Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

Одземени 373 бајти ,  пред 10 години
с
нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Dalco26 (разговор), вратено на последната верзија на Brest)
с
{{внимание}}
 
[[Слика: Устав_на_ВМОРО.Jpg‎|thumb|250px|right|<small>''Уставот на ВМОРО''</small>]]
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[ТМОРО]] донесен на [[Рилски конгрес]]от во 1905 година. Со овој устав организацијата формално - правно го сменила своето име во Внатрешна македоно - одриска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави. Во првата главе е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петата глава се казните член 17 - 18.
 
{{clen|7}}
 
Секоја местна организација ја раководи нејзиниот местен комитет.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|8}}
 
*'''''Член 8. Селските и градските местни комитети им се потчинети на реонските, овие на околиските, овие пак на окружните комитети, а целата организација ја раководи Централниот Комитет.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|9}}
 
*'''''Член 9. Пред надворешниот свет организацијата ја претставува претставничко тело.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|10}}
 
*'''''Член 10. За контролирање и финансирање на комитетот се создадени контролни институции.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|11}}
 
*'''''Член 11. За разгледување на судски дела и спорови се формира судски институт.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|12}}
 
*'''''Член 12. Функционерите се изборни.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|13}}
 
*'''''Член 13. Паралелно со легалната дејност постои и четничкиот институт од нелегални сили'''''.<ref name="pbmok"/>
*'''''Член 8. Селските и градските местни комитети им се потчинети на реонските, овие на околиските, овие пак на окружните комитети, а целата организација ја раководи Централниот Комитет.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|14}}
*'''''Член 9. Пред надворешниот свет организацијата ја претставува претставничко тело.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 14. Околиските, окружните и Централниот Комитет имаат свои соодветни печати.'''''<ref name="pbmok"/>
*'''''Член 10. За контролирање и финансирање на комитетот се создадени контролни институции.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|15}}
*'''''Член 11. За разгледување на судски дела и спорови се формира судски институт.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 15. Организацијата се служи со својата тајна пошта.'''''<ref name="pbmok"/>
*'''''Член 12. Функционерите се изборни.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|16}}
*'''''Член 13. Паралелно со легалната дејност постои и четничкиот институт од нелегални сили'''''.<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 16. Материјални средства организацијата си ги прибира од: Редовни членски влогови, Доброволни прилози и налози, Прилози и податоци испратени за организацијата од туѓина, Казни, Непредвидени приходи добиени со сила на оружјето.'''''<ref name="pbmok"/>
*'''''Член 14. Околиските, окружните и Централниот Комитет имаат свои соодветни печати.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|17}}
*'''''Член 15. Организацијата се служи со својата тајна пошта.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 17. Секој што ќе му наштети на делото се казнува согласно Правилникот.'''''<ref name="pbmok"/>
*'''''Член 16. Материјални средства организацијата си ги прибира од: Редовни членски влогови, Доброволни прилози и налози, Прилози и податоци испратени за организацијата од туѓина, Казни, Непредвидени приходи добиени со сила на оружјето.'''''<ref name="pbmok"/>
 
{{clen|18}}
*'''''Член 17. Секој што ќе му наштети на делото се казнува согласно Правилникот.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 18. Врз основа на овој устав е изработен подетален правилник на организацијата.'''''<ref name="pbmok"/>
 
==Извори ==
<references/>