Коста Шахов: Разлика помеѓу преработките

Додадени 845 бајти ,  пред 12 години
== Членувањето во Македонскиот комитет ==
 
Коста Шахов учествувал во работата на [[І македонски конгрес]] на македонските друштва во Бугарија, при овој конгрес дошло до обединувањето на македонската емиграција во рамките на ''Македонскиот комитет'', подоцна познат како ([[Врховен македонско-одрински комитет]]). Официјалната цел на оваа асоцијација е ''Автономија на Македонија''. Коста Шахов учествувал до крајот на егзистирањето на оваа организација, а за врме на
 
Коста Шахов учествувал до крајот на егзистирањето на оваа организација, а за време на [[IV македонски конгрес]] бил избаран за член на Комитетот, на местото на [[Гоце Делчев]]. Коста Шахов се залагал за решавање на македонското прашање преку создавање на македонска самостојана држава,а тоа го дознаваме од извештајот на Кузман Дамјановиќ од 4.03.1899 година. Дамјановиќ се наоѓал во хотелот Батемберк во Софија и притоа таму се нашле и некој од дејците на ''МК'', Коста Шахов, [[Андреј Љапчев]] и други, при што дошло до дискусија во која било истакнато дека:
 
==Публицистика ==