Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

Додадени 72 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[ТМОРОМРО]]/Македонско револуционерно организирање/, донесен на [[Рилскиот конгрес]] во 1905 година. Со овој устав организацијата формално - правно го сменила своето име во Внатрешна македоно - одринска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави. Во првата глава е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петата глава се казните член 17 - 18<ref>[[s:Устав на ВМОРО|Уставот на ВМРО]] на викиизвор</ref>.
 
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[ТМОРО]] донесен на [[Рилскиот конгрес]] во 1905 година. Со овој устав организацијата формално - правно го сменила своето име во Внатрешна македоно - одринска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави. Во првата глава е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петата глава се казните член 17 - 18<ref>[[s:Устав на ВМОРО|Уставот на ВМРО]] на викиизвор</ref>.
 
==Устав==
399

уредувања