Разлика помеѓу преработките на „Македонија“

с
нема опис на уредувањето
с (Бот Додава: hif:Republic of Macedonia)
с
Македонија е суверена<ref>[http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=245 mfa.gov.mk]</ref>, самостојна<ref>[http://www.nbrm.gov.mk/default-mk.asp?ItemID=4EB46A6F5C52E14DBA267F2DA2285D4F НБРМ]</ref><ref>[http://www.eubusiness.com/europe/macedonia/macedonia-country-profile eubusiness.com]</ref>, демократска<ref>[http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=245 mfa.gov.mk]</ref><ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html CIA - The World Factbook]</ref> и социјална држава<ref>[http://www.nbrm.gov.mk/default-mk.asp?ItemID=4EB46A6F5C52E14DBA267F2DA2285D4F НБРМ]</ref><ref>[http://www.jorm.org.mk/ustav.shtml Устав на Република Македонија]</ref>. Главен град на државата е [[Скопје]] со население од 506,926 граѓани според пописот од 2004 година. Други поголеми градови се: [[Битола]], [[Куманово]], [[Прилеп]], [[Тетово]], [[Охрид]], [[Велес]], [[Штип]], [[Кочани]], [[Гостивар]] и [[Струмица]]. Македонија има вкупно 25.713 километри квадратни во кои живеат околу 2.114.550 жители, од кои мнозинството се [[Македонци]]. Официјален јазик е [[македонскиот јазик]], додека официјална валута е [[Македонски денар|македонскиот денар]].
 
Во 1993 година стана членка на [[ООН|Обединетите Нации]], но поради [[Спор за името помеѓу Македонија и Грција|спорот со името]] кој го води со [[Република Грција]], примена е под името ''БившаПоранешна Југословенска Република Македонија''. Македонија е членка и на советот на Европа. Од декември 2005 година исто така е и кандидат за приклучување кон [[Европска Унија|Европската Унија]] и има аплицирано за приклучување кон [[НАТО]].
 
== Историја ==
13.850

уредувања