Разлика помеѓу преработките на „Китара“

Додаден 681 бајт ,  пред 14 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Китарата била професионална верзија на седум-жичаната ''[[лира]]''. Спротивно на попростата ''лира'', која била фолклорен инструмент, китарата примарно се користела од страна на професионални музичари (видете [[китароде]], ''цитароедус''). (''[[Барбитос]]от'' бил бас верзија на китарата популарна во источниот [[Егеј]] и античка [[Мала Азија]].)
 
Китарата имала длабока, дрвена [[звучна кутија]] составена од две резонирачки табли, или рамни или благо заоблени, поврзани со ребра или страни со иста широчина. На врвот, нејзините жици биле врзани со јазол околу трансверзалните штимери (зугон) или со прстените околу штимерите, или паг околу дрвени цевки. Другиот дел од жиците бил поврзан со друг дрвен дел на дното откако минувал над рамна кобилица, или пак дрвениот дел и кобилицата биле комбинирани. Се свирела со [[плектрум]] кој се држел во десната рака, со лактото истегната и дланката свиткана навнатре, додека жиците биле свирено со исправените прсти на левата рака.
The kithara had a deep, wooden [[sounding box]] composed of two resonating tables, either flat or slightly arched, connected by ribs or sides of equal width. At the top, its strings were knotted around the transverse tuning bar (zugon) or to rings threaded over the bar, or wound around pegs. The other end of the strings was secured to a tail-piece after passing over a flat bridge, or the tail-piece and bridge were combined. It was played with a rigid [[plectrum]] held in the right hand, with elbow outstretched and palm bent inwards, while the strings were plucked with the straightened fingers of the left hand.
 
Китарата се свирела примарно со цел да ги придружува танците и епските рецитали, рапсодии, оди и лирски песни. Исто така се свирела самостојно на приеми, банкети, национални игри и тестови на вештина.
The kithara was played primarily to accompany dances and epic recitations, rhapsodies, odes, and lyric songs. It was also played solo at the receptions, banquets, national games, and trials of skill.
 
==Видете исто така==
{{1911}}
 
{{музички- инструмент-никулец}}
 
[[Категорија:Музички инструменти]]
13.850

уредувања