Коста Шахов: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 12 години
Коста Шахов учествувал во работата на [[І македонски конгрес]] на македонските друштва во Бугарија, при овој конгрес дошло до обединувањето на македонската емиграција во рамките на ''Македонскиот комитет'', подоцна познат како ([[Врховен македонско-одрински комитет]]). Официјалната цел на оваа асоцијација е ''Автономија на Македонија''. Коста Шахов учествувал до крајот на егзистирањето на оваа организација, а за време на [[IV македонски конгрес]] бил избаран за член на Комитетот, на местото на [[Гоце Делчев]].
 
Коста Шахов се залагал за решавање на македонското прашање преку создавање на македонска самостојана држава, а тоа го дознаваме од извештајот на Кузман Дамјановиќ од 4.03.1899 година. Дамјановиќ се наоѓал во хотелот Батемберк во Софија и притоа таму се нашле и некој од дејците на ''МК'', Коста Шахов, [[Андреј Љапчев]] и други, при што дошло до дискусија во која било истакнато дека:
 
==Публицистика ==