Разлика помеѓу преработките на „Дефекација“

Одземени 8 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Дефекацијата''' е завршен чин од варењето на храната кога организмот ги исфрла во ...)
 
 
Во нормални услови дефекацијата се одвива врз принцип на два механизма:
* 1. нагонско (рефлексно) празнење на цревата условено со работата на [[дебело црево|дебелото црево]]. Дебелото црево е резервоар за содржината, но тоа го контролира сфинктерот (мускул во облик на прстен) кој се отвора при празнењето на цревата и се затвора при завршувањето на празнењето
 
* 2. отворањето и затворањето на прстенестиот мускул (сфинктер) го регулира празнењето на цревата, а при тоа постои и свесна контрола (преку [[мозок]]от), со која можеме да ја задржиме или одложиме дефекацијата, односно имаме јасно сознание за празнењето на цревата.
* 1. нагонско (рефлексно) празнење на цревата условено со работата на [[дебело црево|дебелото црево]]. Дебелото црево е резервоар за содржината, но тоа го контролира сфинктерот (мускул во облик на прстен) кој се отвора при празнењето на цревата и се затвора при завршувањето на празнењето
* 2. отворањето и затворањето на прстенестиот мускул (сфинктер) го регулира празнењето на цревата, а при тоа постои и свесна контрола (преку [[мозок]]от), со која можеме да ја задржиме или одложиме дефекацијата, односно имаме јасно сознание за празнењето на цревата.
 
Зачестеноста на дефекацијата кај [[луѓе]]то изнесува од 3 пати на ден до 3 пати седмично.