Бафи убиец на вампири

Бафи Убиец на Вампири е Американска телевизиска серија која започнала да се емитува од 10 март 1997 сè до 20 мај 2003. Серијата е напишана во 1997 од писател и директор Џош Ведон Заедно со неговиот тим, Mutant Enemy Productions со подоцнежниот продуцерски тим Џејн Еспенсон, Давид Фури, Давид Гринвалт, Даг Петри, Марти Ноксон, И Давид Соломон. Серијата ја прати Бафи Самерс (Играна од Сара Мишел Гелар), последната од линијата млади жени познати како Убијци на вампири или едноставно убиец. Во приказната Убијците се нарекуваат (одбрани од Судбината) да се бори против Вампири, Демони, и други сили на злото. Како и претходните убијци на вампири, Бафи е водена од чувар, кој ја води, учи и тренира. За разлика од нејзините претходници, Бафи околу себе има круг на верни пријатели кои се нарекуваат „Скуби Ганг“.

Бафи Убиец на Вампири
Жанрнатприродна драма[1][2][3]
fantasy
action
horror[4][5]
comedy-drama
Создадена одЏош Ведон
УлогиСара Мишел Гелар
Николас Брендон
Алисон Ханиган
Харизма Карпентер
Антони Стујард Хед
Давид Бореназ
Сет Грин
Џејмс Мастерс
Марк Блукас
Ема Калфилд
Мишел Траштенберг
Амбер Бенсон
Тематски композиторNerf Herder
Композитор(и)Christophe Beck
Thomas Wanker
Robert Duncan
Sean Murray
Shawn Clement
Walter Murphy
Земја на потеклоТелевизија во Соединетите Американски Држави
Првичен јазикАнглиски
Бр. на сезони7
Бр. на епизоди144 (список на епизоди)
Производство
Извршен продуцент(и)Џош Ведон
Давид Гринвалт
Марти Ноксон
Фран Рубел Казуи
Каз Казуи
Времетраење44 минути
Продукциска куќаMutant Enemy Productions
Sandollar Television
Kuzui Entertainment
20th Century Fox Television
Дистрибутер20th Television
Прикажување
Првична мрежаThe WB (1997–2001)
UPN (2001–2003)
Сликов форматNTSC 480i 4:3
PAL 576i 16:9 (Seasons 4–7)
1080i (HDTV) 16:9 (remaster)
Првично прикажувањемарт 10 1997 (1997-03-10)
Хронологија
ПретходникBuffy the Vampire Slayer (1992 film)
СледбеникBuffy the Vampire Slayer Season Eight (comic book)
Слични програмиAngel

Серијата доби позитивни критики и достигна од 4 до 6 милиони гледачи од епизода.[6]

Продукција уреди

Почетоци уреди

 
творецот на Бафи, Џош Ведон

Сценаристот Џош Ведон Кажува дека "Ронда бесмртната келнерка" всушност е првиот концепт на Бафи "идејата за една жена која е незначајна да се претвори во неверојатна."[7]

оваа првобитна идеја довела до Бафи, која произлезе од Холивудската формула "на малата руса девојка која залутува во темни сокаци и завршува убиена во секојхорор филм."[8] Ведон сакаше да ја преобрати таа идеја и да создаде некој кој е херој."[8] Тој објасни дека, "Првобитната идеја за шоуто беше задоволството од женската моќ: Да ја имаш, да ја употребиш, да ја поделиш."[9]

Идејата првпат беше претставена преку филмот Бафи убиец на вампири кој излезе во 1992, со Кристи Свансон во главната улога. продуцентот, Фран Рубел Казуи, го претстави како поп комедија за тоа што всушност мислат луѓето за вампири."[10][11] Havens, p. 23.</ref> Сценариото било прославено меѓу индустријата,[12] но филмот не.[13]

Место на снимањето уреди

 
Средна школа Торанс е користена за Санидејл Средно Школо.

Серијата е сместена во Калифорнија град во Санидејл, Истоимената школа е сместена на Хелмауф," Портал (пролаз во светот на демоните. Хелмауф, сместена под школската библиотека, е извор на мистична енергија. Ведон кажа: "[Средна школа како пекол] отсекогаш беше суштината на шоуто. Кога ме прашаа дали сакам да го претворам филмот во серија помислив на идејата за хорор филм сетиран во средно школо, реков ова е нешто кое може да успее."</ref>

Карактери уреди

Бафи Самерс (Играна од Сара Мишел Гелар) е "Убиецот," една од многуте генерации жени одбрани од судбина да се борат против злото. Ова повикуваље кон борба ја зголемува нејзината јачина и можност за предвидуваље на идинината преку соништата.

Бафи е учена од нејзиниот чувар, Руперт гилес (Антони Стујард Хед). Гилес ретко нарекуван по своето прво име (подоцна се дознава дека во своите млади години бил нарекуван "косачот"), е член на Чуварите, чија работа е да ги учат и да им помагаат на убијците. Гилес ги пребарува натприродните суштества со кои Бафи мора да се соочи,давајќи и информации од каде потекнуваат и како може да ги победи.

Бафи исто така има помош од нејзините пријатели кои ги запознава во Санидејл средната школа: Вилоу Розенберг (Алисон Ханиган) и Зенбдер Харис (Николас Брендон). Како што се развива серијата Вилоу станува голем дел и јака Вештерка, која на крајот станува геј. За разлика од неа Зендер, кој нема никакви моќи, го довелува хуморот во серијата. Зендер го носи срцето во серијата и во шеста сезона станува херој против Големото зло.Бафи и Вилоу се единствените кои се појавуваат во сите 144 епизоди; Зендер го нема во само една.

