Звучна забна струјна согласка: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
'''Звучниот дентален фрикатив''' ('''звучна забна нешушкава струјна согласка''') е вид на [[согласка|согласен]] звук кој се користи во некои јазици. Знакот според [[МФА]] е {{IPA|ð}}, а еквивалентиот знак по [[X-SAMPA]] е <tt>D</tt>. Забните фрикативи се нарекуваат уште и „меѓузабни“ (интердентални) бидејќи тие често се изговараат со јазикот помеѓу горните и долните [[заби]], а не само со притискање на задниот дел од забите, како кај другите [[забна согласка|забни (дентални) согласки]].
 
== Карактеристики ==
 
Карактеристики на звучниот забен фрикатив:
 
* [[Начин на творба|Начинот на творба]] е [[фрикатив|фрикативен]], што значи дека се изговара со стеснување на воздушниот проток преку тесен канал на местото на [[артикулација|творба]], предизвикуваќи [[турбуленција]].
* [[Место на творба|Место на творба]] е [[забна согласка|забно]] што значи дека се изговара со јазикот наспроти задниот дел од долниот, горниот или обата реда заби.
* Неговиот тип на [[фонација]] е звучен, што значи дека гласните жици вибрираат при артикулација.
* Ова е [[усна согласка]], што значи дека воздухот тече низ устата.
* [[Иницијација (фонетика)|Иницијацијата]] е [[градна егресива|градно егресивна]], што значи дека се иницира со истискање на воздух од [[дроб]]овите и преку грлото, а не преку [[глотис]]от или устата.
 
== Јазици ==
Во следниве транскрипции, подредниот дијакритички знак може да се употреби за означување на [[апроксимант]] {{IPA|[ð̞]}}.
{| class="wikitable"
! colspan="2"|Јазик !! Збор !! [[МФА]]!! Значење !! Белешки
|-
| colspan="2" align="center"| [[Албански јазик|Албански]]||align="center"| [[Албанска азбука| ''i ver'''dh'''ë'']] ||align="center"| {{IPA|[i vɛːɾð]}}||align="center"| 'злато'||
|-
| align="center"| [[Алеутски јазик|Алеутски]] || align="center"| Аткански дијалект||align="center"| [[Латиница|{{Unicode|'''''d'''ax̂''}}]] ||align="center"| {{IPA|[ðɑχ] }}||align="center"| 'око' ||
|-
| colspan="2" align="center"| [[Англиски јазик|Англиски]] ||align="center"| [[Правопис на англискиот јазик| '''''th'''is'']] ||align="center"| {{IPA|[ðɪs]}}||align="center"| 'ова'|| Видете [[Фонологија на англискиот јазик]]
|-
| align="center"| [[Арапски јазик|Арапски]]||align="center"| Стандарден<ref>{{Harvcoltxt|Thelwall|1990|p=37}}</ref> ||align="center"| [[Арапска азбука|ذهب]] ||align="center"| {{IPA|[ðaˈhab]}}||align="center"| 'злато'|| Видете [[Фонологија на арапскиот јазик]]
| colspan="2" align="center"| [[Велшки јазик|Велшки]] ||align="center"| [[Велшка азбука|''bar'''dd''''']] ||align="center"| {{IPA|[bɑrð]}} ||align="center"| 'бард'||
|-
| colspan="2" align="center"| [[Гвич'ин (јазик)|Гвич'ин]] ||align="center"| [[Латиница| ''nii'''dh'''àn'']] ||align="center"| {{IPA|[niːðân]}}||align="center"| 'сакаш' ||
|-
| colspan="2" align="center"| [[Грчки јазик|Грчки]] ||align="center"| [[Грчка азбука| '''δ'''άφνη]] ||align="center"| {{IPA|[ˈðafni]}}||align="center"| 'дафина', 'ловор'|| Видете [[Фонологија на грчкиот јазик]]
|-
| colspan="2" align="center"| [[Дански јазик|Дански]]||align="center"| [[Данска азбука|''vi'''d'''e'']] ||align="center"| {{IPA|[ˈʋiːðə]}}||align="center"| 'знае'|| Видете [[Фонологија на данскиот јазик]]
| colspan="2" align="center"| [[Каталонски јазик|Каталонски]]<ref>{{Harvcoltxt|Carbonell & Llisterri|1992|p=55}}</ref>||align="center"| [[Правопис на каталонскиот јазик|''ca'''d'''àver'']] ||align="center"| {{IPA|[kəˈðaβə]}}||align="center"| 'мртовец'|| Видете [[Фонологија на каталонскиот јазик]]
|-
| align="center"| [[Окситански јазик|Окситански]] || align="center"| [[Гасконски јазик|Гасконски]] ||align="center"| [[Латиница| ''que'' '''''d'''ivi'']] ||align="center"| {{IPA|[ke ˈðiwi]}}||align="center"| 'што јас треба...'||
|-
| align="center"| [[Португалски јазик|Португалски]] || align="center"|[[Европски португалски јазик|Европски]]<ref>{{Harvcoltxt|Cruz-Ferreira|1995|p=92}}</ref> ||align="center"| [[Правопис на португалскиот јазик|''na'''d'''a'']] ||align="center"| {{IPA|[ˡnaðɐ]}}||align="center"| 'ништо'|| Северни и централни дијалекти.<ref>{{Harvcoltxt|Mateus & d'Andrade|2000|p=11}}</ref> Видете [[Фонологија ан португалскиот јазик]]
|-
| colspan="2" align="center"| [[Сардински јазик|Сардински]] ||align="center"| [[Сардински јазик| ''ni'''d'''u'']] ||align="center"| {{IPA|[ˡniðu]}}||align="center"| 'гнездо'||
|-
| colspan="2" align="center"| [[Свахили]]||align="center"| [[Латиница| '''''dh'''ambi'']] ||align="center"| {{IPA|[ðɑmbi]}}|| align="center"| 'грев'||
|-
| align="center"| [[Сиу (јазик)|Сиу]] || align="center"|[[Лакота (јазик)|Лакота]]||align="center"| [[Латиница|?]] ||align="center"| {{IPA|[ˈðaptã]}}||align="center"|'пет'||
| rowspan="2" align="center"| [[Тучоне (јазик)|Тучоне]]||align="center"| [[Северен тучоне|Северен]]||align="center"| [[Латиница|''e'''dh'''ó'']] ||align="center"| {{IPA|[eðǒ]}}||rowspan="2" align="center"| 'кожа'||
|-
| align="center"| [[Јужен тучоне|Јужен]]||align="center"| [[Латиница| ''a'''dh'''ǜ'']] ||align="center"| {{IPA|[aðɨ̂]}} ||
|-
| colspan="2" align="center"| [[Фиџиски јазик|Фиџиски]] ||align="center"| [[Латиница|'''''c'''iwa'']] ||align="center"| {{IPA|[ðiwa]}}
|}
 
== Видете исто така ==
* [[Листа на фонетски теми]]
* [[Безвучен дентален фрикатив]]
 
 
941.847

уредувања