Разлика помеѓу преработките на „Лазаристи“

Додадени 203 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
с (с)
:''Оваа статија е за религиозно движење. За македонското преродбеничко движење видете [[лозарско движење]].''
Лазаристите во Македонија биле членови на Лазаристичката мисија, основана од [[Католичката црква]] во [[Истанбул]] во [[1776]] со цел да се пропагира католичката вера меѓу [[православие|православното]] население на [[Отоманската Империја]]. Лазаристите ја ширеле и идејата за унија со католичката црква. Во Македонија основале мисии во [[Солун]] ([[1854]]) и во [[Битола]] ([[1856]]), при што и била изградена католичката црква „Св. Срце Исусово“ и бил основан [[црковен хор]]. Лазаристичкото училиште на [[француски јазик]], субвенционирано од француската влада, стекнало особено голема популарност.<ref>{{цитирана книга
 
'''Лазаристите''' во Македонија биле членови на Лазаристичката мисија, основана од [[Католичката црква]] во [[Истанбул]] во [[1776]] со цел да се пропагира католичката вера меѓу [[православие|православното]] население на [[Отоманската Империја]]. Лазаристите ја ширеле и идејата за унија со католичката црква. Во Македонија основале мисии во [[Солун]] ([[1854]]) и во [[Битола]] ([[1856]]), при што и била изградена католичката црква „Св. Срце Исусово“ и бил основан [[црковен хор]]. Лазаристичкото училиште на [[француски јазик]], субвенционирано од француската влада, стекнало особено голема популарност.<ref>{{цитирана книга
| title=[[Македонска Енциклопедија]]
| publisher=[[Македонска академија на науките и уметностите]]