 
Cast members Tom Lenk, Emma Caulfield, Alexis Denisof, Alyson Hannigan, Anthony Stewart Head, and Michelle Trachtenberg with series creator Joss Whedon at the series wrap party.

Споредни улоги уреди

Бројот на карактерите расте низ серијата. Бафи првпат се појавува со нејзината мајка, Џојс Самерс (Глумена од Кристин Сутерланд), која е писател. Помладата сестра на Бафи Дан Самерс (Мишел Транчтенберг)која е претставена во сезона пет.

Вампирот со душа, Ангел (Глумен од Давид Бореаназ), е љубовникот на Бафи во првите три сезони.Тој ја остава Бафи за да се оддолжи за своите гревови и да пронајде спас. Тој започнува да глуми во своја серија, Ангел. Тој се појавува повеќепати низ серијата вклучувајќи ја последната епизода.Во пријателите кои и помагаат на Бафи се појавуваат и Корделија Чејс (Харизма Карпентер), и Даниел "Оз" Озборн (Сет Грин). Ања (Ема Колфилд), Поранешен демон за одмазда (Ањанка) кој е специјализиран за да ги одмазди повредените жени,му станува девојка на Зендер откако ќе ги изгуби моќите и се приклучува на групата во сезона 4.

Дејство уреди

Првата сезона се случува во средното школо. Бафи Самерс Само што се доселува во Санидејл после инцидентот во старата школа, надевајќи се да избега од нејзините должности како убиец. Нејзините планови се нарушени од Руперт Гилес, нејзиниот нов Чувар, кој ја потсетува на злото кое постои. Санидејл е изградено врз Хелмауф, портал до демонскиот свет. Бафи станува пријател со нејзините школски другари, Зендер Харис и Вилоу Розенберг, кои и помагаат да се бори со злото, но прво мораат да го спречат господарот, Стар и опасен вампир, од одтворање на Хелмауф и преземање на Санидел.

Во втората сезона Бафи се бори против Спајк и друсила кои доаѓаат во Санидејл заедно со новиот убиец на вампири Кендра која доаѓа поради кратката смрт на Бафи во епизодата сезона 1 финале. Зендер се поврзува со Корделија, Додека ВилоУ се поврзува со вештерство и Даниел "Oz" Озборн, кој е врколак. Романтичната врска помеѓу Бафи и вампирот Ангел се развива низ епизодите од оваа сезона но откако тие спијат заедно Ангел ја губи душата, која му е дадена преку циганска клетва во минатото, ја губи и повторно станува Ангелиус, крвлачен убиец. Кендра е убиена од Друсила. Ангелиус мачи многу луѓе и многумина има убиено, вклучувајќи ја и девојката на Гилес Џени Календар, циганка која била испратена да ја зачува клетвата на Ангел. За да спречи апокалипска Бафи е принудена да го прогони Ангелиус само моменти откако Вилоу му ја враќа душата. Тоа ја уништува Бафи психички и таа си заминува од Санидејл.

После неуспешната проба да започне нов живот во Лос Анџелес, Бафи се враќа во градот во третата сезона, Ангел мистериозно е пуштен од демонската димензија, но е близу лудило поради мачењето кое го доживеал таму, и паѓа во искушение да си го одземе животот. Тој и Бафи доаѓаат до заклучок дека нивната врска не може да успее и тој си заминува на крајот од сезоната. Нов чувар наречен Весли е ставен на местото на Гилес кога тој е одпуштен од чуварскиот совет бидејќи тој развил татковска љубов за Бафи; и кон крајот на сезоната Бафи изјавва дека се откажува од работата за советот. Кон почетокот на сезоната таа ја запознава Фејт, Убиецот кој доаѓа после смртта на Кендра. Таа исто така го запознава и градоначалникот Ричард Вилкинс, кој има планови за да стане чистокрвен демон на денот на матурата, иако Фејт добро стои со Бафи, таа полудува откако ќе убие човек и се здружува со градоначалникот, и после борба со Бафи завршува во кома. На крајот од сезоната кога градоначалникот станува огромна змија-демон, Бафи и нејзините соученици го уништуваат со тоа што го разнесуваат школото.

сезона четири Бафи и Вилоу се запишуваат на факултет UC Санидејл, додека Зендер почнува да работи и да биде во врска со Anya,поранешен демон за одмазда. Спајк се враќа како еден од главните ликови и е грабнат од The Initiative, тајна воена операција која се одвива во Санидејл. тие му ставаат чип кој го спречува да убива луѓе. тој се смирува со Бафи и другарите и почнува да се тепа од нивна страна против злото. Оз си заминува од градот бидејќи смета дека е премногу опасно да остане, и Вилоу се заљубува во вештерка Тара Макли. Бафи влага во врска со Рипли Фин, Студент и член на иицијативата.Иако на прв поглед изгледа како инициативата да се бори против злото нивните лоши задни намери се откриени кога Adam,чудовиште создадено од луѓе, демони и машинерија, бега и создава хаос во градот. Адам е уништен од магија создадена од Бафи нејзините тројца пријатели и иницијативата е затворена.

