи и Сасуоло уживале во својте најдобри денови во Серија А откако и двете екипи биле во првиот дел од табелата далеку од зоната за испаѓање.[9] Болоња, ги порпавила својте резултати од почетокот на сезоната со доаѓањето на клупата на Роберто Донадони,[10] додека на дното останала Верона, кој го завршил првиот круг од сезоната дури и без победа во првенството.[11]

Втор дел од сезоната (Риторно) уреди

Во текот на првата половина од сезоната, Интер иако долго биле на врвот не успеале да се одлепат од противниците, додека во втората половина од сезоната сме сведоци на издвојување на Наполи и Јувентус од останатите конкуренти за скудето на солидна дистанца: бјакнонерите, по победата над Кјево во гости (0-4), стигнале до нивната 12-та последователна победа[12] меѓутоа Наполи одговорил со убедлива победа над Емполи (5-1).[13] Фjорентина и Интер, гонителите на водечката двојка, сега веќе останале доста назад на табелата. Екипата на Милан направила позитивен почетокот на новата година, со девет последователни натпревари без пораз (од кој пет победи), вклучувајќи ги и успесите во дерби натпреварите против Фјорентина и Интер, како и ремито против Наполи во гости. Со тоа росонерите се приближиле до својата цел трката за третото место кое води во квалификациите за Лигата на шампионите.[14]

 
Младиот аргентинец Пауло Дибала дошол во Јувентус пред почетокот на сезоната и бил еден од главните протагонисти во освојувањето на петтото скудето по ред на бјанконерите со 19 гола и 9 асистенции.

Надвор од врвот продолжила одличната серија на Болоња, која освоила 9 бода во првите три натпревари од вториот дел на сезоната по победата со 3-2 над Сампдорија, во период во кој слабо им оди и на двата клуба од Џенова, бидејќи и Грифоните и Самп биле заглавени непосредно пред зоната за испаѓање. Во самата зоната за испаѓање се наоѓа Верона,[15] која останала без победа и по 23 натпревари во лигата, и двата дебитанти Карпи и Фрозиноне. Шестото повратно коло донело пресвртница на настани, со судири меѓу првите четири тима на табелата, Јувентус-Наполи и Фјорентина-Интер. Првиот натпревар бил одлучен во 88-мата минута кога напаѓачот на Јувентус Симоне Ѕаѕа постигнал прекрасен погодок: Јувентус дошол до својата 15 победа едноподруго (што е нивен клупски рекорд), и го престигнал Наполи на врвот, си го поврати приматот што му недостасуваше од претходната сезона, и така го заврши својот процес на враќање на врвот од -11 бода. Во вториот натпревар, сепак, Фиорентина издвојува победа со 2-1, изборувајќи се да остане осамена на 3-тото место и верификација на кризата на Интер, кој наскоро ќе биде престигнат од страна на Рома и скоро стигнат од Милан на -2.

Во 31-вото коло Јувентус го победил Емполи со 1-0 (со голот на Марио Манџукиќ), а Наполи загубил со 3-1 во Удине од Удинезе, зголемувајќи си го својот заостаток зад екипата од Пиемонт на -6. Зад нив, Рома го освоила дербито со Лацио (1-4) и продолжила брзо да се искачува сè до 3-то место, правејќи предност пред Интер, Фјорентина, Милан и Сасуоло, кој се приближува кон шестото место. На пет круга до крајот, Јувентус го совладал Палермо (4-0), а Наполи паднал во Милано против Интер (2-0), останувајќи на -9 од врвот. Кон крајот на сезоната, се јавува контроверзност помеѓу капитенот на Рома Тоти и тренерот Спалети: капитенот се покажал одлучувачки во два последователни натпревари, изедначувајќи го резултатот против Аталанта (3-3) во последните минути, а потоа, бил главниот лик во кам-бек победата против Торино, постигнувајќи два гола, по влегувањето во игра во 86-тата минута, оставајќи ја Рома во игра за второто место.

Во 35-тиот круг од првенството, екипата на Јувентус математички ја освојува титулата (32-ра), благодарение на победата на гости со 1-2 над Фјорентина и победата на Рома над Наполи (1-0). Интер го консолидира 4-тото место по победата со 3-1 над Удинезе. Во борбата за опстанок, Палермо го надминува Фрозиноне по победата на гости во нивниот меѓусебен двобој, додека Сампдорија се движи се подалеку од зоната за испаѓање по победата над Лацио (2-1 со пресврт). Верона, и покрај успехот против Милан (2-1), математички ги губи шансите за опстанок и станува првиот клуб кој испаднал во понизок ранг за оваа сезона, поради победата на Карпи над Емполи (1-0), кој веќе го гледа спасот, задржувајќи се на +3 бода во однос на Палермо на 3 кола од крајот. Меѓутоа, во претпоследното коло Палермо го престигнал Карпи во Битката за опстанок, благодарение на ремито (0-0) против Фјорентина во гости, додека клубот од Емилија-Ромања загубил на домашен терен од Лацио (1-3) во натпревар во кој промашиле два пенали. Во истото ова коло математички го обезбедиле опстанокот екипите на Удинезе (со ремито 1-1 во Бергамо против Аталанта) и Сампдорија (и покрај поразот со 0-3 во градското дерби против Џенова). Исто така 37-мото коло значело крај на низата од 26 натпревари (25 победи и едно реми) без пораз на Јувентус, откако тие загубиле во Верона од полседнопалсираната екипа со 2-1: Лука Тони постигна гол од пенал, во неговиот последен натпревар пред да се пензионира.

Во последното коло Наполи го обезбедува второто место на крајот од првенството, победувајќи го Фрозиноне со 4-0 благодарение на хет-трикот на Игуаин, кој го надминува рекорд на Гунар Нордал по бројот на постигнати голови во едно издание на Серија А (36). Трето место го освоила Рома, а потоа следуваат Интер, Фјорентина и Сасуоло: неровердите математички го осигурале шестото место кое вреди квалификација во Лигата на Европа, откако го совладале Интер (3-1), истиснувајќи го Милан на седмото место. Карпи, Фрозиноне и Верона испаѓаат во Серија Б.

Играчки рекорди уреди

Во текот на сезоната биле соборени два играчки рекорда, а новите рекордери се голманот на Јувентус Џанлујџи Буфон и напаѓачот на Наполи Гонсало Игуаин.

На 20 март 2016, Џанлујџи Буфон го скршил рекордот на некогашниот голман на Милан Себастијано Роси од 929 минути без примен гол, поставувајќи нов рекорд од 974 минути без примен гол.[16]

На 14 мај, Гонсало Игуаин го скршил реордот на Гунар Нордал за најмногу постигнати голови во Серија А за една сезона (35 во 1949-1950), постигнувајќи вкупно 36 гола.[17] Со тоа тој исто така се израмнил со Џино Росети од сезоната 1928-1929 (тогаш во лигата учествувале 32 клуба), како двајца најдобри стрелци во историјата на италијанската прва лига.[18]

Екипи уреди

Вкупно 20 екипи учествувале во лигата, вклучувајќи ги и 17-те од претходната сезона 2014-2015 и трите промовирани екипи од претходната сезона во Серија Б 2014-2015.

