Потекло (роман од Ден Браун)

Потекло (англиски: Origin) — роман од американскиот автор Ден Браун[1] издаден во 2017 година и петто издание во кое како главен лик се појавува во Роберт Ленгтон, по Ангели и демони, Кодот на Да Винчи, Изгубениот симбол и Пеколот. Книгата била објавена на 3 октомври 2017 од страна на Doubleday[2][3]. Дејството во книгата се одвива во Шпанија.

Потекло
АвторДен Браун
ЗемјаСАД
Јазиканглиски
СеријалРоберт Ленгтон
ЖанрКрими, мистерија, трилер
ИздавачDoubleday
Издадена
октомври 2017
МедиумPrint, Audiobook, ebook.
ISBN978-0-593-07875-4
ПретходнаПеколот 

Содржина уреди

Роберт Лангдон, професор по симбологија и религиска иконологија на „Харвард“ пристигнува во ултрамодерниот музеј „Гугенхајм“ во Билбао за да присуствува на едно многу важно соопштение – објавувањето на едно откритие кое „засекогаш ќе ја промени науката“. Домаќин на вечерта е Едмонд Кирш, четириесетгодишен милијардер и футурист чии зашеметувачки, високотехнолошки пронајдоци и смели предвидувања го направиле светски почитувана личност. Кирш, кој пред две децении бил еден од првите студенти на Лангдон на „Харвард“, само што не објавил едно неверојатно откритие…

Но, детално испланираната вечер одеднаш се претвора во хаос, а на скапоценото откритие на Кирш му се заканува опасност да биде загубено засекогаш.

Наводи уреди

  1. Schaub, Michael (May 30, 2017). „New Dan Brown book, 'Origin,' will continue his mega-selling Da Vinci Code series“. Los Angeles Times.
  2. Flood, Alison (September 28, 2016). „Dan Brown returns to Da Vinci decoder for new novel Origin“. The Guardian.
  3. Cowdrey, Katherine (28 September 2016). „New Dan Brown novel Origin out next year“. The Bookseller.