Низ сезона пет, помала сестра, Дон, одеднаш се појавува во животот на Бафи; иако таа е нова во серијата, на карактерите им е како0 таа одесекогаш да била тука. Бафи е нападната од Глори,протеран бог од пеколот која го бара клучот кој ја отвора вратата од димензијата која ќе и овозможи да се врати назад, меѓутоа тој клуч ги отвора вратите на сите димензии и ќе ослободи пекол на земјата.Подоцна се дознава дека чуварите го претвориле клучот во човечка форма, Дон, сестрата на Бафи. Советот и помага на Бафи да дознае која е Глори и им ги враќа функциите на Бафи и Гилес. Рајли си оди на почетокот на сезоната кога доаѓа до знаење дека Бафи не го сака и се приклучува на воена операција. Спајк кој сè уште има чип, се заљубува во Бафи и се посветува на тоа да и помага против злото. Мајката на Бафи умира, додека на крајот Зендер ја бара Аља за жена. Глори конечно дознава дека Дон е клучот и ја киднапира. За да ја спаси сестра си, Бафи си го жртвува својот живот.

На почетокот на сезона шест, Бафи е почината веќе неколку месеци, но нејзините пријатели ја оживуваат преку магија, верувајќи дека ја спасиле од пеколот. Бафи се здобива со тешка депресија, објаснувајќи дека таа била во рајот, и е разочарана што е вратена на земјата. Гилес се враќа во Англија мислејќи дека Бафи станала премногу зависна од него, додека Бафи почнува да работи во ресторант за брза храна за да може да ја издржува Дон, и развива тајна агресивна врска со Спајк. Дон страда од клептоманија и чувство на осаменост, Зендер ја остава Аља пред олтарот (после што таа повторно станува демон за одмазда), Вилоу станува заразена на магии, што придонесув кон тоа Тара да ја остави. тие исто така почнуваат да се занимаваат со триото, група бубалицаци водени од Варен Маерс кои ја користат технологијта за да ја убијат Бафи и да го преземат Санидејл. Варен излегува единствениот моќен од групата и откако Бафи ќе го раздели триото, ја напаѓа Бафи со пиштол и ја убива Тара во процесот.ова ја тера Вилоу да збесне и да ја ослободи целата моќ која ја има, го убива Варен и сака да ги убие и другите. Гилес се враќа да се соочи со Вилоу преку светла магија и да допре до хуманоста која е останата во неа. пред крајот, откако Спајк ќе проба да ја силува Бафи, го напушта Санидејл и оди кај демон за да му ја врати душата.

Низ седма сезона, се дознава дека после втората резурекција на Бафи доаѓа до нестабилност која му дозволува на првото зло да го наруши балансот помеѓу доброто и злото. Започнува да ги гони и убива неактивните потенцијални убијци, и набрзо повикува армија на моќни Турок-Хан вампири. Откако советот на чувари е униште, неколку убијци се засолнуваат кај Бафи. Фејт се враќа за да им помогне во борбата против првиот. новиот градоначалники исто така се приклучува на борбата. после хаосот во Санидејл скоро целата популација и луѓе и демони бегаат. Ангел се враќа во Санидејл со Амулета која може да го повика сонцето уништувајќи ги сите вампири. Амулетата ја зема Спајк кој го повикува сонцето убивајќи се и самиот себеси со тоа. На крајот преживеаните бегаат со школскии автобус, и Дон ја прашува Бафи "што ќе правиме сега"? Бафи на тоа само се насмевнува, завршувајќи ја серијата со надежна порака.

Список на епизоди уреди

Инспирација и метафори уреди

При првата година од серијата, Ведон ја опиша какоМојот живот поврзан со х податоци."[14] мојот живот даде портрет на тинејџерските години; а во контраст, х податоците донесоа натприродна страна во серијата. Покрај оваа серија, Ведон го спомнува филмот Ноќта на кометета како "големо влијание,"[15] и го кредитира X-Men карактерот Кити Прајд како големо влијание на карактерот на Бафи.[16] Авторите на прорачникот Dusted изјавија дека серијата често земала идеи од претходни хорор филмови, новели, литуратура за митологија и фолклор.[17] Невит и Смит ја објаснуваат инспирацијата наБафи'како "модерна готик."[18]

Бафи епизодите често вклучуваат подлабоко значење Метафора. Ведон објасни, "размислуваме многу внимателно за тоа што сакаме да го кажеме емоционално, политички и психофизички кога ги пишуваме епизодите... и така е, тргајќи го на страна феноменот на поп културата, серијата е детално смислена епизода за епизода."[19] Академците Вилкокс и Лавери даваат примери за тоа како неколку од епизодите се занимаваат со проблеми од вистинскиот живот претворени во натприродни метафори:

Во светот на Бафи проблемите со кои се соочуваат тинејџерите стануваат чудовишта. Мајката може да го преземе животот на ќерката ("вештерка"); строг татко станува бездушна машинаa ("Ted"); Млада лезбијка стравува дека нејзиното потекло е демонско ("Збогум Ајова" и "Family"); девојка која има односи и со најдоброто момче открива дека тој може да стане чудовиште. ("Innocence").