Екипи по региони уреди

Број на екипи Регион Екипи
3   Емилија-Ромања Болоња, Карпи и Сасуоло
  Ломбардија Аталанта, Интер и Милан
  Лацио Лацио, Рома и Фрозиноне
2   Лигурија Џенова и Сампдорија
  Пиемонт Јувентус и Торино
  Тоскана Емполи и Фјорентина
  Венето Кјево и Верона
1   Кампанија Наполи
  Фурланија-Јулиска Краина Удинезе
  Сицилија Палермо

Стадионите на екипите и нивните локации уреди

Екипа Град Стадион Капацитет сезона 2014–15
  Аталанта Бергамо Атлети Аѕури д'Италија &1000000000000002654200026,542 17-ти во Серија А
  Болоња Болоња Стадион Ренато Дал'Ара &1000000000000003827900038,279 Серија Б
Плејоф победник
  Карпи Карпи Стадион Алберто Бралја (Модена) &1000000000000002115099921,151 Серија Б шампион
  Кјево Верона Марк'Антонио Бентегоди &1000000000000003840200038,402 14-ти во Серија А
  Емполи Емполи Стадион Карло Кастелани &1000000000000001680000016,800 15-ти во Серија А
  Фјорентина Фиренца Стадион Артемио Франки &1000000000000004728199947,282 4-ти во Серија А
  Фрозиноне Фрозиноне Стадион Матуса &1000000000000001000000010,000 2-ри во Серија Б
  Џенова Џенова Стадион Лујџи Ферарис &1000000000000003668500036,685 6-ти во Серија А
  Интер Милано Сан Сиро &1000000000000008001800080,018 8-ми во Серија А
  Јувентус Торино Стадион Јувентус &1000000000000004125399941,254 Серија А шампион
  Лацио Рим Олимпико &1000000000000007269799972,698 3-ти во Серија А
  Милан Милано Сан Сиро &1000000000000008001800080,018 10-ти во Серија А
  Наполи Неапол Стадион Сан Паоло &1000000000000006024000060,240 5-ти во Серија А
  Палермо Палермо Стадион Ренцо Барбера &1000000000000003634899936,349 11-ти во Серија А
  Рома Рим Олимпико &1000000000000007269799972,698 2-ри во Серија А
  Сампдорија Џенова Стадион Лујџи Ферарис &1000000000000003668500036,685 7-ти во Серија А
  Сасуоло Сасуоло1 Стадион Мапеи[19] &1000000000000002371699923,717 12-ти во Серија А
  Торино Торино Олимпико ди Торино &1000000000000002799399927,994 9-ти во Серија А
  Удинезе Удине Стадион Фриули &1000000000000003064199930,642 16-ти во Серија А
  Верона Верона Марк'Антонио Бентегоди &1000000000000003840200038,402 13-ти во Серија А

Личности и спонзори уреди

Екипа Претседател Тренер Капитен Опрема Спонзор на дресот
Аталанта   Антонио Перкаси   Еди Реја   Џанпаоло Белини Најк Suisse Gas, Stone City
Болоња   Џои Сапуто   Роберто Донадони   Архимеде Морлео Макрон FAAC, Illumia
Карпи   Клаудио Калиуми   Фабрицио Кастори   Кристијан Ѕакардо Џивова Azimut Holding, Gaudì Jeans
Кјево   Лука Кампадели   Роландо Маран   Серџо Пелисиер Џивова Paluani, Italgreen
Емполи   Фабрицио Корси   Марко Џампаоло   Масимо Макароне Хома Gensan, NGM Mobile
Фјорентина   Марио Коњињи   Пауло Соуса   Гонсало Родригес Le Coq Sportif Save the Children
Фрозиноне   Маурицио Стирпе   Роберто Стелоне   Алесандро Фрара Легеа Banca Popolare del Frusinate, Gala
Џенова   Енрико Прециози   Џан Пјеро Гасперини   Николас Бурдисо Лото LeasePlan
Интер   Ерик Тохир   Роберто Манчини   Мауро Икарди Најк Пирели
Јувентус   Андреја Ањели   Масимилијано Алегри   Џанлујџи Буфон Адидас Jeep
Лацио   Клаудио Лотито   Симоне Инѕаги   Лукас Биља Макрон Paideia
Милан   Силвио Берлускони   Кристијан Броки   Рикардо Монтоливо Адидас Fly Emirates
Наполи   Аурелио Де Лаурентис   Маурицио Сари   Марек Хамшик Макрон Lete, Pasta Garofalo
Палермо   Маурицио Ѕампарини   Давиде Балардини   Стефано Сорентино Хома
Рома   Џејмс Палота   Лучано Спалети   Франческо Тоти Најк Football Cares, Telethon
Сампдорија   Масимо Фереро   Винченцо Монтела   Анџело Паломбо Хома Tempotest Parà, SsangYong Tivoli
Сасуоло   Карло Роси   Еузебио Ди Франческо   Франческо Мањанели Капа Мапеи
Торино   Урбано Каиро   Џампјеро Вентура   Камил Глик Капа Сузуки, Fratelli Beretta
Удинезе   Франко Солдати   Лујџи Де Канио   Антонио Ди Натале HS Football Дачија, Alcott
Верона   Маурицио Сети   Лујџи Делнери   Лука Тони Најк Metano Nord, Manila Grace

Тренерски промени уреди

Екипа Тренер кој заминал Причина Дата на заминување Позиција Тренер кој го заменил Дата на назначување
Наполи   Рафаел Бенитес Заминал во Реал Мадрид 25 мај 2015 Пред-сезона   Маурицио Сари 12 јуни 2015[20]
Удинезе   Андреја Страмачони оставка 1 јуни 2015[21]   Стефано Колантуонo 4 јуни 2015[22]
Сампдорија   Синиша Михајловиќ Заминал во Милан 1 јуни 2015   Валтер Зенга 4 јуни 2015 [23]
Милан   Филипо Инѕаги отпуштен 4 јуни 2015   Синиша Михајловиќ 16 јуни 2015[24]
Емполи   Маурицио Сари оставка 5 јуни 2015   Марко Џампаоло 9 јуни 2015[25]
Фјорентина   Винченцо Монтела отпуштен 8 јуни 2015 [26]   Пауло Соуса 21 јуни 2015[27]
Карпи   Фабрицио Кастори отпуштен 28 септември 2015[28] 20-ти   Џузепе Санино 29 септември 2015[29]
Болоња   Делио Роси отпуштен 28 октомври 2015 18-ти   Роберто Донадони 28 октомври 2015[30]
Карпи   Џузепе Санино отпуштен 3 ноември 2015[31] 20-ти   Фабрицио Кастори 3 ноември 2015[32]
Палермо   Џузепе Јакини отпуштен 10 ноември 2015[33] 12-ти   Давиде Балардини 10 ноември 2015[33]
Сампдорија   Валтер Зенга отпуштен 10 ноември 2015[34] 10-ти   Винченцо Монтела 15 ноември 2015[35]
Верона   Андреја Мандорлини отпуштен 30 ноември 2015[36] 20-ти   Лујџи Делнери 1 декември 2015[37]
Палермо   Давиде Балардини отпуштен 11 јануари 2016[38] 16-ти   Фабио Вивијани (привремен) 11 јануари 2016[38]
Рома   Руди Гарсија отпуштен 13 јануари 2016[39] 5-ти   Лучано Спалети 13 јануари 2016[39]
Палермо   Фабио Вивијани (привремен)[38] Крај на привр. период 18 јануари 2016[38] 14-ти   Џовани Тедеско 26 јануари 2016[40]
Палермо   Џовани Тедескo отпуштен 10 февруари 2016[38] 14-ти   Џовани Боси 10 февруари 2016[41]
Палермо   Џовани Боси отпуштен 15 февруари 2016[42] 15-ти   Џузепе Јакини 15 февруари 2016
Палермо   Џузепе Јакини отпуштен 10 март 2016 17-ти   Валтер Новелино 10 март 2016[43]
Удинезе   Стефано Колантуонo отпуштен 14 март 2016 16-ти   Лујџи Де Канио 15 март 2016[44]
Лацио   Стефано Пиоли отпуштен 3 април 2016 8-ти   Симоне Инѕаги 3 април 2016[45]
Палермо   Валтер Новелино отпуштен 11 април 2016[46] 18-ти   Давиде Балардини 12 април 2016[47]
Милан   Синиша Михајловиќ отпуштен 12 април 2016 6-ти   Кристијан Броки 12 април 2016[48]

