Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

Додаден 61 бајт ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
*'''''Член 1. ВМОРО има за цел да ги сплоти во една целина сите назадоволни елементи во Македонија и Одринско, без разлика на народност за извојување политичка автономија на тие две области.'''''<ref name="pbmok"><small>''Устав на ВМОРО''</small></ref>
 
*'''''Член 2. Организацијата им се спротиставува на стремежитер за делба и завладување на тие области од која и да е држава.'''''<ref name="pbmok"/>
*''''Член 3. За отстранување на таа цел организацијата се бори против шовинистичките пропаганди и национални расправи кои го цепат и омаловажуват населението во неговата борба против општиот непријател, дејствува за внесување на револуционерен дух и сознание и ги употребува сите средства и усилби за поскорешно и понавремено вооружување. Таа се грижи за културното и економското издигнување на организираното население и ја потпомага неговата легална борба против турската власт.'''' <ref name="pbmok"/>
*'''''Член 4. Организацијата се состои од месни револуционери на секое одделно место(село или град)''''' <ref><small>''Устав на ВМОРО''<name="pbmok"/small></ref>
 
*'''''Член 5. Член на [[ВМОРО]] може да биде секој кој живее во Европска Турција без разлика на пол, вера, народност и убедување.''''' <ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 6. Секоја местна организација се дели на група со по еден десетар.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 7. Секоја местна организација ја раководи нејзиниот местен комитет.'''''<ref name="pbmok"/>
 
*'''''Член 8. Селските и градските местни комитети им се потчинети на реонските, овие на околиските, овие пак на окружните комитети, а целата организација ја раководи Централниот Комитет.'''''