Разлика помеѓу преработките на „Евангелие според Лука“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Евангелието на Лука (грчки: Κατὰ Λουκᾶν εὐαγγέλιον, kata Loukan euangelion) или Евангелието сп...)
 
'''Евангелието на Лука''' ([[грчки]]: ''Κατὰ Λουκᾶν εὐαγγέλιον, kata Loukan euangelion'') или Евангелието според Лука (τὸ εὐαγγέλιον κατὰ Λουκᾶν), обично се произнесува само како Лука, е третото и најдолго од [[Четири евангелија|четирите каконизираниканонизирани евангелија]] во [[христијанство|христијанската]] [[Библија]] од [[Нов Завет|Новиот Завет]]. Ова синоптичко евангелие го опишува животот и мисионерството на [[Исус од Назарет]]. Во ова евангелие се опишани настаните од раѓањето на Исус до неговото [[Исусово Воскресениез|Воскресение]].
Авторот на ова [[евангелие]] е [[Апостол Лука (Евангелист)|Апостол Лука]], често нарекуван и Евангелист. По занимање, Лука бил лекар и долгододишен соработник со [[апостол Павле]] во [[Антиохија]], [[Сирија]]. Во преден план, евангелието на Лука било наменето за христијанските заедници, кои се состоеле претежно од луѓе кои претходно верувле во паганските обичаи или пак [[евреи]]. Лука евангелието го создал на начин по кој читателот во Исус да може да го препознае [[Бог]].