Разлика помеѓу преработките на „Евангелие според Лука“

нема опис на уредувањето
Авторот на ова [[евангелие]] е [[Апостол Лука (Евангелист)|Апостол Лука]], често нарекуван и Евангелист. По занимање, Лука бил лекар и долгододишен соработник со [[апостол Павле]] во [[Антиохија]], [[Сирија]]. Во преден план, евангелието на Лука било наменето за христијанските заедници, кои се состоеле претежно од луѓе кои претходно верувле во паганските обичаи или пак [[евреи]]. Лука евангелието го создал на начин по кој читателот во Исус да може да го препознае [[Бог]].
 
Некои редови од евангелието, како Parable of the Prodigal Son и Parable of the Good Samaritan се споменуваат само во ова евангелие. Исто така, ова евангелие дава посебен акцент на молитвата, улогата на Светиот Дух.<ref>Donald Guthrie, ''New Testament Introduction'' (Leicester, England: Apollos, 1990), p. 105.</ref>
 
Освен ова евангелие, се смета дека апостол Лука ги напишал и Дела на светите апостоли|Апостолските дела.<ref>Udo Schnelle, ''The History and Theology of the New Testament Writings'', p. 259.</ref>Всушност, Делата на светите апостоли и Евангелието на Лука во некои изданија на Библија|Библијата биле претставени како една книга.<ref>[http://www.thebooksofthebible.info ''The Books of The Bible''] (Colorado Springs: International Bible Society, 2007); ''The Original New Testament'' (San Francisco: Harper & Row, 1985).</ref>И двата ракописи започннуваат со обраќањето на Лука кон “Теофил“ за кој се смета дека е или некоја титула односно чин или некоја личност. кој очигледно имал одредено претходно познавање за христијанството и можеби бил личност со некаков службен статус, со оглед на тоа што Лука му се обраќа со титулата „честити” ‡ истата титула со која Павле им се обраќал на Феликс и на Фест, римски управители во Јудеја.