Завршна табела уреди

Последно ажурирање: 15 мај 2016.[49]

Поз. Екипа Бод ОН П Н И ДГ ПГ ГР
      1.   Јувентус 91 38 29 4 5 75 20 +55
  2.   Наполи 82 38 25 7 6 80 32 +48
  3.   Рома 80 38 23 11 4 83 41 +42
  4.   Интер 67 38 20 7 11 50 38 +12
  5.   Фјорентина 64 38 18 10 10 60 42 +18
  6.   Сасуоло 61 38 16 13 9 49 40 +9
7.   Милан 57 38 15 12 11 49 43 +6
8.   Лацио 54 38 15 9 14 52 52 0
9.   Кјево 50 38 13 11 14 43 45 −2
10.   Емполи 46 38 12 10 16 40 49 −9
11.   Џенова 46 38 13 7 18 45 48 −3
12.   Торино 45 38 12 9 17 52 55 −3
13.   Аталанта 45 38 11 12 15 41 47 −6
14.   Болоња 42 38 11 9 18 33 45 −12
15.   Сампдорија 40 38 10 10 18 48 61 −13
16.   Палермо 39 38 10 9 19 38 65 −27
17.   Удинезе 39 38 10 9 19 35 60 −25
  18.   Карпи 38 38 9 11 18 37 57 −20
  19.   Фрозиноне 31 38 8 7 23 35 76 −41
  20.   Верона 28 38 5 13 20 34 63 −29

Легенда:

      Шампион на Италија и се квалификува за групната фаза на УЕФА Лигата на шампионите 2016-2017
      Се квалификува за групната фаза на УЕФА Лигата на шампионите 2016-2017
      Се квалификува за плејоф рундата (од квалификациите) за УЕФА Лигата на шампионите 2016-2017
      Се квалификува за фазата по групи во УЕФА Лига Европа 2016-2017
      Се квалификува за третото коло од квалификациите за УЕФА Лига Европа 2016-2017
      Испаѓа во Серија Б 2016-2017

Нотес:

Три бода за победа, еден за нерешено, нула за пораз.
Во случај на еднаков број на бодови помеѓу две или повеќе екипи, позицијата на табелата на екипата ќе биде одредена по следниве критериуми:
  • Освоени бодови во меѓусебните двобои
  • Гол-разлика во меѓусебните двобои
  • Вкупна гол-разлика
  • Вкупен број на постигнати голови
  • Ждрепка

Пласман уреди

Шампионскиот тим уреди

Почетна постава
3-5-2 формација
1   Џанлујџи Буфон (35 настапи)
15   Андреја Барцалји (31)
19   Леонардо Бонучи (36)
3   Џорџо Кјелини (24)
26   Стефан Лихтштајнер (26)
6   Сами Хедира (20)
8   Клаудио Маркизио (23)
10   Пол Погба (35)
33   Патрис Евра (26)
17   Марио Манџукиќ (27)
21   Пауло Дибала (34)

Резерви: Алваро Мората (34), Хуан Квадрадо (28), Алекс Сандро (22), Стефано Стураро (19), Симоне Ѕаѕа (19), Даниеле Ругани (17), Ернанес (14), Роберто Переира (13), Симоне Падоин (12), Квадво Асамоа (11), Марио Лемина (10), Мартин Касерес (6), Нето (3), Рубињо (0), Емил Аудеро (0).

Резултати уреди

Табеларен приказ уреди

Последно ажуриање: 15 мај 2016.

Читањето хоризонтално ни ги покажува резултати на домашен терен на наведената екипа од првата колона, а читањето вертикално ни ги покажува резултатите во гости на наведената екипата од првиот ред.

АТА БОЛ КАР КЈЕ ЕМП ФЈО ФРО ЏЕН ИНТ ЈУВ ЛАЦ МИЛ НАП ПАЛ РОМ САМ САС ТОР УДИ ВЕР
Аталанта 2-0 3-0 1-0 0-0 2-3 2-0 0-2 1-1 0-2 2-1 2-1 1-3 3-0 3-3 2-1 1-1 0-1 1-1 1-1
Болоња 3-0 0-0 0-1 2-3 1-1 1-0 2-0 0-1 0-0 2-2 0-1 3-2 0-1 2-2 3-2 0-1 0-1 1-2 0-1
Карпи 1-1 1-2 1-2 1-0 0-1 2-1 4-1 1-2 2-3 1-3 0-0 0-0 1-1 1-3 2-1 1-3 2-1 2-1 0-0
Кјево 1-0 0-0 1-0 1-1 0-0 5-1 1-0 0-1 0-4 4-0 0-0 0-1 3-1 3-3 1-1 1-1 1-0 2-3 1-1
Емполи 0-1 0-0 3-0 1-3 2-0 1-2 2-0 0-1 1-3 1-0 2-2 2-2 0-0 1-3 1-1 1-0 2-1 1-1 1-0
Фјоренитна 3-0 2-0 2-1 2-0 2-2 4-1 1-0 2-1 1-2 1-3 2-0 1-1 0-0 1-2 1-1 3-1 2-0 3-0 1-1
Фрозиноне 0-0 1-0 2-1 0-2 2-0 0-0 2-2 0-1 0-2 0-0 2-4 1-5 0-2 0-2 2-0 0-1 1-2 2-0 3-2
Џенова 1-2 0-1 1-2 3-2 1-0 0-0 4-0 1-0 0-2 0-0 1-0 0-0 4-0 2-3 2-3 2-1 3-2 2-1 2-0
Интер 1-0 2-1 1-1 1-0 2-1 1-4 4-0 1-0 0-0 1-2 1-0 2-0 3-1 1-0 3-1 0-1 1-2 3-1 1-0
Јувентус 2-0 3-1 2-0 1-1 1-0 3-1 1-1 1-0 2-0 3-0 1-0 1-0 4-0 1-0 5-0 1-0 2-1 0-1 3-0
Лацио 2-0 2-1 0-0 4-1 2-0 2-4 2-0 2-0 2-0 0-2 1-3 0-2 1-1 1-4 1-1 0-2 3-0 2-0 5-2
Милан 0-0 0-1 0-0 1-0 2-1 2-0 3-3 2-1 3-0 1-2 1-1 0-4 3-2 1-3 4-1 2-1 1-0 1-1 1-1
Наполи 2-1 6-0 1-0 3-1 5-1 2-1 4-0 3-1 2-1 2-1 5-0 1-1 2-0 0-0 2-2 3-1 2-1 1-0 3-0
Палермо 2-2 0-0 2-2 1-0 0-1 1-3 4-1 1-0 1-1 0-3 0-3 0-2 0-1 2-4 2-0 0-1 1-3 4-1 3-2
Рома 0-2 1-1 5-1 3-0 3-1 4-1 3-1 2-0 1-1 2-1 2-0 1-1 1-0 5-0 2-1 2-2 3-2 3-1 1-1
Сампдорија 0-0 2-0 5-2 0-1 1-1 0-2 2-0 0-3 1-1 1-2 2-1 0-1 2-4 2-0 2-1 1-3 2-2 2-0 4-1
Сасуоло 2-2 0-2 1-0 1-1 3-2 1-1 2-2 0-1 3-1 1-0 2-1 2-0 2-1 2-2 0-2 0-0 1-1 1-1 1-0
Торино 2-1 2-0 0-0 1-2 0-1 3-1 4-2 3-3 0-1 1-4 1-1 1-1 1-2 2-1 1-1 2-0 1-3 0-1 0-0
Удинезе 2-1 0-1 1-2 0-0 1-2 2-1 1-0 1-1 0-4 0-4 0-0 2-3 3-1 0-1 1-2 1-0 0-0 1-5 2-0
Верона 2-1 0-2 1-2 3-1 0-1 0-2 1-2 1-1 3-3 2-1 1-2 2-1 0-2 0-1 1-1 0-3 1-1 2-2 1-1

