Логички двоуслов: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
с Бот: козметички промени
Ред 15:
Се вели дека хипотезата е ''[[доволен услов]]'' за тезата, и дека тезата е ''[[неопходен услов]]'' хипотезата; т.е. доволно е хипотезата да биде вистинита за тезата да биде исто така вистинита; додека пак неопходно е тезата да биде вистинита за хипотезата да биде исто така вистинита. Кога една теорема и нејзиниот реципроцитет се вистинити, велиме дека нејзината хипотеза е [[неопходен и доволен услов]] за тезата; т.е. дека истовремено е и причинител и последица.
 
== Дефиниција ==
 
[[Логичка еднаквост]] (двоуслов) е [[логичка операција|операција]] со две [[логичка вредност|логички вредности]], најчесто вредностите на два [[исказ]]а, којашто дава вредност ''вистина'' ако и само ако обата оператори се невистинити или обата се вистинити.
 
=== Таблица на вистинитост ===
Таблицата на вистинитост за '''p ↔ q''' е следнава:
 
Ред 37:
|}
 
=== Венов дијаграм ===
[[Венов дијаграм|Веновиот дијаграм]] за „A ако и само ако B“ (црвените места се вистинити)
 
[[FileПодатотека:Venn1001.svg|150px]]
 
== Својства ==
 
* [[асоцијативност]]: <math>((a \leftrightarrow b) \leftrightarrow c) \leftrightarrow (a \leftrightarrow (b \leftrightarrow c))</math>
 
* [[комутативност]]: <math>(a \leftrightarrow b) \leftrightarrow (b \leftrightarrow a)</math>
 
* [[рефлексивност]]: <math>a \leftrightarrow a</math>
 
* '''запазување на вистинитост''': Толкувањето според кое на сите променливи им се назначува [[вистинитосна вредност]] „вистина“ дава вистинитосна вредност „вистина“ како резултат на логичкиот двоуслов.
 
* [[линеарност]]
 
== Правила на инференција ==
Како и сите сврзници во логиката од прв ред, двоусловот има правила на инференција за негова примена во формални докази.
 
=== Двоусловен вовед ===
[[Двоусловен вовед|Двоусловниот вовед]] ни овозможува да заклучиме дека, ако B следи од A, и A следи од B, тогаш A [[ако и само ако]] B.
 
Ред 66:
∴ A ↔ B
 
=== Двоусловна елиминација ===
'''Двоусловната елиминација''' ни овозможува да го изведеме [[Материјална импликација|условот]] од еден двоуслов: ако ( A <small>↔</small> B ) е вистина, тогаш можеме да заклучиме една насока на двоусловот, '''( A <small>→</small> B ) и ( B <small>→</small> A )'''.
 
Ред 76:
∴ ( A → B )
 
also
 
<u>( A ↔ B )&nbsp;&nbsp;</u>
∴ ( B → A )
 
== Белешки ==
{{reflist|colwidth=30em}}
 
== Наводи ==
Brennan, Joseph G. [http://www.archive.org/stream/handbookoflogics012674mbp#page/n90/mode/1up Handbook of Logic, Второ издание]. Harper & Row. 1961
 
== Видете исто така ==
{{Портал|Логика|Logical connectives Hasse diagram.svg}}