Разлика помеѓу преработките на „Лазаристи“

Додадени 103 бајти ,  пред 10 години
подобро е мислам вака
с (c)
(подобро е мислам вака)
:''Оваа статија е за религиозно движење. За македонското преродбеничко движење видете [[лозарско движење]].''
Идејата за создавање на '''Лазаристичка мисија''' потекнува од [[Св. Винсент де Пол]] за време на неговата служба како капелан да богатото семејство на Гонди во почетокот на [[17 век]]. Двата главни проблеми на црквата во [[Франција]] во тоа време, Свети Винсент ги сметал за ниското ниво на образование и религиозноста меѓу најсиромашните сегменти на општеството, особено на селаните, како и ниското ниво на образование и побожност помеѓу [[свештенство]]то. Решавање на овие два проблеми и станува главна задача на овој католички ред создаден во [[1624]].
 
'''Лазаристите''' во Македонија биле членови на Лазаристичката мисија, основана во [[Истанбул]] во [[1776]] со цел да се пропагира католичката вера меѓу [[православие|православното]] население на [[Отоманската Империја]]. Лазаристите ја ширеле и идејата за унија со католичката црква. Во Македонија основале мисии во [[Солун]] ([[1854]]) и во [[Битола]] ([[1856]]), при што и била изградена католичката црква „Св. Срце Исусово“ и бил основан [[црковен хор]]. Лазаристичкото училиште на [[француски јазик]], субвенционирано од француската влада, стекнало особено голема популарност.<ref>{{цитирана книга
| pages=784
| isbn=978-608-203-023-4}}</ref>
 
Идејата за создавање на '''Лазаристичка мисија''' потекнува од [[Св. Винсент де Пол]] за време на неговата служба како капелан да богатото семејство на Гонди во почетокот на [[17 век]]. Двата главни проблеми на црквата во [[Франција]] во тоа време, Свети Винсент ги сметал за ниското ниво на образование и религиозноста меѓу најсиромашните сегменти на општеството, особено на селаните, како и ниското ниво на образование и побожност помеѓу [[свештенство]]то. Решавање на овие два проблеми и станува главна задача на овој католички ред создаден во [[1624]].
 
== Извор ==
<references>
 
==Видете исто така==
*[[Скопска бискупија]]
*[[Богомилство]]
 
[[Категорија:Битола]]
[[Категорија:Католицизам во Македонија]][[Категорија:Католички црковни редови]]