Разлика помеѓу преработките на „Лазаристи“

Одземени 43 бајти ,  пред 10 години
с
c
с (c)
с (c)
Идејата за создавање на '''Лазаристичка мисија''' потекнува од [[Св. Винсент де Пол]] за време на неговата служба како капелан да богатото семејство на Гонди во почетокот на [[17 век]]. Двата главни проблеми на црквата во [[Франција]] во тоа време, Свети Винсент ги сметал за ниското ниво на образование и религиозноста меѓу најсиромашните сегменти на општеството, особено на селаните, како и ниското ниво на образование и побожност помеѓу [[свештенство]]то. Решавање на овие два проблеми и станува главна задача на овој католички ред создаден во [[1624]].
 
'''Лазаристите''' во Македонија биле членови на Лазаристичката мисија, основана од [[Католичката црква]] во [[Истанбул]] во [[1776]] со цел да се пропагира католичката вера меѓу [[православие|православното]] население на [[Отоманската Империја]]. Лазаристите ја ширеле и идејата за унија со католичката црква. Во Македонија основале мисии во [[Солун]] ([[1854]]) и во [[Битола]] ([[1856]]), при што и била изградена католичката црква „Св. Срце Исусово“ и бил основан [[црковен хор]]. Лазаристичкото училиште на [[француски јазик]], субвенционирано од француската влада, стекнало особено голема популарност.<ref>{{цитирана книга
| title=[[Македонска Енциклопедија]]
| publisher=[[Македонска академија на науките и уметностите]]