Му (изгубен континент): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Целосно избришана страница)
Нема опис на уредувањето
Му е име на хипотетички континент кој наводно постоел во еден од океаните на земјата, но исчезнал во зорите на човековата исорија.
 
Концептот и името биле предложени во 19-ти век од писателот Августус Ле Плонгеон, кој тврдел дека неколку девни цивилизации, како тие од Египер и Месоамерика, биле создадени од бегалците од МУ – кој го лоцирал во Атлантскиот океан.
 
Овој концепт бил популизиран и објаснет од Џејмс Чрчвард, кој тврдел дека Му неговаш бил лоциран на Пацификот
 
Историја на концептот
 
Августус Ле Плонгеон
 
Џејмс Чрчвард
 
Модерни Теории
 
Концептот на Чрчворд за Му е елабориран од друг писатели. Грахам Хенкок тврди дека уништувањето на Му се случило околу 10,000 г.п.н.е , додека Џејмс Брамвел и Вилијам Скот-Елиот тврдат дека катаклизичките настани започнале пред 800,000 години.
 
Критика
 
Геолошки Докази
 
Локална Катастрофа
 
Археолошки и генетски докази
 
Референци
Анонимен корисник