Азотна киселина: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
Чистата азотна киселина е безбојна течност со темература на вриење од 83 степени целзиусови и темература на мрзнење од –42 степени целзиусови. Во концетрираните водни раствори, азотната киселина се разлага:
 
HNO2HNO<sub>3</sub>(aq) = NO<sub>2</sub>(g) + O<sub>2</sub>(g) + H<sub>2</sub>O(l)
 
Азот диоксидот се раствора во азотна киселина, обојувајќи жолто или кафеаво.
Анонимен корисник