Разлика помеѓу преработките на „Седиментна карпа“

нема опис на уредувањето
(Нова страница: thumb|220px|[[Песочник, вид на седиментна карпа. Се забележуваат напластувањата.]...)
 
*''Хемиско потекло'', се создаваат со таложење на материјал кој води потекло од растворите на минералите во водата. Примери за вакви карпи се [[гиопс]]от, [[бигор]]от и слично.
*''Органогено потекло'', настануваат со седиментација на остатоци од фосилни [[Организам|организми]], и тоа најчесто [[планктон]]ски. Органогени карпи се [[креда]]та, [[дијатомит]]от, [[Нумулитен варовник|нумулитниот варовник]] и слично.
 
[[Категорија:Карпи]]
 
[[cs:Sedimentární hornina]]
[[de:Sedimentgestein]]
[[en:Sedimentary rock]]
[[fr:Roche sédimentaire]]
[[pl:Skały osadowe]]
[[ru:Осадочные горные породы]]
[[sl:Sedimentne kamnine]]
[[sr:Седиментне стене]]
[[uk:Осадова гірська порода]]
 
==Погледнете и под==
----
[[Карпа]]
 
[[Магматски карпи]]
 
[[Метаморфни карпи]]
980

уредувања