Љубовната врска помеѓу вампирот ангел и бафи е донесена од метафори. На пример, нивната страстна ноќ го кошташе вампирот неговата душа душа. Сара Мишел Гелар кажа: "Тоа е главната метафора. Спиеш со некое момче и се менува односот негов кон тебе, станува лош."[20]

Бафи се бори низ серијата со нејзината судбина како убиец и загубата на слобода која таа судбина ја носи, поради што си го жртвува тинејџерскиот живот и тинејџерските искуства. Нејзините проблеми и моќи доаѓаат од проблемите со кои се соочува модерната жена феминисти проблеми во опшеството.[21]

Во епизодата "создавање (втор дел)," кога Џојс дознава дека Бафи е убиецот на вампири, нејзината реакција се одразува на реакцијата кога еден родител ќе дознае дека неговотo дете е геј, вклучувајќи одрекување, сугерирање да проба да не биде убиец, и крајно ја брка Бафи од дома.[22]

Кастинг уреди

Глумиците кои беа на аудиција за Бафи и добија други улоги се Џули Бенз (Дарла), Елизабет Ане Ален (Ејми Медисон), Џулиа Ли (Шантарел/Лили Хјустон), Каризма Карпентер (Корделија Чејс), и Мерцедес Мекнаб (Хармони Кендал). Бјанка Лавсон, која ја играше Кендра Јанг во сезона 2 од шоуто која била на аудиција за Корделија Чејс пред Харизма да ја добие улогата.

Главната улога ја добива Сара Мишел Гелар, која се појавува како Синди Рутлеџ во преминување на лебедите и Кендал Харт во сите мои деца. На свои 18 години Сара веќе има освоено Еми награда за главна водечка улога во драма серии.[23] Во 1996, таа била на аудиција за Корделија Чејс. Таа реши да проба да ја добие улогата на Бафи, и после неколку аудиции ја добива улогата.[24]

Нејтан Филион бил на аудиција за улогата на Ангел во раната 1996. Давид Бореаназ веќе имал улога за неизлезената пилот епизода на Бафи, но не се појавил.

Антони Стујард Хед веќе имал водечка кариера како пејач и глумец,[25] но останува познат во Соединетите држави по серијата реклами кои ги снимил со Шарон Мауган за Nescafé.[26] тој ја прифати улогата на Руперт Џајлс

Николас Брендон, за разлика од другите глумци во Бафи, имал многу малку искуство во глумата, наместо тоа работел како асистент, водоводџија, чистач во ветеринарна ординација, достава на храна, и келнер пред да почне да се занимава со глума и да го совлада страв.[27][28] тој ја добива улогата на Зендер харис после само 4 дена."</ref> Рајан Рејнолдс и дени стронг исто се бореле за улогата. стронг подоцна ја добива улогата на Џонатан.

Алисон ХаниганСледејќи ја нејзината улога во Мојата маќеа е вонземјанец,[29] таа се појавува во реклами и споредни улоги во телевизиски емисии низ раните деведесетти.[29] во 1996, улогата на Вилоу Розенберг беше играна од Риф Реган, но Ханиган ја добива улогата кога епизодата е повторно снимана. Ханиган го објасно доловувањето на улогата преку одреден момент: Вилоу тажно и кажува на Бафи дека нејзината Барби кукла и била земена кога била дете. Бафи ја прашува дали ја доби назад. Текстот на Вилоу беше да каже "голем дел од неа." Ханиган решава да ја каже линијата со среќен и весел тон. Ханиган ја доживува Вилоу како весела и горда што голем дел од куклата го вратила назад и тоа го одредува карактерот кој Ханиган ќе го ига во серијата.[30] Баш тој пристап кон карактерот и ја даде улогата.

Воведна шпица уреди

Бафи воведна шпица ги најавува глумците и карактерите на почетокот на секоја епизода, со музиката изведена од калифорнискиот рок бенд Нерф Хердер. Во двд интервјуто за епизодата прва Бафи епизода, Ведон изјави дека на неговата одлука за да оди со Нерф Хердер музиката влјаела Ханиган, која го терала да ја слуша музиката на бендот.[31] Џенет Халфјард, во нејзиниот есеј "музика, пол, и идентитет во Бафи убиец на вампири и Ангел," го објаснува почетокот:

најпрво ... го имаме звукот од орган, пратен од волчјо завивање, со визуелна слика од ноќно небо: асоцијација од заедно безвучен филм и филмови како Носферату[32]


Но темата брзо се ненува: "Се оттрга од сферата на хорор филмови од шеесеттите и седумдесеттите. Го задржува истиот мотив, но сега со електрична гитара, доближувајќи сè до младината..."[32] Халфјард ги објаснува најавите, во кои акцијата и турбуленцијата на адолесценцијата се доловуваат, како во визуелниот контент кој носи твист во хорор жанрот.[32]

дополнителни дела уреди

Бафи инспирираше официјални и неофицијални дела, фклучувајќи телевизиски шоуа, книги, комик книги и игри. Ова проширување на серијата го донесе изразот "Бафиверс" да се објасни фиктивниот универзум во кој Бафи и сличните приказни се одвиваат.[33]

Серијата инспирираше Бафи акциони кукли и производи како официјален Бафи/Ангел магазин и список на Бафиверс водич. Иден студио објави Buffy role-playing game, додека скор ентертејнмент објави Бафи Игра со карти.

продолжетоци уреди

Приказната е продолжена преку комик книга продуцирана од Џош Ведон и објавена од Дарк хорс комик. Серијата која почна во 2007 со Бафи убиец на вампири сезона осум, проследена од Бафи убиец на вампири сезона девет, која е продолжение на телевизиската серија.

Џош Ведон беше заинтересиран за продолжеток со филм во 1998,[34] но таков филм сè уште не е произлезен.

