Ендокринологија: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
конвертирав во кирилица, ама уште треба да се досреди
Ред 1:
{{внимание}}
{{бришење
|причина=не ги исполнува основните критериуми
|ден=28
|месец=ноември
}}
 
 
'''Ендокринологија''' е наука за изучување на болестите на жлездите со внатрешна секреција.
ENDOKRINOLOGIA- NAUKA ZA IZUCUVANJETO NA BOLESTITE NA ZLEZDITE SO VNATRESNA SEKRECIJA
Ендокрините жлезди оделуваат во крвта состојки, кои своето биолошко дејство го пројавуваат на растојание од нив. Тие состојки се нарекуваат хормони и играат значителна улога во одржувањето на постојанството на внатрешната средина или т.н. хомеостаза - задолжителен услов за нормалното одвивање на физиолошките процеси во организмот, независно од надворешната средина.
Endokrinite zlezdi odeluvaat vo krvta sostojki,koi svoeto biolosko dejstvo go projavuvaat na rastojanie od niv.Tie sostojki se narekuvaat HORMONI i igraat znacitelna uloga vo odrzuvanjeto na postojanstvoto na vnatresnata sredina ili t.n. homeostaza - zadolzitelen uslov normalnoto odvivanje na fizioloskite procesi vo organizmot ,nezavisno od nadvoresnata sredina.
Ендокринологијата е важен и многу обемен дел од интерната медицина така да воглавно за да се добие една убава представа за се што изучува ендокринологијата темата ќе биде само најопштите делови од болестите на жлездите со внатрешна секреција. Тие жлезди се : хипоталамус, хипофиза, надбубрежна жлезда, панкреас, тироидна жлезда, метаболитските заболувања на коските.
Endokrinologijata e vazen i mnogu obemen del od internata medicina taka da voglavno za da se dobie edna ubava predtava za se sto izucuva endokrinologijata temata ke bide samo najobstite delovi od bolestitite na zlezdite so vnatresna sekrecija.Tie zlezdi se : hipotalamus, hipofiza, nadbubregna zlezda, pankreas, thyroidna zlezda,metabolotskite zaboluvanja na koskite.
 
[[Категорија:Биологија]]