Разлика помеѓу преработките на „Евангелие според Лука“

с
нема опис на уредувањето
с
Освен ова евангелие, се смета дека апостол Лука ги напишал и [[Дела на светите апостоли|Апостолските дела]].<ref>Udo Schnelle, ''The History and Theology of the New Testament Writings'', p. 259.</ref>Всушност, Делата на светите апостоли и Евангелието на Лука во некои изданија на [[Библија|Библијата]] биле претставени како една книга.<ref>[http://www.thebooksofthebible.info ''The Books of The Bible''] (Colorado Springs: International Bible Society, 2007); ''The Original New Testament'' (San Francisco: Harper & Row, 1985).</ref>И двата ракописи започннуваат со обраќањето на Лука кон “Теофил“ за кој се смета дека е или некоја титула односно чин или некоја личност, кој очигледно имал одредено претходно познавање за христијанството и можеби бил личност со некаков службен статус, со оглед на тоа што Лука му се обраќа со титулата „честити” ‡ истата титула со која Павле им се обраќал на Феликс и на Фест, римски управители во [[Јудеја]].
 
Некои современи критичари сметаат дека апостол Лука, слично како [[Апостол Матеј]], за создавањето на својот ракопис се потпирал врз основа на [[евангелие на Марко|евангелието на Марко]]. За создавањето на евангелието постојат повеќе тврдења. Се смета дека тоа било направено некаде кон 60-тите години од [[1 век]],<ref>D. R. W. Wood, New Bible Dictionary (InterVarsity Press, 1996), 704.</ref><ref>Carson, D.A.; Moo, Dougals J. (1992). "4" (in English). An introduction to the New Testament. Morris, Leon. Grand Rapids, MI: Zondervan. pp. 116. ISBN 0-310-519-40-3.</ref> или пак кон крајот на 1 век.<ref name ="Harris Gospels">[[Stephen L Harris|Harris, Stephen L.]], Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985. "The Gospels" p. 266-268</ref>