Разлика помеѓу преработките на „Константин Миладинов“

с
Бот: козметички промени
с (Отстрането уредувањето на 92.55.75.41 (разговор), вратено на последната верзија на MacedonianBoy)
с (Бот: козметички промени)
'''Константин Миладинов''' ([[Струга]], [[1830]] – [[Истанбул|Цариград]], [[18 јануари]] [[1862]]) е [[Македонци|македонски]]<ref>Македониум, антологија на македонската национално-политичка мисла, стр. 9 и 10, Скопје, 2003. </ref> <ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/dmp/dmp_050_061.htm#55 Писмо] на Константин Миладинов до Георги С. Раковски, 8 јануари 1859, „Браќа Миладиновци – препис“, коментирал и уредил Никола Трајков, Бугарска академија на науките, Институт за историја, Издание на БАН, Софија 1964, стр. 131-133.</ref> и [[Бугари|бугарски]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/dmp/dmp_050_061.htm#58 Писмо] од Константин Миладинов до Георги Раковски, напишано во Загреб на 31 jануари 1861, „Браќа Миладиновци – препис“, коментирал и уредил Никола Трајков, Бугарска академија на науките, Институт за историј, Издание на БАН, Софија 1964, стр. 136-139.</ref> собирач на народни умотворби и поет. Тој е првиот македонски лирски поет и основоположник на македонската поезија. Со неговата песна [[Т'га за југ - Константин Миладинов|„Т'га за југ“]], која има 70 препеви на 42 јазици, секоја година се отвораат [[Струшки вечери на поезијата|Струшките вечери на поезијата]].
 
== Биографија ==
Роден е во Струга, во семејството на грнчарот [[Ристе Миладинов]] и неговата сопруга [[Султана Миладинова]]. Основно училиште завршил во Струга, а подоцна и гимназија во [[Јанина]], [[Грција]]. На [[14 октомври]] [[1849]] година се запишал на Филозофскиот факултет во [[Атина]], дипломирал [[1852]] година, отсек грчка филологија. Со диплома на учители браќата се вратиле во родниот крај каде учителствувале во повеќе места.
 
== Поетски текстови ==
Следи листа на поетски текстови од Константин Миладинов: <ref>„Бугарска преродбеничка поезија“, избор и редакција Кирил Топалов, „Български писател“, Софија, 1980, стр. 271.</ref>
* „Бисера“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Желание“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Голапче“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Шупељка“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Не- не пиjан“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Клетва“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 15.
* „Скрсти“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 19.
* „Грк и Бугарин“, „Б'лгарски книжици“, година I, 1858, кн. 24.
* „Побратимство“, „Б'лгарски книжици“, година II, 1859, кн. 22.
* „Думание“, „Б'лгарски книжици“, година II, 1859, кн. 22.
* „Сираче“, „Братски труд“, 1860, кн. 1.
* „На сонцето“, „Братски труд“, 1860, кн. 1.
* „Еѓуптин делиjа“, „Братски труд“, 1860, кн. 3.
* „На чужина“, „Дунавски лебед“, г. I, 1860, бр. 20.
* „Т'га за југ“, „Дунавски лебед“, г. I, 1860, бр. 20.
 
== Референци ==
{{reflist}}
 
== Надворешни врски ==
* Поезиjа од Константин Миладинов на mk.wikisource: [http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B0 Бисера], [http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B5 Голапче], [http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%A2%27%D0%B3%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D1%98%D1%83%D0%B3 Т'га за југ], [http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%9D%D0%B5_-_%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BC Не - непијам], [http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5 Желание]
* [http://www.gbiblsk.edu.mk/adm/images/Tvorbi.pdf Константин Миладинов „Творби“] {{mk}}
* [http://www.livejournal.com/users/ulakya/14886.html Т'га за југ] {{mk}}
* [http://my.chinese.cn/en/space-264-do-blog-id-5067.html Т'га за југ, препеана на кинески] од македонистот [[Лиу Јару]] {{zh}}
* [http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=8&LangID=1 Константин Миладинов - поезија] {{bg}}
* [http://www.kroraina.com/knigi/cm/cm_30.html Царевна Миладинова за својот татко Димитрија Миладинов и својот стрико Константин Миладинов] {{bg}}
* [http://www.promacedonia.org/bugarash/dmp/index.html Зборник] со писма на браќа Миладинови. {{bg}}
 
{{МакЛит}}
941.847

уредувања