Разлика помеѓу преработките на „Англиска реформација“

 
== Парламентарни промени и легализација ==
 
Во 1529 година, кралот го повикал Парламентот да се справи со поништувањето на бракот. Овој парламент подоцна го добил името Реформиран парламент на Англија. Во секој случај, во земјата биле активни повеќе фракции. Некои сметале дека е преголема кралската надмоќ над црквата. Некои сакале реформи само во судските институции<ref>Haigh, p.&nbsp;73</ref>, а како најсилни биле лутеранските наследници кои биле во голем план непријателски расположени кон теологијата на Рим. Томас Мор, кој станал наследник на Волси, сакал да воведе реформи главно против ерес|ересот<ref>Brigden, p.&nbsp;116</ref>.