Ангел уреди

spin-off Ангел беше претставена во октомври 1999, на почетокот на Бафи сезона четири. Серијата беше создадена од творецот на Бафи Џош Ведон во соработка со Давид Гринвалт. исто како Бафи, серијата беше продуцирана од продуцентската куќаMutant Enemy. На моменти беше подобра и од водечката серија Бафи.[6]

На серијата и беше даден по темен тон фокусирајќи се на успесите на Ангел во Лос Ангелес. Неговиот карактер е измачуван од вина поради враќањето на неговата душа, казна за цел век убиства и мачење. Во првите четири сезони он работи како приватен детектив во фиктивна верзија на Los Angeles, California, каде он и неговите пријатели работат за да им помогнат на немоќните и да се врати вербата и да се спасат душите на тие кои го изгубиле патот. Нормално ова вклучува борба со демони и вампири, конкретно со фирматаWolfram & Hart), додека Ангел се бори и сам со неговата насилна личност. Во сезона пет главните партнери од волфрам и харт пробуваат да го корумпираат ангел давајќи му контролна во нивната канцеларија во Лос Анџелес, Ангел го прифаќа договорот како можност да се бори со злото преку внатрешноста.

Покрај Бореаназ, Ангел ги наследи карактерите од Бафи Харизма Карпентер (Корделија Чејс). кога Глен Квин (Doyle) ја напушти серијата при нејзината прва сезона, Алексис Денисоф (Весли Виндам Прајс), кој бил дополнителен карактер во последните девет епизоди од сезона трета во Бафи, го зазема неговото место. Карпентер и Денисоф беа проследени од Мерцедес Мекнаб (хармони Кендал) И Џејмс Марстерс (Spike). неколку глумци кои играа карактери во Бафи учествуваа во серијата Ангел како гости, вклучувајќи ги Сеф Грин (Daniel "Oz" Osbourne), Сара Мишел Гелар (Бафи Самерс), Елиза Душку (Faith), Том Ленк (Ендру Велс), Алисон Ханиган (Вилоу Розенберг), Џули Бенз (Darla), Марк Меткалф (The Master), Julia Lee (Anne Steele), и Џулиет Ландау (Drusilla). Ангел повремено продолжи да се појавува во Бафи.

приказната продолжува во комик серијата Ангел: После падот обајвено од IDW Publishing и подоцна Ангел и Фејт објавено од Dark Horse Comics.

Неостварени дополнителни дела уреди

Популарноста на Бафи и Ангел доведе до многубројни обиди да се произведат повеќе проекти во Бафиверзот. Овие проекти остануваат неостварени и сè уште чекаат greenlit. Во 2002, две потенцијални дополнителни дела беа во преговарање: Бафи анимирана серија и Ripper. Бафи анимираната серија беше понудена анимирана серија заснована на Бафи; Ведон и Џеф лаеб требаше да бидат продуцери за серијата, и повеќето карактери од Бафи требаќе да го даваат гласот за серијата. 20th Century Fox покажа интерест за обајвување и продавање на серијата на друг канал. 3 минутен пилот беже комплетиран во 2004,но никогаш не се продолжи. Ведон изјави во The Hollywood Reporter: "не можевме да најдеме дом за неа. Имавме Шест или седум скрипти од луќето кои работеа на тоа но никој не посака да ја земе. "[35] Ниту пилотот ниту скриптите не излегоа надвор од студиото,иако писателот Џејн Еспенсон има објавено неколку извадоци од шоуто.[36]

Бафи во популарната култура уреди

Серијата, која се водеше според поп култура станува често користена култура која се користи за многу видео игри, комици и телевизиски шоуа. Често се корити како хумористична идеја и самата Сара Мишел Гелар учествува во повеќе хумористични шоуа како Саботна вечер во живо скеч во кој убиецот е префрлен во Seinfeld универзум,[37] исто така го дава гласот во епизода од Robot Chicken која исмеава измислена осма сезона од Бафи.[38]

"Бафи" беше код името користено за нов HTC мобилен телефон кој го имаше пристапот до друштвената мрежа страна Facebook.[39]

Телевизиски рејтинг во САД уреди

Бафи убиец на вампири рејтинзи по сезона на телевизискиот маркет во САД
Сезона Епизоди Прво емитување ТВ сезона Мрежа Нилсен Рејтинг (Вклучени репризи)
Премиера финале Ранк Гледаност (во милиони) мрежен ранк
1 12 март 10 1997 (1997-03-10) 1997 The WB #144 3.7[40] #6
2 22 септември 15 1997 (1997-09-15) 1997–98 #133 5.2[40] #3
3 22 септември 29 1998 (1998-09-29) 1998–99 5.3[40] #2 (tied)
4 22 октомври 5 1999 (1999-10-05) 1999–2000 #120 5.1[40] #3
5 22 септември 26 2000 (2000-09-26) 2000–01 4.6[41]
6 22 октомври 2 2001 (2001-10-02) 2001–02 UPN #124 4.3[42]
7 22 септември 24 2002 (2002-09-24) 2002–03 #140 3.9[43] #4

Бафи ја доведе The WB на списокот на рејтинзи, но додека серијата се појави на UPN во 2001, гледаноста опаднала. Врвот на гледаноста на серијата се достигна во третата сезона со 5,3 милиони гледачи вклучувајќи ги и репризите. Ова настана од фактот дека и Гелар и Ханиган имаа хит филмови кои се емитуваа токму во оваа сезона (лоши намери и American Pie). Дното на гледаноста беше во првата сезона со 3.7 милиони. Финалето на серијата "Chosen" донесе гледаност од 4.9 милиони гледаност на UPN мрежата.[44]

Бафи не се натпреваруваше со шоуа на главните телевизии (CBS, ABC, NBC‏‎, and Fox), но WB биле импресионирани со малдата публика која покажала интерест во шоуто. Поради ова WB побара целосна сезона од 22 епизоди за сериајата, втора сезона. Почнувајќи со епизодата "невиност," која беше гледана од 8.2 милиони гледачи, Бафи беше преместена од Понеделник во 9:00 pm во новата програма на ВБ во вторник. Поради големиот успех во тоа време, остана да се емитува во вторник во 8:00 pm. Со новото време серијата брзо се искачи на врвот на гледаноста на серии кои се емитуваа на ВБ. Шоуто секогаш се наоѓаше помеѓу трите најдобри серии на телевизијата, обично позади 7th Heaven. Помеѓу сезоната 3 и 5 бафи се натпреваруваше со Досон Крик и Волшебнички како телевизика серија втора по рејтинзи.

