Разлика помеѓу преработките на „Евангелие според Лука“

нема опис на уредувањето
с
 
Освен ова евангелие, се смета дека апостол Лука ги напишал и [[Дела на светите апостоли|Апостолските дела]].<ref>Udo Schnelle, ''The History and Theology of the New Testament Writings'', p. 259.</ref>Всушност, Делата на светите апостоли и Евангелието на Лука во некои изданија на [[Библија|Библијата]] биле претставени како една книга.<ref>[http://www.thebooksofthebible.info ''The Books of The Bible''] (Colorado Springs: International Bible Society, 2007); ''The Original New Testament'' (San Francisco: Harper & Row, 1985).</ref>И двата ракописи започннуваат со обраќањето на Лука кон “Теофил“ за кој се смета дека е или некоја титула односно чин или некоја личност, кој очигледно имал одредено претходно познавање за христијанството и можеби бил личност со некаков службен статус, со оглед на тоа што Лука му се обраќа со титулата „честити” ‡ истата титула со која Павле им се обраќал на Феликс и на Фест, римски управители во [[Јудеја]].
 
Некои современи критичари сметаат дека апостол Лука, слично како Матеј, за создавањето на својот ракопис се потпирал врз основа на евангелието на Марко. За создавањето на евангелието постојат повеќе тврдења. Се смета дека тоа било направено некаде кон 60-тите години од 1 век,<ref>D. R. W. Wood, New Bible Dictionary (InterVarsity Press, 1996), 704.</ref><ref>Carson, D.A.; Moo, Dougals J. (1992). "4" (in English). An introduction to the New Testament. Morris, Leon. Grand Rapids, MI: Zondervan. pp. 116. ISBN 0-310-519-40-3.</ref> или пак кон крајот на 1 век.<ref name ="Harris Gospels">[[Stephen L Harris|Harris, Stephen L.]], Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985. "The Gospels" p. 266-268</ref>