Календар уреди

Извлекувањето на календарот се одржало на 27 јули 2015 година, на церемонијата на Expo во Милано.

Андата (1.коло) Прво коло Риторно (20.коло)
23 авг. 1-3 Емполи-Кјево 1-1 17 јан.
2-0 Фјорентина-Милан 0-2
1-2 Фрозиноне-Торино 2-4 16 јан.
1-0 Интер-Аталанта 1-1
0-1 Јувентус-Удинезе 4-0 17 јан.
22 авг. 2-1 Лацио-Болоња 2-2
23 авг. 1-0 Палермо-Џенова 0-4
5-2 Сампдорија-Карпи 1-2
2-1 Сасуоло-Наполи 1-3 16 јан.
22 авг. 1-1 Верона-Рома 1-1 17 јан.
Андата (2.коло) Второ коло Риторно (21.коло)
30 авг. 2-0 Аталанта-Фрозиноне 0-0 23 јан.
29 авг. 0-1 Болоња-Сасуоло 2-0 24 јан.
30 авг. 1-2 Карпи-Интер 1-1
4-0 Кјево-Лацио 1-4
2-0 Џенова-Верона 1-1
29 авг. 2-1 Милан-Емполи 2-2 23 јан.
30 авг. 2-2 Наполи-Сампдорија 4-2 24 јан.
2-1 Рома-Јувентус 0-1
3-1 Торино-Фјорентина 0-2
0-1 Удинезе-Палермо 1-4


Андата (3.коло) Трето коло Риторно (22. коло)
13 сеп. 2-2 Емполи-Наполи 1-5 31 јан.
12 сеп. 1-0 Фјорентина-Џенова 0-0
0-2 Фрозиноне-Рома 1-3 30 јан.
13 сеп. 1-0 Интер-Милан 0-3 31 јан.
12 сеп. 1-1 Јувентус-Кјево 4-0
13 сеп. 2-0 Лацио-Удинезе 0-0
2-2 Палермо-Карпи 1-1 30 јан.
14 сеп. 2-0 Сампдорија-Болоња 2-3 31 јан.
13 сеп. 2-2 Сасуоло-Аталанта 1-1 30 јан.
2-2 Верона-Торино 0-0 31 јан.
Андата (4.коло) Четврто коло Риторно (23.коло)
20 сеп. 1-1 Аталанта-Верона 1-2 3 фев.
1-0 Болоња-Фрозиноне 0-1
0-1 Карпи-Фјорентина 1-2
0-1 Кјево-Интер 0-1
0-2 Џенова-Јувентус 0-1
19 сеп. 3-2 Милан-Палермо 2-0
20 сеп. 5-0 Наполи-Лацио 2-0
2-2 Рома-Сасуоло 2-0 2 фев.
2-0 Торино-Сампдорија 2-2 3 фев.
19 сеп. 1-2 Удинезе-Емполи 1-1


Андата (5.коло) Петто коло Риторно (24.коло)
23 сеп. 0-0 Карпи-Наполи 0-1 7 фев.
1-0 Кјево-Торино 2-1
24 сеп. 0-1 Емполи-Аталанта 0-0
23 сеп. 2-0 Фјорентина-Болоња 1-1 6 фев.
1-0 Интер-Верона 3-3 7 фев.
1-1 Јувентус-Фрозиноне 2-0
2-0 Лацио-Џенова 0-0 6 фев.
0-1 Палермо-Сасуоло 2-2 7 фев.
2-1 Сампдорија-Рома 1-2
22 сеп. 2-3 Удинезе-Милан 1-1
Андата (6.коло) Шесто коло Риторно (25.коло)
28 сеп. 2-1 Аталанта-Сампдорија 0-0 14 фев.
27 сеп. 1-2 Болоња-Удинезе 1-0
28 сеп. 2-0 Фрозиноне-Емполи 2-1 13 фев.
27 сеп. 1-0 Џенова-Милан 1-2 14 фев.
1-4 Интер-Фјорентина 1-2
26 сеп. 2-1 Наполи-Јувентус 0-1 13 фев.
5-1 Рома-Карпи 3-1 12 фев.
27 сеп. 1-1 Сасуоло-Кјево 1-1 13 фев.
2-1 Торино-Палермо 3-1 14 фев.
1-2 Верона-Лацио 2-5 11 фев.


Андата (7.коло) Седмо коло Риторно (26.коло)
3 окт. 2-1 Карпи-Торино 0-0 21 фев.
1-1 Кјево-Верона 1-3 20 фев.
4 окт. 1-0 Емполи-Сасуоло 2-3
3-0 Фјорентина-Аталанта 3-2 21 фев.
3-1 Јувентус-Болоња 0-0 19 фев.
2-0 Лацио-Фрозиноне 0-0 21 фев.
0-4 Милан-Наполи 1-1 22 фев.
2-4 Палермо-Рома 0-5 21 фев.
1-1 Сампдорија-Интер 1-3 20 фев.
1-1 Удинезе-Џенова 1-2 21 фев.
Андата (8.коло) Осмо коло Риторно (27.коло)
18 окт. 3-0 Аталанта-Карпи 1-1 28 фев.
0-1 Болоња-Палермо 0-0
2-0 Фрозиноне-Сампдорија 0-2
3-2 Џенова-Кјево 0-1
0-0 Интер-Јувентус 0-2
2-1 Наполи-Фјорентина 1-1 29 фев.
17 окт. 3-1 Рома-Емполи 3-1 27 фев.
18 окт. 2-1 Сасуоло-Лацио 2-0 29 фев.
17 окт. 1-1 Торино-Милан 0-1 27 фев.
18 окт. 1-1 Верона-Удинезе 0-2 28 фев.


