Комисија за односи со верските заедници и религиозни групи: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
 
 
== Основна цел и организациона структура ==
Основна задача на Комисијата за односи со верските заедници и ре­лиги­оз­­ни групи е да помага при разрешува­ње на прашањата кои ќе се појават по­ме­ѓу вер­ски­те заедници и ре­лигиозни групи во [[Република Македонија]] и држав­ни­те органи, односно, таа се јавува ка­ко врзна точка меѓу државата и црквата.
Активностите на Комисијата произлегуваат од нејзи­ни­те ов­ла­стув­ања од Законот за државната управа, [[s:Закон за верските заедници и религиозните групи|Законот за верските заедници и религиозните групи]], како и од обврските кои Комисијата ги има или од неа се бараат да бидат исполнети од стра­­на на [[Собранието на Република Македонија]] и од страна на [[Владата на Република Македонија]], а се од­ви­­ваат спо­­ред ут­врдена програма за работа на Комисијата.
## Одделение за утврдување на односите помеѓу државата, верските заед­ни­ци и религиозните групи.
 
== Историја ==
 
За првпат како служба која е основана за верски работи се јавува во периодот од [[1944]] до [[1945]] год. како '''верско поверенство'''. Потоа, од [[1945]] до [[1951]] год. овој орган се наоѓа во состав на тогашниот Секретаријат за внатрешни работи. Од [[1951]] год. па до денес постои како самостоен државен орган, а во изминатите го­дини го ме­нуваше само својот назив.
 
 
== Надворешни врски ==
[http://www.kovz.gov.mk/ Комисија за односи со верските заедници и религиозните групи]
 
 
 
 
[[Категорија:Самостојни државни органи на Владата на Република Македонија]]
941.847

уредувања