Разлика помеѓу преработките на „Српскохрватска граматика“

с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
'''Граматиката на [[српскиот јазик]]''' е карактеристична по тоа што нема членови за [[именки]], именките имаат седум [[падеж]]и и има сожени [[Граматичко време|граматички времиња]]. Именките имаат три [[Граматички род|рода]] и два [[Граматички број|броја]]. Придавките во српскиот јазик можат да се степенуваат на три начина: [[позитив]], [[компаратив]] и [[суперлатив]].
 
== Именки ==
=== Падежи и деклинација на именки ===
Во српскиот јазик има седум падежи: [[номинатив]], [[генитив]], [[датив]], [[акузатив]], [[вокатив]], [[инструментал]] и [[локатив]]. Кога именките се деклинираат, акцентот се менува за датив и локатив.
{| class="wikitable"
Како да се одредат кои именки спаѓаат во кои класи: <br />
<br />i) Ако именката завршува на согласка, најверојатно таа спаѓа во првата класа за м.р. <br />
<br />ii) Ако именката завршува на самогласките – o, или -e во еднина, тогаш таа спаѓа во првата класа на с.р. Но сепак некои мажки имиња не спаѓаат во оваа класа.
<br />iii) Ако именката завршува на – a, тогаш таа е втора класа во ж.р. Исто така има и некои мажки именки што имаат женски завршетоци на – a, (пр: судија). <br />
<br />iv) Именките на класа III се сите од ж.р. и завршуваат на согласки. Тие се разликуваат од првата класа поради тоа што тие означуваат апстрактни именки (пр: љубав, смрт, болест, младост).
 
== Придавки ==
=== Инфлекција ===
Придавките имаат три родови (машки, женски и среден), шест падежи (номинатив, датив, генитив, акузатив, инструментал и локатив) и два броја (еднина и множина).
 
|}
 
=== Компарација на придавки ===
Придавките имаат три степени: позитив, компаратив и суперлатив.
 
|}
 
== Глаголи ==
=== Помошни глаголи ===
==== Глагол ''јесам'' ====
Нема инфинитив и има само сегашно време:
 
|}
 
==== Глагол ''бити'' ====
Овој глагол е ист со македонскиот помошен глагол ''сум''.
 
|}
 
==== Правилни глаголи ====
{| class="wikitable"
|-
|}
 
==== Неправилни глаголи ====
 
{| class="wikitable"
|}
 
== Предлози ==
 
{| class="wikitable"
|}
 
== Видете исто така ==
* [[Граматика на хрватскиот јазик]]
* [[Граматика на српскохрватски јазик]]
 
[[Категорија:Српски јазик]]
941.847

уредувања