Разлика помеѓу преработките на „Македонска династија“

нема опис на уредувањето
(Откажано уредување 911044 (автор: ΘΕΟΔΩΡΟΣ | Разговор))
Ова е листа на императори на Византија кои припаѓаат на '''[[Македонија (тема)|македонската]] династија''' (позната исто така како '''Ерменска династија'''<ref>Chahin, Mack. ''The Kingdom of Armenia: A History''. London: RoutledgeCurzon, 2001, p. 232 ISBN 0-7007-1452-9</ref>), [[Македонци|македонско]] и [[Ерменци|ерменско]] потекло, поврзано со [[Македонска ренесанса|македонската ренесанса]]. (Византиската провинција [[Македонија (тема)]] била всушност во Тракија околу регионот на Одрин, поради тоа што по наездата на бугарите голем дел Македонци се населиле во тој дел. Тврдењето дека нема поврзаност со Македонија е политичка индоктринација за презентирање на Грција како тогашен хегемон во Византија потхрането од морската империја Британија за зацврстување на својата власт во источното средоземноморие во период на редефинирање на регионов во паралела на слабеењето на Отоманскта империја.{{fact}}
 
* [[Василиј I]] Македонецот (811 - 886, на трон 867 - 886) - оженет за [[Варањезиња]] [[Евдокија Ингерина]], куртизана на [[Михаил III]]; починал при лов (Потекло: Ерменско, роден во [[Македонија (тема)|Македонија]])
129

уредувања