Луи Вилијам Томлинсон (англиски: Louis William Tomlinson, роден Луј Троја Остин, Декември 24, 1991) е англиски поп-пејач, текстописец и актер.

Луи Томлинсон
Луи Томлинсон на Клајд Аудиториум, Глазгов
Животописни податоци
Родено имеLouis Troy Austin
Роден(а)24 декември 1991(1991-12-24)(32 г.)
Doncaster, South Yorkshire, England, UK
ЖанровиPop, pop rock
ЗанимањаSinger-songwriter, footballer, actor
ИнструментиVocals, guitar, piano, keyboards
Период на активност2010–present
ИздавачиSyco, Columbia
СоработнициOne Direction

Ран живот уреди

Томлинсон е од Донкастер, Јужен Јоркшир, Англија. Роден е од Johannah Poulston и Троја Остин, неговите родители се разделиле кога бил млад и го зел неговиот очув по име Марк Томлинсон. Луи има пет помлади полу сестри, од кои две имале улоги како бебиња во телевизиската серија „Дебели пријатели“ заедно со својот брат. Луи студирал на 6-то годишна форма на Hall Cross School (државно сеопфатено училиште) и поранешен ученик на Hayfield школа. Луи имал голем број на работни места, вклучувајќи на Vue кино и на Донкастер Роверс фудбалски стадион, како келнер во туристичките апартмани. Како студент на Hall Cross, Томлинсон се појавил во неколку музички продукции. Заедно со двајцата негови браќа и сестри имал дополнителни улоги во „Дебели пријатели“.

Кариера уреди

The X Factor уреди

Во 2010 година, Томлинсон бил на аудиција за седмата серија на конкуренцијата за пеење The X Factor. Не успеал да напредува кон „Момци“ категорија во „Куќа на судиите“ но, по предлог на Никол Шерцингер, судија гостин за време на „bootcamp“ фаза од натпреварот на Вембли Арена во Лондон јули 2010, Томлинсон бил ставен заедно со Најал Норан, Зејн Малик, Лиам Пејн и Хари Стајлс кои формирале свој бенд, што ги овозможува за категоријата групи. Стајлс излегол со името One Direction и групата завршила на третото место со песната „Засекогаш млад“.

One Direction уреди

Групата се издигнала до меѓународен успех со моќта на друштвените медиуми Up All Night и Take me home објавени во 2011 и 2012 година скршија неколку рекорди и биле на врвот на топ листите на повеќето големи пазари. Групата има продадено над 35 милиони плочи низ целиот свет.

Фудбалска кариера уреди

Томлинсон, чие претходно фудбалско искуство било да се игра и се согласил да игра во добротворни цели на Keepmoat стадион во неговиот роден град за да собере пари за Bluebell Vud спонзорство и имал понуда договор од страна на професионален фудбалски клуб. На 8 септември Томлинсон играл за Селтик во друг добротворен натпревар за Стилијан Петров. Во текот на играта Томлинсон се здобил со повреда што довело до повраќање и веднаш бил заменет на теренот.

Личен живот уреди

Томлинсон бил романтично поврзан со Елеанор Калдер од ноември 2011 година. Зејн Малик се верил во Литл Миксо со Пери Едвардс во август 2013 година, тоа предизвикало неоснавани гласини за двојна свадба. Едно истражување од страна на родословието веб Ancestry.co.uk открило дека еден од предците на Томлинцон бил белгиец.