Разлика помеѓу преработките на „Глаголска именка во македонскиот јазик“

с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
Како дел од простите глаголски форми во [[македонскиот јазик]] се јавува и '''глаголската именка'''. Глаголската форма во македонскиот јазик е форма во која се вкрстува [[глагол]]от и [[именка]]та.
 
== Карактеристики ==
 
Глаголската именка се образува од несвршени глаголи со наставката '''-ње'''. Оваа наставка се додава на основниот вокал а кај глаголи од ''а-глаголска група'' или на основниот вокал е на глаголи од ''е-глаголска група'' и ''и-глаголска група''. Така имаме: ''гледа - гледање, вика - викање, мие - миење, коси - косење'' и слично. Покрај ова општо правило, поретко има и образување на глаголски именки со додавање на наставката '''-ние''', најчесто од свршени глаголи. Така имаме: ''воспитува - воспитание, решава - решение'' и слично<ref name="македонска граматика">{{цитирана книга|coauthors=Стојка Бојковска, Димитар Пандев, Лилјана Минова - Ѓуркова, Живко Цветковски|title=Македонски јазик за средно образование|publisher=Просветно Дело АД|location=Скопје|date=2001|pages=124 / 125|language=македонски}}</ref>.
Кога глаголската именка се употребува со [[прилог]], таа заменува некоја зависна реченица или одделна глаголска форма, како во примерот: ''Го фатиле на спиење'', што означува го фатиле ''додека спиел''<ref name="македонска граматика"/>.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Видете исто така ==
* [[Глаголи во македонскиот јазик]]
* [[Граматика на македонскиот јазик]]
* [[Македонски јазик]]
 
 
 
{{Македонски јазик-никулец}}
 
 
 
[[Категорија:Глаголи во македонскиот јазик]]
941.847

уредувања