Во 2001–2002 сезона, Шоуто е преместено во UPN посте договор со ВБ. Иако сè уште беше една од најдобро рангираните серии на нивната телевизија, ВБ помисли дека серијата веќе пропаѓа и не вреди да се покачи платата на глумците и учесниците во серијата. UPN на друга страна веруваше дека Бафи ќе успее и одкупи две сезони.[45] UPN посвети два часовна премиера за серијата за да помогне да ја врати. Премиерата беше успешна и серијата достигна гледаност од 7.7 милиони гледаност.[46]

Влијание врз телевизијата уреди

Коментаторите од индустријата за забава како што се Селскиот глас, Попкултура, Се за филмот, Холивуд репортер, Вашингтон пост ја цитираа Бафи како "влијателна." Некои ја цитираат како почеток на златната доба на телевизијата.[47] Стефани Зачарек, Селскиот глас, напиша "Ако навистина сме во златната доба на телевизијата, Бафи убиец на вампири ја донесе."[48] Роберт Мур од попкултура изјави "ТВ не беше уметност пред Buffy, но стана после неа," сугерирајќи дека е одговорна за успехот на телевизијата.[49]

Ефектот на серијата во програмирање брзо беше видлив. Есента 2003 виде неколку шоуа кои се спремаа за продукција во САд кои вклучуваа јаки девојки кои се соочуваат со натприродни моќи додека се обидуваат да одржат нормален живот.[50] Ови шоуа кои потекнуваат од Бафи вклучуваат Мртов како мене, Јованка од Аркадија и тинејџерски волк. Брајан Фулер, творецот на Мртов како мене кажа "Бафи Покажа дека младите девојки можат да бидат во ситуации каде се фантастични, и наместо да ги тргаат девојките на страна, ги ставаат во центарот."[50] Во Британија, лекциите научени од Бафи влијаеше на создавањето на Доктор кој серија (2005–денес),[51] и главниот продуцент Расел Т Дејвис изјави:

Бафи убиец на вампири му покажа на светот, целосно нова индустрија, каде пишување за чудовишта и демони и крајот на светот не е лесна работа, го бара најдоброто од тебе. Џош ведон ја подигна линијата за сите писатели.[52]


Освен влијанието врз серијата Доктор кој, Бафи влијаеше на серијатаТорчвуд.[53]

Неколку писатели на Бафи, продолжија да пишуваат други серии. Неколку од нив се Тру Калинг (Даглас Петри, Џејн Еспенсон и главната глумица Елиза Душку), Вондерфалс (Тим Минеар), Point Pleasant (Марти Ноксон), Џејк 2.0 (давид Гринвалт), The Inside (Тим Минеар), Smallville (Стивен С ДеНајт), Once Upon a Time (Џејн Еспенсон), и Lost (Дру Годард и Давид Фјури).

Притоа советот за родителски надзор на ТВ се жалеше дека ТВ ја облива младата публика со теми за возрасни."[54]. Федералната комисија за комуникација на САД (FCC), ги одби тие тврдење на советот за односот на Бафи со Спајк во "Smashed."[55] ББЦ одлучи да цензурира некои од поконтроверзните сцени кога беше прикажувана на ТВ.[56]

Информации за серијата уреди

Првата сезона на Бафи беше прикажана како привремена замена за сапуницата Савана, и затоа беше направено само 12 епизоди. секоја друга сезона беше составена од 22 епизоди. Не земајќи ја предвид непркажана Бафи пилот епизода, седумте сезони имаат вклупно 144 Бафи епизоди емитувани помеѓу 1997 и 2003.

Награди и номинации уреди

Бафи Има добиено бројни награди и номинации вклучувајќи ја Еми наградата номинација за 1999 епизода "тивко", која беше без дијалог.[57] во 2001 епизодата "телото" која беше за смрта на мајката на Бафи. Снимена без музика, беше номинирана за небула награда во 2002.[57] во 2001 музичката епизода "уште еднаш со чувства" била номинирана за еми награда по грешка.[58] беше прикажана на канал 4 "100 најдобри музички епизоди."[59] во 2001, Сара Мишел Гелар доби Golden Globe-номинација за најодбра глумица во тв серија за најзината улога во шоуто, како и номинации за тинејџерски награди и сатурн награда за најдобра женска улога. Серјата ја победи категоријата за телевизиски најзапамтлив момент на 60-тите Еми награди за епизодата "подарокот" победувајќи ги Х податоци, греј анатомија, песната на брајан и Dallas, иако не беше емитувана.