Андата (9.коло) Деветто коло Риторно (28.коло)
24 окт. 1-2 Карпи-Болоња 0-0 6 мар.
25 окт. 0-1 Кјево-Наполи 1-3 5 мар.
24 окт. 2-0 Емполи-Џенова 0-1 6 мар.
25 окт. 1-2 Фјорентина-Рома 1-4 4 мар.
2-0 Јувентус-Аталанта 2-0 6 мар.
3-0 Лацио-Торино 1-1
2-1 Милан-Сасуоло 0-2
24 окт. 1-1 Палермо-Интер 1-3
25 окт. 4-1 Сампдорија 3-0 5 мар.
1-0 Удинезе-Фрозиноне 0-2 6 мар.
Андата (10.коло) Десетто коло Риторно (29.коло)
28 окт. 2-1 Аталанта-Лацио 0-2 13 мар.
27 окт. 0-1 Болоња-Интер 1-2 12 мар.
28 окт. 2-1 Фрозиноне-Карпи 1-2 13 мар.
1-0 Милан-Кјево 0-0
2-0 Наполи-Палермо 1-0
3-1 Рома-Удинезе 2-1
29 окт. 1-1 Сампдорија-Емполи 1-1 12 мар.
28 окт. 1-0 Сасуоло-Јувентус 0-1 11 мар.
3-3 Торино-Џенова 2-3 13 мар.
0-2 Верона-Фјорентина 1-1


Андата (11.коло) Единаесетто коло Риторно (30.коло)
1 ное. 3-0 Болоња-Аталанта 0-2 20 мар.
0-0 Карпи-Верона 2-1
2 ное. 1-1 Кјево-Сампдорија 1-0
1 ное. 4-1 Фјорентина-Фрозиноне 0-0
0-0 Џенова-Наполи 1-3
31 окт. 1-0 Интер-Рома 1-1 19 мар.
2-1 Јувентус-Торино 4-1 20 мар.
1 ное. 1-3 Лацио-Милан 1-1
2 ное. 0-1 Палермо-Емполи 0-0 19 мар.
1 ное. 0-0 Удинезе-Сасуоло 1-1 20 мар.
Андата (12.коло) Дванаесетто коло Риторно (31.коло)
8 ное. 1-3 Емполи-Јувентус 0-1 2 апр.
2-2 Фрозиноне-Џенова 0-4 3 апр.
7 ное. 0-0 Милан-Аталанта 1-2
8 ное. 1-0 Наполи-Удинезе 1-3
1-0 Палермо-Кјево 1-3
2-0 Рома-Лацио 4-1
0-2 Сампдорија-Фјорентина 1-1
1-0 Сасуоло-Карпи 3-1 2 апр.
0-1 Торино-Интер 2-1 3 апр.
7 ное. 0-2 Верона-Болоња 1-0 4 апр.


Андата (13.коло) Тринаесетто коло Риторно (32.коло)
22 ное. 0-1 Аталанта-Торино 1-2 10 апр.
21 ное. 2-2 Болоња-Рома 1-1 11 апр.
22 ное. 1-2 Карпи-Кјево 0-1 10 апр.
2-2 Фјорентина-Емполи 0-2
2-1 Џенова-Сасуоло 1-0 9 апр.
4-0 Интер-Фрозиноне 1-0
21 ное. 1-0 Јувентус-Милан 2-1
22 ное. 1-1 Лацио-Палермо 3-0 10 апр.
1-0 Удинезе-Сампдорија 0-2
0-2 Верона-Наполи 0-3
Андата (14.коло) Четернаесетто коло Риторно (33.коло)
29 ное. 2-3 Кјево-Удинезе 0-0 17 апр.
1-0 Емполи-Лацио 0-2
3-2 Фрозиноне-Верона 2-1
1-2 Џенова-Карпи 1-4 16 апр.
28 ное. 4-1 Милан-Сампдорија 1-0 17 апр.
30 ное. 2-1 Наполи-Интер 0-2 16 апр.
29 ное. 0-3 Палермо-Јувентус 0-4 17 апр.
0-2 Рома-Аталанта 3-3
30 ное. 1-1 Сасуоло-Фјорентина 1-3
28 ное. 2-0 Торино-Болоња 1-0 16 апр.


Андата (15.коло) Петтнаесетто коло Риторно (34.коло)
6 дек. 3-0 Аталанта-Палермо 2-2 20 апр.
3-2 Болоња-Наполи 0-6 19 апр.
0-0 Карпи-Милан 0-0 21 апр.
3-0 Фјорентина-Удинезе 1-2 20 апр.
0-2 Фрозиноне-Кјево 1-5
5 дек. 1-0 Интер-Џенова 0-1
4 дек. 0-2 Лацио-Јувентус 0-3
6 дек. 1-3 Сампдорија-Сасуоло 0-0
5 дек. 1-1 Торино-Рома 2-3
6 дек. 0-1 Верона-Емполи 0-1
Андата (16.коло)) Шеснаесетто коло Риторно (35.коло)
13 дек. 1-0 Кјево-Аталната 0-1 24 апр.
3-0 Емполи-Карпи 0-1 25 апр.
12 дек. 0-1 Џенова-Болоња 0-2 24 апр.
13 дек. 3-1 Јувентус-Фјорентина 2-1
14 дек. 1-1 Лацио-Сампдорија 1-2
13 дек. 1-1 Милан-Верона 1-2 25 апр.
0-0 Наполи-Рома 0-1
12 дек. 4-1 Палермо-Фрозиноне 2-0 24 апр.
20 јан. 1-1 Сасуоло-Торино 3-1
12 дек. 0-4 Удинезе-Интер 1-3 23 апр.


Андата (17.коло) Седумнаесетто коло Риторно (36.коло)
20 дек. 1-3 Аталанта-Наполи 1-2 2 мај
19 дек. 2-3 Болоња-Емполи 0-0 1 мај
20 дек. 2-3 Карпи-Јувентус 0-2
2-0 Фјорентина-Кјево 0-0 30 апр.
2-4 Фрозиноне-Милан 3-3 1 мај
1-2 Интер-Лацио 0-2
2-0 Рома-Џенова 3-2 2 мај
2-0 Сампдорија-Палермо 0-2 1 мај
0-1 Торино-Удинезе 5-1 30 апр.
1-1 Верона-Сасуоло 0-1 1 мај
Андата (18.коло) Осумнаесетто коло Риторно (37.коло)
6 јан. 3-3 Кјево-Рома 0-3 8 мај
0-1 Емполи-Интер 1-2 7 мај
5 јан. 2-3 Џенова-Сампдорија 3-0 8 мај
6 јан. 3-0 Јувентус-Верона 1-2
0-0 Лацио-Карпи 3-1
0-1 Милан-Болоња 1-0 7 мај
2-1 Наполи-Торино 2-1 8 мај
1-3 Палермо-Фјорентина 0-0
2-2 Сасуоло-Фрозиноне 1-0
2-1 Удинезе-Аталанта 1-1


