Разлика помеѓу преработките на „Кралство Македонија“

с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
{{main|Листа на кралеви на Античка Македонија}}
 
=== Династија [[Аргеади]] ===
* [[Каран]] 808-778 п.н.е
* [[Коин]]
* [[Тирима]]
* [[Пердика I]] 700-678 п.н.е
* [[Аргеј I]] 678-640 п.н.е
* [[Филип I]] 640-602 п.н.е
* [[Аероп I]] 602-576 п.н.е
* [[Алкет I]] 576-547 п.н.е
* [[Аминта I]] 547-498 п.н.е
* [[Александар I]] 498-454 п.н.е
* [[Алкет ΙI]] 454-448 п.н.е
* [[Пердика II]] 448-413 п.н.е
* [[Архелај]] 413-399 п.н.е
* [[Кратер]] 399 п.н.е
* [[Орест]] 399-396 п.н.е
* [[Архелај II]] 396-393 п.н.е
* [[Аминта II]] 393 п.н.е
* [[Павзаниј]] 393 п.н.е
* [[Аминта III]] 393 п.н.е
* [[Аргеј II]] 393-392 п.н.е
* [[Аминта III]] (повторно назначен) 392-370 п.н.е
* [[Александар II]] 370-368 п.н.е
* [[Птоломеј I]] 368-365 п.н.е
* [[Пердика III]] 365-359 п.н.е
* [[Аминта IV]] 359-356 п.н.е
* [[Филип II Македонски]] 359-336 п.н.е
* [[Александар Македонски|Александар III Македонски]] 336-323 п.н.е
* [[Антипатар]], Регент на Македонија 334-319 п.н.е
* [[Филип III Аридеј]] 323-317 п.н.е
* [[Александар IV]] 323-310 п.н.е
* [[Пердика]], Регент на Македонија 323-321 п.н.е
** [[Антипатар]], Регент на Македонија 321-319 п.н.е
* [[Полиперхон]], Регент на Македонија 319-317 п.н.е
* [[Касандар]], Регент на Македонија 317-306 п.н.е
 
=== Династија [[Антипатриди]] ===
* [[Касандар]] 306-297 п.н.е
* [[Филип IV]] 297-296 п.н.е
* [[Александар V]] 296-294 п.н.е
* [[Антипатар II]] 296-294 п.н.е
 
=== Династија [[Антигониди]] ===
* [[Деметриј I Полиоркет]] 294-288 п.н.е
* [[Лизимах]] (делел со Пир Епирски) 288-281 п.н.е
* [[Пир Епирски]] (делел со Лизимах) 288-285 п.н.е
* [[Птоломеј II Керавн]] 281-279 п.н.е
* [[Мелегар]] 279 п.н.е
* [[Антипатар II]] 279 п.н.е
* [[Состен]] (Командант на војската) 279-277 п.н.е
* [[Антигон II Гонат]] 277-274 п.н.е
* [[Пир Епирски]] (повторно назначен) 274-272 п.н.е
* [[Антигон II Гонат]] (повторно назначен) 272-239 п.н.е
* [[Деметриј II]] 239-229 п.н.е
* [[Антигон III Досон]] 229-221 п.н.е
* [[Филип V]] 221-179 п.н.е
* [[Персеј]] 179-168 п.н.е
 
По поразот на војската на Персеј во [[Битка кај Пидна|Битката кај Пидна]] во [[168 п.н.е]], Македонија била поделена на четири републики од страна на римјаните. Во [[150 п.н.е]] човек по име [[Андриск]] тврдел дека е син на Персеј и го барал тронот на Македонија како крал '''Филип VI'''. Ова била причината за [[Четврта Македонска војна|Четвртата македонско-римска војна]] во која Андриск бил поразен од страна на римјаните и Македонија била припоена кон Рим ([[148 п.н.е]]).
 
[[Категорија:Античка Македонија]]
941.847

уредувања