Разлика помеѓу преработките на „Плаштари“

Додадени 63 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
с
с
}}
 
Во '''туникати''' (научно '''''Tunicata''''' или '''''Urochordata''''') спаѓаат [[животни]]те кои се членови на истоимениот поттип на примитивни морски [[хордати]]. Постојат околу 2000 познати видови. [[Ларва]]лниот стадиум на овие животни се карактеризира со присуство на [[нотохорд]] и грбно [[нерв]]но стебло, кои отсуствуваат кај возрасната единка. Возрасниот организам се одликува со слој на заштитна секреција околу телото наречена [[туника]] (оттука и името на поттипот), која се состои главно од [[протеин]]от [[туницин]]. Туникатите се чести во живеалишта како што се карпестите брегови, но можат да се најдат и во големи длабочини. Видовите познати како [[Асцидија|асцидии]] сочинуваат една класа во поттипот, а всушност и повеќето туникати спаѓаат во оваа класа. Туникатите се важни бидејќи се врска помеѓу [[Без'рбетници|без‘рбетниците]] и [[‘Рбетници|‘рбетниците]].
 
== Одлики на ларвената и возрасната единка ==