Андата (19.коло) Деветнаесетто коло Риторно (38.коло)
10 јан. 0-2 Аталанта-Џенова 2-1 15 мај
0-1 Болоња-Кјево 0-0
9 јан. 2-1 Карпи-Удинезе 2-1
1-3 Фјорентина-Лацио 4-2
10 јан. 1-5 Фрозиноне-Наполи 0-4 14 мај
0-1 Интер-Сасуоло 1-3
9 јан. 1-1 Рома-Милан 3-1
10 јан. 1-2 Сампдорија-Јувентус 0-5
0-1 Торино-Емполи 1-2 15 мај
0-1 Верона-Палермо 2-3

Статистика уреди

Екипна уреди

Лидери на табелата уреди

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
ИнтерФјорентинаРомаИнтНапИнтерНаполиЈувентус
10ª11ª12ª13ª14ª15ª16ª17ª18ª19ª20ª21ª22ª23ª24ª25ª26ª27ª28ª29ª30ª31ª32ª33ª34ª35ª36ª37ª38ª

Создавање на пласманот уреди

Легенда:

Боја Означува
црвена пораз
бела нерешено
зелена победа
10ª 11ª 12ª 13ª 14ª 15ª 16ª 17ª 18ª 19ª 20ª 21ª 22ª 23ª 24ª 25ª 26ª 27ª 28ª 29ª 30ª 31ª 32ª 33ª 34ª 35ª 36ª 37ª 38ª
 
Аталанта 0 3 4 5 8 11 11 14 14 17 17 18 18 21 24 24 24 24 24 25 26 27 27 28 29 29 30 30 30 33 36 36 37 38 41 41 42 45
Болоња 0 0 0 3 3 3 3 3 6 6 9 12 13 13 16 19 19 22 22 23 26 29 29 30 33 34 35 36 36 36 36 37 37 37 40 41 41 42
Карпи 0 0 1 1 2 2 5 5 5 5 6 6 6 9 10 10 10 11 14 17 18 19 19 19 19 20 21 22 25 28 28 28 31 32 35 35 35 38
Кјево 3 6 7 7 10 11 12 12 12 12 13 13 16 16 19 22 22 23 26 27 27 27 27 30 31 31 34 34 35 38 41 44 45 48 48 49 49 50
Емполи 0 0 1 4 4 4 7 7 10 11 14 14 15 18 21 24 27 27 30 31 32 32 33 34 34 34 34 34 35 36 36 39 39 42 42 43 43 46
Фјорентина 3 3 6 9 12 15 18 18 18 21 24 27 28 29 32 32 35 38 38 38 41 42 45 46 49 52 53 53 54 55 56 56 59 59 59 60 61 64
Фрозиноне 0 0 0 0 1 4 4 7 7 10 10 11 11 14 14 14 14 15 15 15 16 16 19 19 22 23 23 26 26 27 27 27 30 30 30 31 31 31
Џенова 0 3 3 3 3 6 7 10 10 11 12 13 16 16 16 16 16 16 19 22 23 24 24 25 25 28 28 31 34 34 37 40 40 43 43 43 46 46
Интер 3 6 9 12 15 15 16 17 18 21 24 27 30 30 33 36 36 39 39 40 41 41 44 45 45 48 48 51 54 55 55 58 61 61 64 64 67 67
Јувентус 0 0 1 4 5 5 8 9 12 12 15 18 21 24 27 30 33 36 39 42 45 48 51 54 57 58 61 64 67 70 73 76 79 82 85 88 88 91
Лацио 3 3 6 6 9 12 15 15 18 18 18 18 19 19 19 20 23 24 27 28 31 32 32 33 36 37 37 38 41 42 42 45 48 48 48 51 54 54
Милан 0 3 3 6 9 9 9 10 13 16 19 20 20 23 24 25 28 28 29 32 33 36 39 40 43 44 47 47 48 49 49 49 52 53 53 54 57 57
Наполи 0 1 2 5 6 9 12 15 18 21 22 25 28 31 31 32 35 38 41 44 47 50 53 56 56 57 58 61 64 67 67 70 70 73 73 76 79 82
Палермо 3 6 7 7 7 7 7 10 11 11 11 14 15 15 15 18 18 18 21 21 24 25 25 26 26 26 27 27 27 28 28 28 28 29 32 35 36 39
Рома 1 4 7 8 8 11 14 17 20 23 23 26 27 27 28 29 32 33 34 35 35 38 41 44 47 50 53 56 59 60 63 64 65 68 71 74 77 80
Сампдорија 3 4 7 7 10 10 11 11 14 15 16 16 16 16 16 17 20 23 23 23 23 23 24 24 25 25 28 31 32 32 33 36 36 37 40 40 40 40
Сасуоло 3 6 7 8 11 12 12 15 15 18 19 22 22 23 26 27 28 29 32 32 32 33 33 34 35 38 41 44 44 45 48 48 48 49 52 55 58 61
Торино 3 6 7 10 10 13 13 14 14 15 15 15 18 21 22 23 23 23 23 26 26 27 28 28 31 32 32 33 33 33 36 39 42 42 42 45 45 45
Удинезе 3 3 3 3 3 6 7 8 11 11 12 12 15 18 18 18 21 24 24 24 24 25 26 27 27 27 30 30 30 31 34 34 35 38 38 38 39 39
Верона 1 1 2 3 3 3 4 5 5 5 6 6 6 6 6 7 8 8 8 9 10 11 14 15 15 18 18 18 19 19 22 22 22 22 25 25 28 28

Натпреварот Сасуоло-Торино кој бил закажан за 16-тото коло всушност бил одигран помеѓу 20-тото и 21-вото коло од сезоната, па на табелата може само делумно да ја одразува реалната бодовна состојба на тие две екипи во тој временски период.

Освоени бодови во сооднос уреди

Сооднос андата-риторно уреди
Андата Риторно
Наполи 41 Јувентус 52
Интер 39 Рома 46
Јувентус 39 Наполи 41
Фјорентина 38 Сасуоло 29
Рома 34 Интер 28
Сасуоло 32 Милан 28
Емполи 30 Џенова 27
Милан 29 Лацио 27
Лацио 27 Фјорентина 26
Кјево 26 Карпи 24
Аталанта 24 Кјево 24
Удинезе 24 Торино 22
Сампдорија 23 Аталанта 21
Торино 23 Болоња 20
Болоња 22 Верона 20
Палермо 21 Палермо 18
Џенова 19 Сампдорија 17
Фрозиноне 15 Емполи 16
Карпи 14 Фрозиноне 16
Верона 8 Удинезе 15
Сооднос дома-гости уреди
Дома Гости
Наполи 51 Јувентус 41
Јувентус 50 Рома 36
Рома 44 Наполи 31
Интер 41 Сасуоло 29
Фјорентина 38 Фјорентина 26
Џенова 33 Интер 26
Лацио 33 Милан 24
Милан 33 Болоња 22
Сасуоло 32 Кјево 21
Аталанта 30 Лацио 21
Кјево 29 Торино 21
Санпдорија 28 Емполи 19
Емполи 27 Палермо 17
Торино 24 Удинезе 17
Карпи 23 Аталанта 15
Фрозиноне 22 Карпи 15
Палермо 22 Џенова 13
Удинезе 22 Сампдорија 12
Болоња 20 Верона 10
Верона 18 Фрозиноне 9