двд извадоци уреди

DVD емитувана
United States/Canada[60] United Kingdom Australia
Прва сезона January 15, 2002 November 27, 2000 November 20, 2000
втора сезона June 11, 2002 May 21, 2001 June 15, 2001
трета сезона January 7, 2003 October 29, 2001 November 22, 2001
четврта сезона June 10, 2003 May 13, 2002 May 20, 2002
петта сезона December 9, 2003 October 28, 2002 November 29, 2002
шеста сезона May 25, 2004 May 12, 2003[61] April 20, 2003
седма сезона November 16, 2004 April 5, 2004[62] May 15, 2004
избрана колекција (сезона 1-7) November 15, 2005[63]
целосна двд колекција (сезона1-7) October 30, 2005 November 23, 2005

Надворешни врски уреди

 
Викицитат има збирка цитати поврзани со:

Наводи уреди

  1. „Then/Now: The Cast of 'Buffy the Vampire Slayer'. Fox News. February 18, 2010. Посетено на March 22, 2014.
  2. Dibdin, Emma (May 1, 2013). 'Buffy the Vampire Slayer' Greatest Episodes: Friday Fiver“. Digital Spy. Архивирано од изворникот на 2015-08-17. Посетено на March 22, 2014.
  3. Boon, Rachael (January 21, 2014). „Marc Blucas on living with Buffy fame“. The Straits Times. Архивирано од изворникот на 2014-03-22. Посетено на March 22, 2014.
  4. Dillard, Brian J. „Buffy the Vampire Slayer [TV Series]“. AllMovie. Посетено на November 19, 2012.
  5. „Buffy the Vampire Slayer“. IGN. Посетено на April 28, 2014.
  6. 6,0 6,1 Wahoske, Matthew J. „Nielsen Ratings For Buffy The Vampire Slayer, Angel, And Firefly“. Insightbb.com. Архивирано од изворникот на 2008-02-16. Посетено на 2015-04-19.
  7. {"Buffy: Television with Bite" Buffy sixth season DVD set, Disc six (2003), 2:15.
  8. 8,0 8,1 Billson, Anne (December 5, 2005). Buffy the Vampire Slayer. British Film Institute. стр. 24–25.
  9. Gottlieb, Allie (September 26, 2002). „Buffy's Angels“. Metroactive.com.
  10. Havens, Candace (May 1, 2003). Joss Whedon: The Genius Behind Buffy. Benbella Books. стр. 51.
  11. Фран Казуи објасни дека Бафи е напишана да биде хорор приказна за една моќна девојка но тие ја направија да биде комедија. Било разочарувачки."
  12. Brundage, James (1999). Buffy the Vampire Slayer film review“. Filmcritic.com. Архивирано од изворникот на 2011-11-17. Посетено на 2015-04-25.
  13. Buffy the Vampire Slayer. Rottentomatoes.com.
  14. "Joss Whedon: Executive Producer of Angel Архивирано на 27 мај 2006 г.", Cityofangel.com (2006). Also see Flowers, Phoebe, "Шестата сезона беше последната возбудлива сезона за Бафи – Dvd Review", Tvshows.nu (June 16, 2004). Главниот продуцент Марти Ноксон изјави: "Јас всушност пробувам да го раскажам својот живот со вампири"
  15. P., Ken (June 23, 2003). „An Interview with Joss Whedon“. IGN. Посетено на March 9, 2013.
  16. Whedon, Joss "Kitty Pryde influenced Buffy Архивирано на 15 април 2016 г." Whedonesque.com (February 27, 2004).
  17. Miles, Lawrence, Dusted, луд Норвешки прес (Ноември 2003).
  18. Nevitt, Lucy, & Smith, Andy William, "Семејната крв секогаш е најслатка:", Refractory: a Journal of Entertainment Media Vol. II (March 2003): Nevitt and Smith bring attention to Buffy's use of pastiche: Архивирано на 1 март 2011 г.
  19. Shuttleworth, Ian, "Bite me, professor". Архивирано од изворникот на 2004-02-02. Посетено на 2021-08-11.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link) Financial Times, citing interview from The New York Times (September 11, 2003)
  20. "Bye-Bye Buffy", CBSnews.com (May 20, 2003).
  21. Kaveny, C. (2003, ноември 7). Што жените сакаат: 'Бафи,' the Pope, and the New Feminists. Commonweal, 18-24.
  22. Stafford, Nikki (December 1, 2007). Bite Me!: The Unofficial Guide to Buffy the Vampire Slayer: The Chosen Edition. ECW Press. стр. 182. ISBN 1-55022-807-2.
  23. „Awards for Sarah Michelle Gellar“. Internet Movie Database. Посетено на July 28, 2012.
  24. Havens, pp. 35–36.
  25. „Антони Хед“. интернет филмска база. Посетено на July 28, 2012.
  26. Golden & Holder, p. 210. "неговата слава како романтичар кој пие кафе е заменета со неговата нова улога како библиотекар во Бафи."
  27. „Biography“. NickBrendon.com. Архивирано од изворникот на 2012-05-30. Посетено на 2015-05-16.
  28. Kappes, Serena (May 2001). „Xander Slays His Demon“. Nickbrendon.com, originally from People.com. Архивирано од изворникот на 2012-07-12. Посетено на 2015-05-16.
  29. 29,0 29,1 „Alyson Hannigan“. Internet Movie Database. Посетено на July 28, 2012.
  30. Golden & Holder, p. 202.
  31. Бафи убиец на вампири прва сезона двд. 20th century Fox (region 2, 2000), диск прв.
