Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

Додадени 217 бајти ,  пред 10 години
Откажано уредување 950030 (автор: Brest | Разговор)
с (делови од статијата се за викиизвор)
(Откажано уредување 950030 (автор: Brest | Разговор))
{{внимание}}
[[Слика: Устав_на_ВМОРО.Jpg‎|thumb|250px|right|<small>''Уставот на ВМОРО''</small>]]
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[ТМОРО]] донесен на [[Рилски конгрес]]от во 1905 година. Со овој устав организацијата формално - правно го сменила своето име во Внатрешна македоно - одриска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави. Во првата главе е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петата глава се казните член 17 - 18.
 
{{clen|1}}
*'''''Член 1. ВМОРО има за цел да ги сплоти во една целина сите назадоволни елементи во Македонија и Одринско, без разлика на народност за извојување политичка автономија на тие две области.'''''<ref name="pbmok"><small>''Устав на ВМОРО''</small></ref>
 
*'''''Член 2. Организацијата им се спротиставува на стремежитер за делба и завладување на тие области од која и да е држава.'''''<ref name="pbmok"/>
{{clen|2}}
 
*''''Член 3. За отстранување на таа цел организацијата се бори против шовинистичките пропаганди и национални расправи кои го цепат и омаловажуват населението во неговата борба против општиот непријател, дејствува за внесување на револуционерен дух и сознание и ги употребува сите средства и усилби за поскорешно и понавремено вооружување. Таа се грижи за културното и економското издигнување на организираното население и ја потпомага неговата легална борба против турската власт.'''' <ref name="pbmok"/>
Организацијата им се спротиставува на стремежитер за делба и завладување на тие области од која и да е држава.
 
*'''''Член 4. Организацијата се состои од месни револуционери на секое одделно место (село или град).''''' <ref name="pbmok"/>
{{clen|3}}
 
За отстранување на таа цел организацијата се бори против шовинистичките пропаганди и национални расправи кои го цепат и омаловажуват населението во неговата борба против општиот непријател, дејствува за внесување на револуционерен дух и сознание и ги употребува сите средства и усилби за поскорешно и понавремено вооружување. Таа се грижи за културното и економското издигнување на организираното население и ја потпомага неговата легална борба против турската власт.
 
{{clen|4}}
 
Организацијата се состои од месни револуционери на секое одделно место (село или град).
 
{{clen|5}}
 
Член на ВМОРО може да биде секој кој живее во Европска Турција без разлика на пол, вера, народност и убедување.
 
{{clen|6}}
 
*'''''Член 5. Член на ВМОРО може да биде секој кој живее во Европска Турција без разлика на пол, вера, народност и убедување.''''' <ref name="pbmok"/>
Секоја местна организација се дели на група со по еден десетар.
 
*'''''Член 6. Секоја местна организација се дели на група со по еден десетар.'''''<ref name="pbmok"/>
{{clen|7}}
 
*'''''Член 7. Секоја местна организација ја раководи нејзиниот местен комитет.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 8. Селските и градските местни комитети им се потчинети на реонските, овие на околиските, овие пак на окружните комитети, а целата организација ја раководи Централниот Комитет.'''''<ref name="pbmok"/>