Рекорди уреди

  • Најголем број на победи : Јувентус (29)
  • Најголем број на победи дома : Јувентус и Наполи (16)
  • Најголем број на победи во гости: Јувентус (13)
  • Најмал број на победи : Верона (5)
  • Најмал број на победи дома : Верона (4)
  • Најмал број на победи во гости : Верона (1)
  • Најголем број на нерешени : Сасуоло и Верона (13)
  • Најголем број на нерешени дома : Кјево и Сасуоло (8)
  • Најголем број на нерешени во гости : Верона (7)
  • Најмал број на нерешени : Јувентус (4)
  • Најмал број на нерешени дома : Интер и Јувентус (2)
  • Најмал број на нерешени во гости : Јувентус (2)
  • Најголем број на порази : Фрозиноне (23)
  • Најголем број на порази дома : Болоња, Верона, Палермо, Удинезе и Фрозиноне (9)
  • Најголем број на порази во гости : Фрозиноне (14)
  • Најмал број на порази : Рома (4)
  • Најмал број на порази дома : Наполи (0)
  • Најмал број на порази во гости : Рома (3)
  • Најдобар напад : Рома (83 дадени гола)
  • Најлош напад : Болоња (33 дадени гола)
  • Најдобра одбрана : Јувентус (20 примени гола)
  • Најлоша одбрана : Фрозиноне (76 примени гола)
  • Најдобра гол-разлика : Јувентус (+55)
  • Најлоша гол-разлика : Фрозиноне (-41)
  • Најголем број на натпрвари без победа : Верона (22, 1-22 коло)
  • Најголем број на натпревари без нерешено : Јувентус (17, 9-25 коло)
  • Најголем број на натпревари без пораз (најдобра серија) : Јувентус (26, 11-36 коло)
  • Најдобра победничка низа дома : Јувентус (16)
  • Најдобра победничка низа во гости : Јувентус (8)
  • Најголем број на последователни победи : Јувентус (15, 11-25 коло)
  • Најголем број на последователни победи дома : Јувентус (16)
  • Најголем број на последователни победи во гости : Јувентус (8)
  • Најголем број на последователни нерешени : Интер, Џенова, Рома, Аталанта, Верона, Удинезе, Болоња, Карпи и Фрозиноне (3)
  • Најголем број на последователни нерешени дома : Аталанта, Болоња, Фјорентина и Сасуоло (3)
  • Најголем број на последователни нерешени во гости : Лацио (6)
  • Најголем број на последователни порази : Џенова (5, 14-18 коло)
  • Најголем број на последователни порази дома : Верона (4)
  • Најголем број на последователни порази во гости : Емполи (6)
  • Најголем број на досудени пенали за : Лацио и Торино (11)
  • Најмал број на досудени пенали за : Палермо (1)
  • Најголем број на досудени пенали против : Сампдорија (10)
  • Најмал број на досудени пенали против : Фјорентина (1)
  • Најголем број на корнери :
  • Најголем број на офсајди :
  • Најголем број на жолти картони : Карпи (110)
  • Најголем број на црвени картони : Аталанта и Интер (5)
  • Најмал број на корнери :
  • Најмал број на офсајди :
  • Најмал број на жолти картони : Наполи (71)
  • Најмал број на црвени картони : Наполи (0)

Поединечна уреди

Список на стрелци уреди

Гол Пенали Играч Клуб
36 3   Гонсало Игуаин   Наполи
19 6   Пауло Дибала   Јувентус
18 2   Карлос Бака   Милан
16 1   Мауро Икарди   Интер
14 0   Мохамед Салах   Рома
13 3   Едер   Сампдорија (12),
  Интер (1)
13 7   Јосип Иличиќ   Фјорентина
13 0   Леонардо Паволети   Џенова
13 1   Масимо Макароне   Емполи
12 2   Лоренцо Инсиње   Наполи
12 0   Никола Калиниќ   Фјорентина
12 4   Андреја Белоти   Торино
11 0   Сирил Теро   Удинезе
10 0   Марио Манџукиќ   Јувентус
10 1   Миралем Пјаниќ   Рома
10 6   Антонио Кандрева   Лацио
10 0   Алберто Џилардино   Палермо
9 1   Федерико Дионизи   Фрозиноне
9 2   Даниел Чофани   Фрозиноне
8 1   Марко Бориело   Карпи (4),
  Аталанта (4)
8 1   Матија Дестро   Болоња
8 0   Един Џеко   Рома
8 0   Пол Погба   Јувентус
8 0   Роберто Сориjано   Сампдорија
8 0   Дуван Запата   Удинезе
8 1   Фабио Кваљарела   Торино (5),
  Сампдорија (3)
8 0   Стефан Ел Шарави   Рома
8 0   Франко Васкес   Палермо

Хет-трикови уреди

Играч Клуб Против Резултат Дата
  Никола Калиниќ Фјорентина Интер 4–1 Архивирано на 1 ноември 2016 г. 27 септември 2015
  Сусо Џенова Фрозиноне 4–0 Архивирано на 22 април 2016 г. 3 април 2016
  Дрис Мертенс Наполи Болоња 6–0 Архивирано на 7 мај 2016 г. 19 април 2016
  Гонсало Игуаин Наполи Фрозиноне 4–0 Архивирано на 16 мај 2016 г. 14 мај 2016
 
Никола Калиниќ (Фјорентина) авторот на првиот хет-трик во сезоната, на 27 септември 2015 против Интер.

Список на играчи со најмногу асистенции уреди

Обновено на Ажурирано на 15 мај 2016.[50]
Поз. Играч Клуб Асистенции
1   Пол Погба   Јувентус 12
  Миралем Пјаниќ   Рома
3   Марек Хамшик   Наполи 11
4   Лоренцо Инсиње   Наполи 10
  Рикардо Сапонара   Емполи
6   Диего Пероти   Џенова /   Рома 9
  Пауло Дибала   Јувентус
8   Џакомо Бонавентура   Милан 8
9   Франко Васкес   Палермо 7
  Рикардо Меџорини   Кјево
  Мирослав Клозе   Лацио
  Валтер Бирса   Кјево
  Хосе Калехон   Наполи
  Алваро Мората   Јувентус

 
Пол Погба (Јувентус) со 12 асистенции бил најдобар асистент во првенството.

Најмногу суви мрежи уреди

 
Џанлујџи Буфон (Јувентус) во текот на сезоната поставил нов рекорд од 974 минути без примен гол, притоа сочувувајќи ја својата мрежа празна во 10 натпревари по ред. Тој исто така бил и голманот со најмногу суви мрежи во сезоната, 21.

