Разлика помеѓу преработките на „IX македонски конгрес“

нема опис на уредувањето
'''Деветиот македонски конгрес''' на македонските друштва во [[Бугарија]] се одржал кон крајот на јули и почетокот на август 1901 година во [[Софија]]. На овој конгрес за претседател бил избран [[Стојан Михајловски]], а во останатиот комитет влегле: потпретседател [[Иван Цончев]], секретар Иван Стојчев, касиер Герги Белев, советници - членови Стојан Николов и Антон Бозуков.
На овој начин ''Врховниот Комитет'' го презел Иван Цончев и тој требало да го подготви идното востание кое му требало на [[Фердинанд I]] и дејствувал во согласност на воениот министер на Бугарија.
 
==Извори ==
 
 
 
[[Категорија:Врховен македонско-одрински комитет]]
[[Категорија:ВМОРО]]
[[Категорија:Конгреси на Врховниот македонско-одрински комитет ]]