Разлика помеѓу преработките на „Англиска реформација“

== Дејствија од страна на англискиот крал против свештенството ==
 
Домашната опозицијата кон Хенриевата црковна политика била бргу осудена. Значителен број на прогонетите монаси биле мачени и погубени. Највидните опозиционери биле [[Џон Фишер]], бискупот на Рочестер и [[Томас Мор]] бившиот лорд канцелар, кои одбиле да положат заклетва за лојалност, со што биле обвинети за велепредавство и како што налагал законот биле погубени во [[Тајбурн]] во [[1535]] година.