  32. 32,0 32,1 32,2 Halfyard, Janet K. "Love, Death, Curses and Reverses (in F minor): Music, Gender, and Identity in Buffy the Vampire Slayer and Angel Архивирано на 27 септември 2007 г.", Slayageonline.com (December 2001).
  33. Walton, Andy, "Slang-age in the Buffyverse", CNN (February 18, 2004 ).
  34. Hontz, Jenny; Petrikin, Chris (June 5, 1998). „Whedon, Fox vamping“. Variety. Архивирано од изворникот 2012-11-07. Посетено на November 25, 2008.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  35. Hockensmith, Steve (May 16, 2003). „Dialogue with 'Buffy' creator Joss Whedon“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот 2007-09-30. Посетено на May 23, 2010.
  36. Espenson, Jane, "Reading what's been written to sound written as it's spoken", Janeespenson.com (May 9, 2006) & "Sorry, JVC, but it's simply true", Janeespenson.com (May 11, 2006).
  37. SNL (aired Jan. 17, 1998) see 'doggans' (transcriber) SNL Transcripts: "Buffy the Vampire Slayer", Snltranscripts.jt.org (1997).
  38. "Buffy Season 8" from Robot Chicken Season 1, episode 4 (aired March 13, 2005). See: IMDb entry, Whedonesque.com.
  39. „The Facebook Phone: Конечно е тука и неговото име е Бафи“. AllThingsD. November 21, 2011. Посетено на November 22, 2011.
  40. 40,0 40,1 40,2 40,3 „Rétrospective Buffy Contre Les Vampires“ (француски). Audiences USA. December 30, 2010. Архивирано од изворникот на 2016-03-16. Посетено на May 17, 2015.
  41. „Episode List: Buffy the Vampire Slayer“. TV Tango. Посетено на May 17, 2015.
  42. „Episode List: Buffy the Vampire Slayer“. TV Tango. Посетено на May 17, 2015.
  43. „Episode List: Buffy the Vampire Slayer“. TV Tango. Посетено на May 17, 2015.
  44. 'Buffy' Finale Stakes Strong Ratings for UPN“. Zap2it. May 21, 2003. Архивирано од изворникот на 2003-05-24. Посетено на December 29, 2012.
  45. 'Buffy' picks up stakes, leaves WB for UPN“. CNN. April 23, 2001. Архивирано од изворникот на 2011-12-11. Посетено на December 29, 2012.
  46. Kurtz, Frank (October 11, 2001). „Top Ten Genre Broadcast TV ratings (Oct. 1-7)“. Mania.com. Архивирано од изворникот на 2012-10-18. Посетено на June 26, 2011.
  47. Dillard, Brian J., "Buffy the Vampire Slayer [TV Series]", Allmovie (2003 or after): "wildly influential cult hit." Harrington, Richard, "Joss Whedon's New Frontier", The Washington Post (September 30, 2005): "One of the best, most influential, genre-defining television series in decades." Kit, Borys, "Whedon lassos 'Wonder' helm for Warners Архивирано на 27 септември 2012 г.", The Hollywood Reporter, requires subscription (March 17, 2005): "the influential WB Network/UPN drama series"
  48. „Zacharek, Stephanie. "Why Avengers Age of Ultron Fills this Buffy Fan with Despaire." The Village Voice. 2015“. Архивирано од изворникот на 2015-05-18. Посетено на 2015-05-30.
  49. Moore, Robert. "коа ТВ стана уметност: и должиме на Бафи." Popmatters. 2009.
  50. 50,0 50,1 Salem, Rob, "The season to talk to dead people", Thestar.com, transcribed to Whedon.info (August 25, 2003)
  51. „Doctor Who Report: New Theme Music?“. IGN. March 11, 2005. Посетено на March 9, 2013.
  52. Moore, Candace, "John Barrowman Plays Bisexual Time Traveler on New Dr. Who", Afterelton.com (May 19, 2005).
  53. Stokes, Richard; Hugo, Simon (March 2008). „Like a Kid in a Candy Store“. Torchwood Magazine. Titan Magazines (2): 64–65. ISSN 1756-0950.
  54. "The 2001–2002 Top 10 Best and Worst Shows on Network TV Архивирано на 9 јуни 2007 г." & "TV Bloodbath: Violence on Prime Time Broadcast TV Архивирано на 13 октомври 2006 г." Parentstv.org (2002 & 2003 respectively).
  55. FCC, In the Matter of Complaints Against Various Broadcast Licensees Regarding Their Airing of the UPN Network Program "Buffy the Vampire Slayer" on November 20, 2001.
  56. Burr, Vivien. "Buffy vs. the BBC: Moral Questions and How to Avoid Them" Архивирано на 27 септември 2007 г..
  57. 57,0 57,1 Various authors, "Awards for Buffy the Vampire Slayer", Internet Movie Database (updated 2005)
  58. Hiatt, Brian (June 27, 2002). „Emmys leave Buffy off the ballot“. Entertainment Weekly. Посетено на February 21, 2015.
  59. „Buffy and other Favourite Musicals“. London Evening Standard. March 9, 2013.
  60. „North American Buffy DVD Release Dates“. TVShowsOnDVD. Архивирано од изворникот на 2008-07-19. Посетено на July 22, 2008.
  61. „Buffy Season 6 details“. The Digital Fix. March 15, 2003. Архивирано од изворникот на 2016-03-06. Посетено на July 22, 2008.
  62. „Buffy Season 7 in April“. The Digital Fix. March 9, 2004. Архивирано од изворникот на 2012-04-02. Посетено на July 22, 2008.
  63. „Double Dip Digest: Buffy“. IGN. December 1, 2005. Посетено на July 22, 2008.