Разлика помеѓу преработките на „Џон Доуленд“

Додадени 138 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
с
За неговиот ран живот многу малку се знае, но се мисли дека е роден во [[Лондон]] или можеби во [[Даблин]]. Се знае дека отишол во Париз во [[1580]] каде бил во служба на амбасадорот на францускиот двор. Доуленд тогаш станал [[римокатолицизам|римокатолик]], што тој сметал дека го довело до недобивањето на фукнција на [[протестантизам|протестантскиот]] двор на [[Елизабета I]]. Меѓутоа, тој никому не му имал кажано за својата вероисповест. Наместо таму, тој работел на дворот на [[Кристијан IV]] во [[Данска]]. Доуленд се вратил во [[Англија]] во [[1606]] и во [[1612]] се вработил како еден од лејтистите на [[Џејмс I]]. Починал во [[Лондон]].
 
Најголемиот дел од Доулендовата музика е за неговиот сопствен инструмент, лејтата. Тука се вбројуваат неколку книги со музика за соло лејта, [[лејтска песна|лејтски песни]] (за еден глас и лејта), делумни песни со придружба на лејта и неколку дела за конзорциум од [[ножна виола]] и лејта. Неговото најпознато дела е лејтската песна ''Течете„Течете, солзи моимои“ ('' („FlowFlow My Teares“Teares''), чиј прв стих оди вака:
 
{{col-begin}}
:''Довека прогнан да тажам без глас''
:''Кајшто ноќна птица жално пее,''
:''Да живеам во заборав јас.''<ref>Препеал [[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]]</ref>
{{col-end}}
 
Подоцна Доуленд го компонира неговото најпознато инструментално дело, ''Солзи''„Солзи“ (''„Lachrimae“'' или ''„SeavenSeaven Teares Figured in Seaven Passionate Pavans“Pavans''), збирка од седум за пет ножни виоли (да гамба) и лејта, секоја од нив базирана на ''Течете„Течете, солзи мои''мои“. Во своето време ова станало едно од најпознатите конзорциумски дела. Неговата [[павана]], ''Стари„Древни солзи''солзи“ („Lachrymae antiquae“) исто така била меѓу големите хитови на XVII век.
 
Доулендовата музика често се подликува со [[меланхолија]] која била модерна во музиката во тоа време. Тој има компонирано едно конзорциумско дело со наслов ''Semper Dowland, semper dolens'' (секогаш„Секогаш Доуленд, секогаш тажентажен“), кој накратко го опишува духот на речиси целиот негов опус.
 
Доулендовата песна, ''Дојди„Дојди длабок соне, лик на вистинскатавистинска смрт''смрт“ (''„ComeCome Heavy Sleepe, the Image of True Death“Death''), служела како инспирација за [[Бенџамин Бритен]]овото ''[[Ноктурно]] по Џон Доуленд за гитара''гитара“ на [[Бенџамин Бритен]] (''Nocturnal after John Dowland for guitar''), компонирано во 1964 за гитаристот [[Џулијан Брим]]. Ова дело се состои од осум варијации, сите врз база на таа песна или придружбата за лејта, конечно завршувајќи со гитарска изведба на самата песна.
 
==МедијаСнимки==
 
{{multi-listen start}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Earl of Essex Galliard.ogg|title=Галијарда„Галијарда на Ерлот од ЕкексЕкекс“ (''The Earl of Essex Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Frog Galliard.ogg|title=Жабја„Жабја галијардагалијарда“ (''The Frog Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=John Dowland-Can She Excuse.ogg|title=Може„Може ли таа да ми простипрости“ (''Can She Excuse'')|description=консортконзорт со пеење|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen end}}
 
==Белешки==
{{наводи}}
 
==Видете исто така==
*[[КонсортКонзорт]]
*[[Галијарда]]
*[[Павана]]
*[[Елизабетанска музика]]
*[[Ренесансна музика]]
 
[[Категорија:Барокни композитори|Доуленд, Џон]]
[[Категорија:Англиски композитори|Доуленд, Џон]]