[51]

Поз. Играч Клуб Суви мрежи
1   Џанлујџи Буфон   Јувентус 21
2   Самир Хандановиќ   Интер 15
  Пепе Реина   Наполи
4   Чипријан Татарушану   Фјорентина 14
5   Антонио Миранте   Болоња 12
6   Марко Спортиело   Аталанта 11
  Албано Бизари   Кјево
8   Андреја Консиљи   Сасуоло 10
  Џанлујџи Донарума   Милан
10   Федерико Маркети   Лацио 9

Факти и бројки уреди

  • Првиот гол: Бошко Јанковиќ, Верона-Рома 1-1 (61-ва минута)
  • Последен гол: Ерос Писано, Палермо-Верона 3-2 (84-та минута)
  • Најбрз гол: Алберто Палоски, Џенова-Кјево 3-2 (1')
  • Најдоцен гол: Ерос Писано, Аталанта-Верона 1-1 (97-ма минута)
  • Натпревар со најмногу голови: Сампдорија-Карпи 5-2, Лацио-Верона 5-2 (7)
  • Натпревар со најголема разлика во голови: Наполи-Болоња 6-0 (6)
  • Натпревар со најмногу жолти картони: Милан-Болоња (11)
  • Натпревар со најмногу црвени картони: Рома-Аталанта и Фјорентина-Интер (3)
  • Коло со најмногу голови: 38-мото (37)
  • Коло со најмалку голови: 5-то, 12-то, 27-мо (18)
  • Натпревар со најмногу гледачи: Интер-Милан и Интер-Јувентус 1-1 (79 154)[52]
  • Натпревар со најмалку гледачи: Палермо-Аталанта (0)[52]
  • Вкупно гледачи (просечно по натпревар): 8 421 728 (22 221)[52]
  • Коло со најголем број на нерешени: 16-то, 26-то, 31-во (6)

Поврзанотака уреди

Наводи уреди

  1. „Italian Serie A Statistics - ESPN FC“. Espnfc.us. Посетено на 16 October 2015.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 „Italian Serie A Statistics - ESPN FC“. Espnfc.us. Посетено на 16 October 2015.
  3. „Inter, Juve share spoils in 'Derby d'Italia'. 18 October 2015. Посетено на 29 January 2016.
  4. Ivan Palumbo (30 август 2015). Gazzetta.it (уред.). „Juventus, 5 punti dolenti (e zero in classifica): ecco cosa non va“.
  5. Repubblica.it, уред. (23 септември 2015). „Serie A: quinta vittoria dell'Inter, il Frosinone ferma la Juve. Roma ko, Napoli solo pari“.
  6. Stefano Cantalupi (24 септември 2015). La Gazzetta dello Sport (уред.). „Difesa, Felipe Melo e i guai altrui: i perché dell'Inter in fuga“.
  7. Valerio Clari (31 октомври 2015). Gazzetta.it (уред.). „Inter-Roma 1-0: Medel segna e si fa male, poi Handanovic salva“.
  8. Giuseppe Di Giovanni (3 декември 2015). La Gazzetta dello Sport (уред.). „Lippi: "Higuain nel Napoli è come Messi nel Barcellona. Io pronto a tornare...".
  9. la Repubblica, уред. (29 септември 2015). „Sassuolo, Squinzi ci scherza su: "Vinceremo lo scudetto".
  10. Gazzetta TV, уред. (30 декември 2015). „Dall'alto è meglio: in azione il drone del Bologna di Donadoni“.
  11. Giovanni Del Bianco (2 декември 2015). Guerin Sportivo (уред.). „Hellas Verona, il "tradimento" di Delneri“.
  12. „Chievo-Juventus 0-4: dodicesima vittoria di fila, bianconeri inarrestabili“. Repubblica.it. Посетено на 4 февруари 2016.
  13. assiste a una presa di distanzatta/ „Serie A, Napoli-Empoli 5-1: Insigne, Higuain e Callejon, azzurri di nuovo in vetta“ Проверете ја вредноста |url= (help). www.corrieredellosport.it. Посетено на 4 февруари 2016.
  14. Rai News, уред. (14 февруари 2016). „Il Milan batte 2-1 il Genoa e risale la classifica“.
  15. „Serie A: finalmente Verona, Atalanta ribaltata - Sportmediaset“. Sportmediaset.it. Посетено на 4 февруари 2016.
  16. Buffon establishes new recored of 974 minutes without conceding a goal
  17. „Higuain, record di gol: sono 36, superato Nordahl“. gazzetta.it. 14 мај 2016.
  18. Mark Doyle (14 мај 2016). „From lazy to lethal: How Sarri turned Higuain into Serie A's most prolific striker ever“. goal.com (англиски).
  19. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-03-22. Посетено на 2016-04-26.
  20. „Report: Maurizio Sarri has signed and is planning summer transfers - The Siren's Song“. Thesirenssong.com. 6 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  21. „Andrea Stramaccioni to leave Udinese after just one season | Football News“. Sky Sports. 30 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  22. „Stefano Colantuono named new Udinese manager“. Espn Fc. 4 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  23. „Walter Zenga named new Sampdoria boss with Sinisa Mihajlovic bound for AC Milan | Daily Mail Online“. Dailymail.co.uk. 4 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  24. „Milan appoint Sinisa Mihajlovic as coach after sacking Filippo Inzaghi | Football“. The Guardian. Посетено на 16 October 2015.
  25. „Marco Giampaolo nuovo allenatore Empoli F.C“. Firenzetoday.it. Посетено на 16 October 2015.
  26. „Fiorentina sack manager Vincenzo Montella“. Espn Fc. 8 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  27. „Report: Sousa agrees Viola deal“. Football Italia. 10 June 2015. Посетено на 16 October 2015.
  28. „Carpi FC 1909 » Comunicato – Carpi F.C. 1909“. Carpifc1909.it. Архивирано од изворникот на 2015-10-04. Посетено на 16 October 2015.
  29. „Carpi FC 1909 » Giuseppe Sannino è l'allenatore biancorosso“. Carpifc1909.it. Архивирано од изворникот на 2015-10-03. Посетено на 16 October 2015.
  30. http://www.worldsoccer.com/news/bologna-fire-coach-rossi-365482
  31. „Esonerato Sannino, panchina a Castori“. carpifc.com. 3 November 2015. Архивирано од изворникот на 2016-03-11. Посетено на 10 November 2015.
  32. Official: Sannino out, Castori in at Carpi
  33. 33,0 33,1 Palermo: Iachini out, Ballardini in
  34. Official: Samp sack Zenga
  35. Sampdoria announce Montella
  36. Verona: ore contate per Mandorlini, si tratta con Corini
  37. http://www.football-italia.net/76518/official-delneri-verona
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 Palermo caccia Ballardini: il nuovo tecnico è Schelotto
  39. 39,0 39,1 Strootman: 'Goodbye Garcia'
  40. http://www.football-italia.net/78954/tedesco-new-palermo-coach
  41. http://www.football-italia.net/79676/official-palermo-appoint-bosi
  42. http://www.espnfc.com/palermo/story/2807994/palermo-bring-back-beppe-iachini-seventh-managerial-change
  43. http://www.football-italia.net/81069/official-palermo-appoint-novellino
  44. http://www.football-italia.net/81327/official-udinese-appoint-de-canio
  45. http://www.football-italia.net/82291/official-lazio-sack-pioli
  46. http://www.football-italia.net/82665/novellino-%E2%80%98palermo-have-sacked-me%E2%80%99
  47. http://www.football-italia.net/82713/zamp-ballardini-even-b
  48. http://www.football-italia.net/82702/official-milan-sack-mihajlovic
  49. „Classifica Serie A Tim“. Lega Serie A. 30 август 2015. Архивирано од изворникот на 2018-06-12. Посетено на 30 август 2015.
  50. „Italian Serie A Statistics - ESPN FC“. Espnfc.us. Посетено на 16 October 2015.
  51. http://www.footballnewsguru.com/2015/08/seriea-stats-1516-top-scorers-assists-clean-sheets.html
  52. 52,0 52,1 52,2 „Statistiche Spettatori Serie A 2015-2016“. Text "http://www.stadiapostcards.com/A15-16.htm" ignored (help); Отсутно или празно |url= (help)

Надворешни врски уреди